Forestly Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba główny wpływ na odferermentowanie mają temperatury zacierania. Czy jesteśmy w stanie je dokładnie zmierzyć, zapisać i podać programowi? Chyba nie. Test szybkiej fermentacji brzmi znacznie sensowniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba główny wpływ na odferermentowanie mają temperatury zacierania. Czy jesteśmy w stanie je dokładnie zmierzyć, zapisać i podać programowi? Chyba nie. Test szybkiej fermentacji brzmi znacznie sensowniej to prawda - spróbuję z testem następnym razem wtedy jak test pokaże, że piwo mogło dofermentować mocniej to rozumiem, że sypię mniej do butelek a jeśli stopień odfermentowania zgadza się z testem to mogę próbować wg kalkulatora? (sory za OT) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie do końca. Trzeba przeprowadzić tak fermentację, żeby drożdże zjadły wszystko co mają do zjedzenia. Butelkujesz piwo jeśli jesteś pewny, że piwo odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Butelkujesz piwo jeśli jesteś pewny, że piwo odfermentowało. To prawda, ale jest jeszcze pewien poziom CO2, który pozostaje po fermentacji. Im niższa temperatura i krótsza fermentacja tym go więcej. Dla lagerów może to być nawet powyżej 1 vol. Trzeba to uwzględnić przy rozlewie, np. obserwując jak bardzo piwo się pieni przy przelewaniu. Można wtedy zmniejszyć ilość surowca do refermentacji. Piwo odfermentowane nie oznacza odgazowane do zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Ale test FFT i temperatura rozlewu to dwie zupełnie inne kwestie. A my mówiliśmy chyba o FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Ok. Nawet jeśli piwo odfermentowało do FFT, to dodając do już np. 1vol. CO2, normalną dawkę surowaca przegazujesz je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Ok. Nawet jeśli piwo odfermentowało do FFT, to dodając do już np. 1vol. CO2, normalną dawkę surowaca przegazujesz je. kilis kiedyś rozlew robiłem w 20st - ostatnio robię w 10st (zimna cicha) - piwa przegazowują się jednakowo poza tym kalkulator, którego kiedyś używałem uwzględniał temp rozlewu przy obliczaniu surowca po prostu chcę osiągnać taki stan, że jak robię angola, który pełnię smaku osiągnie za 3 miesiące to nie chcę aby po tym czasie był przegazowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się