josefik Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 To był mix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) "Inauguracyjne" czy też jak kto woli "Imporezowe" AIPA otrzymało potrzebną dawkę chmielu i tak w jeden fermentator poszło 50g Citry, 30 Wilamette, 50g Centanntial a w drugim znalazło się 50g Citry, 50g Centannial, 10g Pacific Gem, 20g East Kent Edytowane 7 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) warka 145 pszeniczne skład pilzneński - 8kg pszeniczny - 9kg caramel pils - 2kg Zacieranie 44-45°C - 120 min. 67-68°C - 30 min. 73°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki east kent - 30g -70 min. east kent - 30g - 25 min. drożdże wb-06, wyeast - 3068 blg początkowe 13 drożdże wb-06 zadane do brzeczki o temp. 15,3°C temperatura docelowa fermentacji 20°C wyeast 3068 w temp. 24C Edytowane 18 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warka 143 15,6 -> 6°Blg alk. 5,6, do jednego kega dałem eksperymentalnie siateczkę z resztką centennial ok 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warka 143 15,6 -> 6°Blg alk. 5,6, do jednego kega dałem eksperymentalnie siateczkę z resztką centennial ok 15g Nie wyszło ci za dużo tego alkoholu z 9,6°Blg ? Czy je czyms wzmacniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Dlaczego 9 jak 5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Dlaczego 9 jak 5 ? No wg mnie zeszło ci o 9,6°Blg /1,938 daje ok 4,95% alkoholu a ty piszesz, że 5,6%. Ale ja też wole pić mocniejsze więc może gdzieś błąd popełniam? "młody" jestem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Faktycznie naknociłem, piwo miało blg początkowe 15,7 a końcowe 6 czyli 5% Dzięki za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Faktycznie naknociłem, piwo miało blg początkowe 15,7 a końcowe 6 czyli 5%Dzięki za czujność A już myślałem, że masz jakąś lepszą formułę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 A już myślałem, że masz jakąś lepszą formułę niestety prawa zachowania masy i energii są nieugięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 niestety prawa zachowania masy i energii są nieugięte Pozostaje jedynie placebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) Pitu pitu się skończyło, od przyszłej warki /do wiosny/ idą belgijskie z jednym małym wyjątkiem na California lager. Właśnie się zastanawiam jaką saszetkę rozdeptać. Edytowane 11 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 W takim razie ja już teraz się piszę na wzorcową butelkę z każdej warki bo zamierzam na wiosnę uderzyć w belgijskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią że jutro porą popołudniowo-wieczorną warzę. Na tapetę idzie belgijskie pale ale. Więc zapraszam onlajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) 0warka 146 belgian pale ale skład: Pale ale - 4,6kg pilzneński - 12kg crystal 150 ebc - 0,5kg amber 45 ebc - 0,5kg cara belge - 0,5kg pszenica niesłodowana - 0,5kg Zacieranie 40°C zasyp 40°C - 20min 65°C 40 min. 73°C - 20 min podgrzanie do 78C chmielenie/dodatki admiral 14% - 15g 80 min. premiant - 7% 30g 60 min. east kent - 5,5% 30g - 30 min. east kent - 5,5 % 20g - 2 min. curacao 15g - 5 min. kolendra - 15g 5 min. . drożdże Wyeast Belgian Abbey II 1762 blg początkowe 13,5 Edytowane 20 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Widzę, że to samo mamy dziś na tapecie Nawet drożdże te same Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Widzę, że to samo mamy dziś na tapecie Nawet drożdże te same To "zew natury" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Testy śrutownika wyszły pomyślnie, muszę tylko dorobić zbiornik do zasypu i wyprowadzenie "odsypu" Silnik od pralki daje radę. Dzięki dzieki Adam i Grześ za niezbędne części bez których śrutownik by nie powstał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 no nieźle panie, nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Aleś śrutownik odp... walił Jutro postaram się przynieść ten kondensator (no dobra, chcę zobaczyć to cudo na żywo:D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) W sumie to moja tylko obudowa / rama / i kilka dodatków do śrutownika. Edytowane 19 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Widzę że wreszcie zajarzyłeś, że pasek klinowy może mieć szersze zastosowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Widzę że wreszcie zajarzyłeś, że pasek klinowy może mieć szersze zastosowanie Tak, do tej pory tylko jako akcesoria sado-macho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) warka 145 zabutelkowana blg początkowe 13,5 piwo na gęstwie 3068 zjechało do 6 blg i niestety musi dojść do siebie w kegach. Piwo słabo rokuje ale być może po dofermentowaniu będzie na poziomie zadowalającym, natomiast piwo po fermentacji wb-06 zeszło do 3,9blg no i jest goździki aż kują w język Jedna warka - rożne drożdże, różna temperatura zadania startera, jednakowa temp. fermentacji. Różnica jest kolosalna. drożdże wb-06 zadane do brzeczki o temp. 13°C temperatura docelowa fermentacji 20°Cgęstwa 3068 zadana w temp. 24°C Edytowane 23 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Śrutownik już w pełni funkcjonalny Testowałem jeszcze wstawiając nazwałbym to "ogranicznik dozowania" czyli blaszka z otworami przez które sypał się słód na wałki. Okazało się to jednak zbędną częścią bo silnik daje radę bez ogranicznika przy pełnym zasypie. Co mnie poniekąd zdziwiło, myślałem że silnik od automatu nie da rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się