dziadek63 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka #08 Klasowe Ale słód bohemian pilsner Weyermann 3,8 kg słód monachijski Weyermann 0,3 kg słód carared Weyermann 0,25 kg słód carapils Weyermann 0,25 kg Zacieranie infuzyjne: 53°C - 10 min 66°C - 30 min 72°C - 30 min Gotowanie: 70 min Marynka (granulat) 25g /50 min Marynka (granulat) 25g /10 min Saaz (granulat) 30g /10 min mech irlandzki 4g /10 min Drożdże Safale S-04 Do fermentora trafiło 19l brzeczki, 13°Blg Edytowane 1 Maja 2010 przez dziadek63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Warkę nr 8 przelałem dzisiaj na cichą. Zeszło do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Marcowe (#07) trafiło wczoraj do butelek (32 szt.) z dodatkiem 110g glukozy. Odfermentowało jeszcze do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Warka nr 8 już w butelkach (36 szt.) z dodatkiem 120g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Niestety, z przyczyn zawodowych i prywatnych, nic nie udało mi się uwarzyć przed wakacjami. Ale skoro już przyszły (wakacje oczywiście ), to jutro wczesnym rankiem ładuję namiot i śpiwór do samochodu i wyruszam na Kaszuby moczyć ciało w jeziorze. Pozdrawiam i wszystkim wyjeżdżającym na wypoczynek życzę ładnej pogody i zimnego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Dużo czasu upłynęło, ale w końcu jest... Warka #09 Scottish Ale słód Pale Ale Maris Otter 2,5 kg słód Castle Crystal 120 EBC 0,5 kg słód monachijski Weyermann 0,25 kg słód melanoidynowy 0,25 kg słód Caraaroma 0,1 kg Zacieranie: 70°C - 60 min Gotowanie: 60 min East Kent Goldings (granulat) 25g /60 min mech irlandzki 5g /20 min Drożdże Danstar Nottingham Do fermentora trafiło 22l brzeczki, 10,5°Blg Fermentacja w 18°C Edytowane 7 Stycznia 2011 przez dziadek63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Wreszcie po ponad trzech tygodniach ustała fermentacja "burzliwa" i mogłem przelać Scottish Ale na cichą (2,5°Blg). Piwo się już dość ładnie wyklarowało, więc chyba w przyszłą sobotę trafi do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Scottish Ale rozlane do butelek (38 szt.) + 110g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Warka #10 Scottish Ale Powtórka warki nr 9. Drobne zmiany: Chmiel - East Kent Goldings (granulat) 30g /60 min Drożdże - Danstar Windsor Tym razem wyszło 22l, 11°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Nr 10 przelane na cichą, 5°Blg. Potwierdził się opis z wiki drożdży Windsor, start fermentacji po niespełna 6 godzinach i niskie odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Nr 10 przelane na cichą, 5°Blg.Potwierdził się opis z wiki drożdży Windsor, start fermentacji po niespełna 6 godzinach i niskie odfermentowanie. Oj, piwo może być niedofermentowane, powinno odfermentować do ok. 3,5°Blg. Fakt, że zacierane na słodko, że na cichej jeszcze drożdże popracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Fermentacja stanęła już dwa dni temu, mam nadzieję, że po przelaniu coś drgnie i jeszcze odfermentuje, bo teraz jest słodkie jak diabli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Fermentacja stanęła już dwa dni temu, mam nadzieję, że po przelaniu coś drgnie i jeszcze odfermentuje, bo teraz jest słodkie jak diabli! Nie wiem skąd ta pewność, że po przelaniu na cichą coś będzie jeszcze fermentowało. Niby z jakiej racji - dekantujesz piwo znad drożdży i tym samym liczba komórek odpowiedzialnych za fermentacje jest o 90% mniejsza. Jakaś tam fermentacja będzie przebiegała, ale już duuużo wolniej, prawie niezauważalnie. Wg mnie cichą fermentację powinno się raczej nazywać klarowaniem. Jak chesz dofermentować to przetrzymaj dłużej na burzliwej lub zwiększ temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 W przypadku tych drożdży możecie zrobić kupkę na miękko 100 razy a nie odfermentuje do 3,5°Blg Jeśli zejdzie 4-4,5°Blg to sukces! Polecam te drożdżaki do stoutów, a zwłaszcza milk stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Fermentacja stanęła już dwa dni temu' date=' mam nadzieję, że po przelaniu coś drgnie i jeszcze odfermentuje, bo teraz jest słodkie jak diabli![/quote']Nie wiem skąd ta pewność, że po przelaniu na cichą coś będzie jeszcze fermentowało. Niby z jakiej racji - dekantujesz piwo znad drożdży i tym samym liczba komórek odpowiedzialnych za fermentacje jest o 90% mniejsza. I jeszcze w dodatku silnie osiadające drożdże do anglików - jak ich nie poruszysz, to nie mają szans na dojedzenie czegokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Po prostu lenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 W sumie to chciałem uzyskać bardziej treściwe piwo (coś koło 3,5-4°Blg), więc jak będzie 4,5°Blg to też będę zadowolony. W końcu, jak powtarzają szanowni koledzy - browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dzisiaj warkę nr 10 rozlałem do butelek (40 szt.), plus 130g glukozy. Drożdże lenie jeszcze troszkę popracowały, zeszło do 4,5°Blg. Na cichej mam fermentor szczelnie zamknięty i musiałem parę razy upuszczać gaz, najwięcej w drugim tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Warka #11 Ciemne słód pilsneński 1,7 kg słód monachijski 0,5 kg słód melanoidynowy 0,5 kg słód Special B 0,3 kg słód Caraaroma 0,05 kg słód carafa typ I 0,08 kg jęczmień palony 0,05 kg Zacieranie: 64°C - 40 min 72°C - 30 min Gotowanie: 70 min East Kent Goldings (granulat) 45g /60 min mech irlandzki 3g /15 min Drożdże Safale S-04 Do fermentora trafiło ok. 17l brzeczki, 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ciemne przelane na cichą, 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Warka nr 11 dzisiaj trafiła do butelek (30 szt.) z dodatkiem 110g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Długa to była przerwa, ale w końcu jest: Warka #12 Pilzner W moim browarze na stanie przybyła lodówka, więc pora wziąć się za dolniaki. Zestaw Browamatora, zacieranie i gotowanie wg wskazówek. Wyszło 20l, 13,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Trochę się Pilzner naczekał (ach ten brak czasu!), ale w końcu trafił do butelek (35 szt.) + 100g glukozy. Gęstość końcowa 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Warka #13 Marcowe Zestaw Browamatora, zacieranie i gotowanie wg wskazówek. Wyszło 19l, 13,5°Blg. Osadu było prawie cztery litry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Marcowe przelane na cichą, odfermentowało do 3,5°Blg. Zniosłem do piwnicy, gdzie temperatura zeszła do 4°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się