dziadek63 Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Warka #01 Zrobiona z brewkita Muntons Gold "Old English Bitter", więc nie ma się co rozpisywać. Producent obiecywał 23l brzeczki o gęstości 12°Blg, ale mnie przy 22l wyszło 10,5°Blg . Po tygodniu fermentacji zeszło do 3,5°Blg . Dodałem 200g ekstraktu słodowego i w butelki. Po czterech tygodniach pierwsza degustacja: nagazowanie OK, sympatyczne "ksyt" przy otwieraniu, kolor bursztynowy, piwo dość klarowne, piękna, utrzymująca się pianka. Pierwszy łyk i... No właśnie, piwo kompletnie bez treści, tylko mocna goryczka. Pytanie do sznownych forumowiczów, czy ktoś miał styczność z tym brewkitem? Na stronie producenta znalazłem takie zdanie: "In keeping with this tradition, you can now recreate the taste enjoyed by Victorian England, with this excellent Old English Bitter - a taste which improves and matures with age, if you can bear to store a few bottles for six months or so!" To co, mam teraz czekać pół roku z wywalonym językiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Warz następne z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 (edytowane) Warz następne z zacieraniem. Taki mam zamiar, brakuje mi tylko trochę sprzętu (a właściwie kasy). Do wypłaty już blisko, a zamówienie w BA już przygotowane Edytowane 25 Października 2009 przez dziadek63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Zacieranie jest super, a piwo smakuje o niebo lepiej. Ja też robiłem piwo z puszek na początku, a teraz sobie nie wyobrażam piwa bez procesu zacierania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafffcio Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Po czterech tygodniach pierwsza degustacja: nagazowanie OK, sympatyczne "ksyt" przy otwieraniu, kolor bursztynowy, piwo dość klarowne, piękna, utrzymująca się pianka. Pierwszy łyk i... No właśnie, piwo kompletnie bez treści, tylko mocna goryczka.Pytanie do sznownych forumowiczów, czy ktoś miał styczność z tym brewkitem? Dokładnie taka sama sytuacja spotkała mnie, jakieś dwa tygodnie temu, po degustacji mojego pierwszego piwka z brewkitu (Coopers Real Ale). Goryczka i nic więcej, posmak wody. Teraz robię testy raz na tydzień i jest niewielki progres w smaku Tak więc chyba trzeba czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Warka #02 Zostało mi ok. 600g ekstraktu słodowego, więc postanowiłem poeksperymentować. Kupiłem słoik miodu gryczanego 550g, wszystko rozpuściłem w 7,5l wody, chmielenie: marynka szyszki 16g przez 60 min, lubelski 20g - 10 min. Wyszło 13°Blg . Po tygodniu fermentacji burzliwej (drożdże Safbrew T-58) i dwóch cichej zeszło do 2°Blg . 21 października zabutelkowałem, dodając 70g ekstraktu. Teraz już tylko przyszło mi czekać na efekty mojego eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Cześć dziadek63 ile dokładnie butelkowałeś tej brzeczki? Bo na początku piszesz o 7,5 l wody. Jak na ta ilość wody ilość surowca do refermantacji była by za wysoka .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Cześć dziadek63 ile dokładnie butelkowałeś tej brzeczki? Bo na początku piszesz o 7,5 l wody. Jak na ta ilość wody ilość surowca do refermantacji była by za wysoka .... Wyszło mi 14 butelek 0,5l, czyli 5g na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 SORYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY! cos mnie zaćmiło ((((((((((((((((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 SORYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!cos mnie zaćmiło ((((((((((((((((( Nie szkodzi, dzięki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Warka #03 Minął gorący miesiąc w pracy i wreszcie mogłem wrócić do warzenia. Tym razem Pale Ale z Browamatora, pierwsza moja warka z zacieraniem! (cała sobota w kuchni ) Efekt końcowy to 18l o gęstości 12°Blg . No cóż, wydajność raczej kiepska, ale jak to się mówi "pierwsze koty za płoty". O godz. 19 zadałem drożdże, dzisiaj rano przywitała mnie piękna pianka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Mój mikrobrowar wzbogacił się o kapslownicę Heavy Duty - GRIFO (decyzję o kupnie podjąłem po poście Dori, ja za swoją niestety musiałem sam zapłacić). Radość tak wielka, że musiałem się nią z Wami podzielić. Przy okazji życzę wszystkim fajnych prezentów pod choinką! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ja też niedawno kupiłem tę kapslownicę (po tym jak Greta zaczęła bawić się w kata i ciąć butelkom szyjki), zakapslowałem dopiero jedną warkę, ale już wiem, że to dobrze wydane pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Warka #03 odfermentowała do 4°Blg i za diabła nie chciało zejść niżej, więc trafiła do butelek (+100g glukozy). Kapslownica Heavy Duty sprawdziła się doskonale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Warka #04 Polskie ale (trochę pod wpływem listopadowej dyskusji na temat piwa miesiąca). Słód pilzneński Weyermann 4,5kg 65°C - 30min 72°C - 30min 78°C - 10min Marynka - 25g /60min Marynka - 25g /30min Saaz -30g /15min Drożdże Safale S-04 Efekt: 20l brzeczki nastawnej, 13,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Warka nr 4 (Polskie ale) poszła dzisiaj na cichą. Odfermentowało do 3,5°Blg i nieźle się zapowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Warka #05 Koźlak Ciemny słód pilzneński Weyermann 1,75 kg słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg słód karmelowy ciemny 0,5 kg Zacieranie dekokcyjne: temperatura zacierania: 53°C - 10 min 65°C - 15 min dekokt (40%): 72°C - 10 min, gotowanie 10 min 72°C - 30 min Gotowanie: 60 min Marynka (granulat) 25g /45 min Lubelski (granulat) 25g /15 min drożdże Safllager S-23 11,5 g Wyszło 15,5l brzeczki nastawnej, 15,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Wczoraj rozlałem do butelek (38 szt) Polskie Ale (#04) z dodatkiem 150g suchego ekstraktu. Na cichej odfermentowało do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Właśnie przelałem na cichą koźlaka (#05), odfermentowało do 5°Blg. Dobra klarowność i ładny kolor (w smaku też niezły). Zamknąłem fermentor na głucho i zniosłem go do piwnicy, gdzie temperatura aktualnie wynosi 7°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Warka #06 Foreign Extra Stout wg przepisu Dori słód pilzneński Weyermann 4,5 kg słód caraaroma Weyermann 0,25 kg słód carafa typ I Weyermann 0,15 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg jęczmień palony 0,2 kg Zacieranie infuzyjne: 64°C - 40 min 72°C - 30 min Gotowanie: 60 min Marynka (granulat) 30g /50 min Lubelski (granulat) 50g /10 min mech irlandzki 4g /15 min Drożdże Safale S-04 Wyszło 18l brzeczki nastawnej, 17°Blg Po raz pierwszy do filtrowania zastosowałem filtrator z oplotu. W porównaniu do filtratora z BA, to jak Ferrari do Syrenki! Nie wiem czy to na skutek zastosowania mchu irandzkiego, osadu gorącego było ok. 3 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Foreign Extra Stout przelany na cichą, 5°Blg. Jeżeli smak tego piwa będzie się tylko poprawiał, to chyba stanie się moim ulubionym stylem warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Koźlak, warka #05, poszedł dzisiaj do butelek (5°Blg), z dodatkiem 80g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Foreign Extra Stout (#06) rozlany do butelek, z dodatkiem 1,3l rezerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Warka #07 Marcowe słód wiedeński Weyermann 2 kg słód pilzneński Weyermann 1 kg słód monachijski Weyermann 0,7 kg słód carahell Weyermann 0,25 kg słód carafa typ I Weyermann 0,02 kg Zacieranie infuzyjne: 53°C - 10 min 65°C - 30 min 72°C - 30 min Gotowanie: 70 min Marynka (granulat) 15g /50 min Tettnanger (granulat) 15g /50 min Tettnanger (granulat) 15g /10 min mech irlandzki 4g /15 min Drożdże Saflager W-34/70 Wyszło 18l brzeczki nastawnej, 13,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Marcowe przelałem dzisiaj na cichą, odfermentowało do 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się