Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

"Inauguracyjne" czy też jak kto woli "Imporezowe" AIPA otrzymało potrzebną dawkę chmielu i tak w jeden fermentator poszło

50g Citry, 30 Wilamette, 50g Centanntial a w drugim znalazło się

50g Citry, 50g Centannial, 10g Pacific Gem, 20g East Kent

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 145

pszeniczne

 

skład

pilzneński - 8kg

pszeniczny - 9kg

caramel pils - 2kg

 

Zacieranie

44-45°C - 120 min.

67-68°C - 30 min.

73°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

east kent - 30g -70 min.

east kent - 30g - 25 min.

 

drożdże

wb-06, wyeast - 3068

 

 

blg początkowe 13

drożdże wb-06 zadane do brzeczki o temp. 15,3°C temperatura docelowa fermentacji 20°C

wyeast 3068 w temp. 24C

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pitu pitu się skończyło, od przyszłej warki /do wiosny/ idą belgijskie :smilies: z jednym małym wyjątkiem na California lager.

Właśnie się zastanawiam jaką saszetkę rozdeptać.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0warka 146

belgian pale ale

 

skład:

Pale ale - 4,6kg

pilzneński - 12kg

crystal 150 ebc - 0,5kg

amber 45 ebc - 0,5kg

cara belge - 0,5kg

pszenica niesłodowana - 0,5kg

 

 

Zacieranie

40°C zasyp

40°C - 20min

65°C 40 min.

73°C - 20 min

podgrzanie do 78C

 

chmielenie/dodatki

 

admiral 14% - 15g 80 min.

premiant - 7% 30g 60 min.

east kent - 5,5% 30g - 30 min.

east kent - 5,5 % 20g - 2 min.

curacao 15g - 5 min.

kolendra - 15g 5 min.

.

 

drożdże

Wyeast Belgian Abbey II 1762

 

blg początkowe 13,5

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Testy śrutownika wyszły pomyślnie, muszę tylko dorobić zbiornik do zasypu i wyprowadzenie "odsypu"

Silnik od pralki daje radę. Dzięki dzieki Adam i Grześ za niezbędne części bez których śrutownik by nie powstał. ;)

20111119255.jpg

20111119254.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 145 zabutelkowana

blg początkowe 13,5

piwo na gęstwie 3068 zjechało do 6 blg i niestety musi dojść do siebie w kegach. Piwo słabo rokuje ale być może po dofermentowaniu będzie na poziomie zadowalającym,

natomiast piwo po fermentacji wb-06 zeszło do 3,9blg no i jest :) goździki aż kują w język :)

Jedna warka - rożne drożdże, różna temperatura zadania startera, jednakowa temp. fermentacji.

Różnica jest kolosalna.

 

drożdże wb-06 zadane do brzeczki o temp. 13°C temperatura docelowa fermentacji 20°C

gęstwa 3068 zadana w temp. 24°C

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śrutownik już w pełni funkcjonalny :P

Testowałem jeszcze wstawiając nazwałbym to "ogranicznik dozowania" czyli blaszka z otworami przez które sypał się słód na wałki. Okazało się to jednak zbędną częścią bo silnik daje radę bez ogranicznika przy pełnym zasypie.

Co mnie poniekąd zdziwiło, myślałem że silnik od automatu nie da rady :)

 

20111124263.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.