ajc333 Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Po 3 puszkach przyszła pora na warzenie ze słodów. Przeglądając przepisy mam następujące pytania (za przykład przepisu niech posłuży np. http://www.wiki.piwo...Brzana_(nms007)): Brzeczka nastawna 23 litry - rozumiem, że tyle wody zagotowuję w garze, czy tyle mam otrzymać po wysłodzeniu? Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C? W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia? Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania? To chyba na razie pierwsze pytania, które mnie zastanawiały. Edytowane 17 Lutego 2015 przez ajc333 GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Brzeczka nastawna- ilość jaką otrzymasz po całym procesie, po filtrowaniu, wysładzaniu i ostudzeniu, przed samym zadaniem drożdży Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C? Po zacieraniu następuje filtrowanie, dopiero potem wysładzanie. Gotowanie może trwać od 60 do 90 (albo i więcej) minut. Czas gotowania liczy się od chwili gdy brzeczka wyraźnie wrze. W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?.Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała. Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania? Są trzy etapy chmielenia, na goryczkę, smak i aromat. Odpowiednio, chmiel ma być w gotującej się brzeczce 60, 20 i 0 minut. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Z tego co napisałeś wynika, że po wysładzaniu rozpoczynam gotowanie np. 75 minut, a po tym czasie dopiero chmielenie? Czy te przytoczone chmiele, które gotuję 45 minut mam wrzucać do gara razem? Potem następne powiedzmy na 20 minut po zakończeniu chmielenia tymi pierwszymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Brzeczka nastawna 23 litry - rozumiem, że tyle wody zagotowuję w garze, czy tyle mam otrzymać po wysłodzeniu? http://www.wiki.piwo.org/Brzeczka_nastawna Po zacieraniu następuje wysładzanie i potem gotuję wszystko 75 minut i ten czas liczy się od momentu wrzenia brzeczki, czy od rozpoczęcia podgrzewania, czy też temperaturę mam utrzymywać w przedziale 80 - 85 st.C? Najbardziej przejmuj się czasami chmielenia, każdy ma inny gar, inną moc kuchenki, gotuje przy pełnym odkryciu lub uchylonej pokrywce. Ale jeśli chcesz robić dokładnie wg receptury to licz od momentu wrzenia brzeczki. W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia? Tak Czy wrzucam np. chmiel Cascade 30g oraz Mosaic 15g razem na 45min przed końcem gotowania? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Z tego co napisałeś wynika, że po wysładzaniu rozpoczynam gotowanie np. 75 minut, a po tym czasie dopiero chmielenie? Czy te przytoczone chmiele, które gotuję 45 minut mam wrzucać do gara razem? Potem następne powiedzmy na 20 minut po zakończeniu chmielenia tymi pierwszymi? Nie. Po wysładzaniu rozpoczynasz gotowanie. W tej konkretnej recepturze te 75 minut wynikło najprawdopodobniej ze zbyt rozrzedzonej brzeczki. Maciej Brzana prawdopodobnie chciał otrzymać więcej cukrów (Blg) i dlatego gotował 75 minut, żeby część brzeczki odparować i w ten sposób zagęścić brzeczkę. Z reguły gotowanie trwa jednak 60 minut. Czyli zaczynasz gotować i jak zaczyna wrzeć, to zaczynasz liczyć czas. Jeżeli trzymać się tego przykładu z WIKI, to chmiele wrzucasz do gara dopiero gdy brzeczka gotuje się już 0,5 godziny. W ten sposób spędzą w środku te 45 minut z receptury (45'+30' da w sumie 75'). Czasy z receptur podane obok chmieli, to czas, jaki chmiel spędza w gotującej się brzeczce. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Super - w Waszych dwóch postach wyszła dla mnie jasna i klarowna informacja. Dziękuję bardzo. Teraz jeszcze mi się przypomniało: jak to w końcu jest z zadawaniem drożdży? Do startera nie powinno się używać cukru (wydaje mi się to prawdziwe). Starter powinno się robić z użyciem brzeczki? Sypać drożdże bezpośrednio do fermentora, do wystudzonej brzeczki? A może jakiś inny sposób, żeby je dobrze rozmnożyć? Edytowane 17 Lutego 2015 przez ajc333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Zależy jakie drożdże. Jeśli suche, to wystarczy rehydratacja i wlewasz to do wystudzonej brzeczki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja Jeśli płynne, to najlepiej jest zrobić starter http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych lub ewentualnie bardzo małą warkę słabego piwa na rozruch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Jacenty, piszesz bzdury. Gotowanie brzeczki- (bąble pary, kłąb, wrzenie) jest początkiem czasu. Czasami chmiel wrzuca się po jakimś czasie od początku wrzenia. Np gotowanie 80 minut, pierwszy chmiel po 15 minutach,potem następne dawki. Nie wspomnę o piwach bezchmielowych bo chyba nigdy wg Twojej teorii nie powstały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Jacenty, piszesz bzdury. Gotowanie brzeczki- (bąble pary, kłąb, wrzenie) jest początkiem czasu. Czasami chmiel wrzuca się po jakimś czasie od początku wrzenia. Np gotowanie 80 minut, pierwszy chmiel po 15 minutach,potem następne dawki. Nie wspomnę o piwach bezchmielowych bo chyba nigdy wg Twojej teorii nie powstały. Dokładnie to napisałem. Radzę mniej pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 GB... nie bądź taki tajemniczy, rozwiń te ??? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 GB... nie bądź taki tajemniczy, rozwiń te ??? Chodzi o to, że pytanie było: W tym czasie gotowania zawarte są czasy chmielenia?. a odp.: Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała. W przepisie, o który chodzi, czas gotowania to chyba 75 min, a pierwsze chmielenie ma trwać 45min. Czyli pytającemu chodziło o to, czy ma najpierw gotować 75 min, a później dodać chmiel na 45min... podejrzewam, że stąd te "???" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Ale przecież Jacenty to wyraźnie wytłuścił, że Czas chmielenia liczy się od momentu wrzucenia chmielu do kotła, niezależnie od tego jak długo wcześniej brzeczka się gotowała. Czyli dla tego przepisu.. uruchamiamy minutnik na 75 minut, następnie po 30 minutach wrzucamy pierwsze chmiele, żeby gotowały się 45 minut, następne po 60 minutach, żeby gotowały się 15 minut, a ostatnie chmiele wrzucamy 2 minuty przed końcem gotowania. To stąd te ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Potem wyłącza palnik, chłodzi, napowietrza brzeczkę z drożdżami i tyle. Mieszanie w głowie fachowymi terminami jest niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Ale kolega właśnie tego nie rozumie i o to pytał w pierwszym poście. Czy ty w ogóle cokolwiek czytasz w tematach w których się udzielasz? Czego znowu nie zrozumiałeś? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Wyjaśnienie: po co początkującemu wiedza typu czas chmielenia? Ma recepturę, włącza timer od początku wrzenia i w odpowiednim czasie dodaje chmiel, mech i inne dodatki. Potem wyłącza palnik, chłodzi, napowietrza brzeczkę z drożdżami i tyle. Mieszanie w głowie fachowymi terminami jest niepotrzebne. Zarzuciłeś mi pisanie bzdur, nie uzasadniłeś. Teraz czepiasz się języka, którego używam, zdecyduj się. Są trzy etapy chmielenia, na goryczkę, smak i aromat. Odpowiednio, chmiel ma być w gotującej się brzeczce 60, 20 i 0 minut. To według Ciebie panie GB... jest fachowy termin? ajc333 jak widać zrozumiał i podziękował. Pomijam zarzut drugi, jednak oczekuję wyjaśnienia pierwszego. Nie dla mnie, ja wiem co o tym myśleć, dla ajc333, to jemu w głowie namieszałeś prawdopodobnie. Edytowane 18 Lutego 2015 przez Jacenty GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Znikam dam po plusie i koledze życzę pysznego piwa. Z powyższych odp wyciągnie średnią i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Tak,jak napisałem wcześniej, koledzy Kordas, Jacenty i Adamsky odpowiedzieli mi jasno i klarownie na zadane pytania - teraz czekam na słody i do roboty :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się