Stibons Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak w temacie - z początkowego 17,5 BLG drożdże odfermentowały brzeczkę do 1 BLG. Użyłem drożdży Mangrove Jack's M27. Wiem, że są to wyjątkowo żarłoczne drożdże, fermentowałem w 27-28 stC. Jak takie wysokie odfermentowanie może wpłynąć na smak piwa? Zakładam, że będzie dosyć wytrawne.... ale czy mogą się pojawić jakieś niepożądane skutki? Generalnie miało być Belgian RED Beer 14 blg (zestaw z TB), ale wyszło z tego 17,5 blg więc chyba to raczej Dubbel Aromat jest bardzo przyjemny. Z obliczeń wynika, że piwo ma ok 8% alko, podczas butelkowania spróbowałem - mocno czuć alkohol. Jak długo sugerujecie trzymać piwo przed konsumpcją - jak długo będzie się alkohol "układał"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Kilka miesięcy, 3-4 pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Te drożdże tak mają - za to je cenię, bo bardzo lubię wytrawne belgi. Często jednak pomimo wskazań cukromierza takie piwo wcale nie musi być w odczuciu wytrawne, bo na odczucie pełni smakowej składa się wiele rzeczy. Alkohol na pewno będzie przez kilka miesiecy czuć mocno, to belg, więc daj mu czas. Skoro ladnie pachnie, to nie masz co się przejmować, zadbaj jedynie o zalecane dla piwa warunki przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 3-4 m-ce... no cóż piwowarstwo uczy cierpliwości . Planuję przenieść skrzynki z piwem do piwnicy - temp ok 19stC. Podejrzewam, że niższa temperatura była by lepsza dla piwa, ale w zasadzie innego miejsca na piwo nie mam. Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę Ja bym wolał cieplejszą majówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Sprawdź balingomierz na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Pamiętam swoje belgian pale ale na tych drożdżach. Bodajże z 13-14 zeszły do 0,5 blg. Piwo było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirske Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Mam podobny problem z Belgian Blond. Blg początkowe - 17. Blg końcowe - wskzauje 1,5. Drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale. Odfermentowanie wyszło powyżej 90%. Alkohol z kalkulatora wychodzi 8,7%. Czy można przyjąć tak dużą zawartość alkoholu ? Czy jest tu potrzebna korekta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się