przemo70 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jak to zapomnieć, ja dopiero się rozkręcam Bo jak się kupi za późno chmiele to trzeba nadganiać, jak inni już tylko degustują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Sam sprawdzałem , ale po niemiecku wyszło no po naszemu Wielkopolsku, Poznańsku gwara i naleciałości germańskie. Edytowane 8 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Jak to zapomnieć, ja dopiero się rozkręcam Bo jak się kupi za późno chmiele to trzeba nadganiać, jak inni już tylko degustują Ale warzę sobie na bierząco Edytowane 8 Maja 2013 przez anteks zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Od jakiegoś czasu jestem zdania, że w maju to już o warzeniu trzeba zapomnieć Stary to jeszcze prawie zima, ja muszę dogrzewać komory do 23C, to nie jest normalne, kalendarz to sprawa umowna. W sumie została jeszcze jedna warka saisona ale ona może i 30C dostać. Ale to po warsztatach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 U nas "Ordnung muss sein" kegi zalane, do jesieni starczy, można świętować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Brak czasu i pospiech przyczyną katastrof, piwo samo się nie zrobi, na początek skleikowałem tak zboże /musiałem wyjechać/, a wyjazd się przeciągnął 2.5h - wyszła z tego papka-galaretka i wiedziałem że przy filtracji będzie ciężko . Za to zacieranie idealnie 30 na 50% zasypu niesłodowanego w 67C uważam za dobry wynik. No i stało się , zostawiłem otwarte zawory /jak szczeniak/ od gara warzelnego i znów wyjechałem. 30l brzeczki przedniej poszło do kanału, teraz walczę żeby coś do fermentatorów wlać. Na szczęście założyłem że ma być 14blg, teraz ucieszę się jak wyjdzie 11 w "trochę" mniejszej objętości. Bez Jadzi Józek nie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) warka 190 Koniec Saisonou skład pilzneński - 9,2kg monachijski I - 4,5kg monachijski II - 0,5kg pszeniczny - 3kg Karmelowy jasny 1,7kg płatki jęczmienne - 0,4kg płatki pszeniczne - 0,4kg Zacieranie 48°C - zasyp 67°C - 40 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 50 g (22,7%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 70 m 40 g (18,2%) sybilla (6,2%) - added during boil, boiled 60 m 30 g (13,6%) sybilla (6,5%) - added during boil, boiled 15 m 100 g (45,5%) East Kent Goldings (5.00%) - added during boil, boiled 1 m skórka świeżej pomarańczy - 8 szt. suszona skórka cytryny - 20g suszona skórka słodkiej pomarańczy - 20g suszona skórka gorzkiej pomarańczy - 20g drożdże WLP 568 Belgian saison blend Wyeast 3711 French Saison blg początkowe 13,3 22-05-2013 fermentator 3711 french saison dodano 10ml startera brattanomyces lambicus przy blg 2,7 pomiar refraktometrem fermentator wlp 568 saison blend dodano 120ml startera brettanomyces bruxellensis przy blg 3,2 pomiar refraktometrem 08-06-2013 rozlew, blg końcowe wlp 568 = 2,3 wyeast 3711 1,0 Edytowane 8 Czerwca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Koniec kompletny, wszystko zapakowane w pojemniki W wolnej chwili zrobię jeszcze podsumowanie swoich testów z piwem Witbier z użyciem drożdży suchych, ale to pewnie po Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Wrzucam plik z testem Witbiera z użyciem suchych drożdży, chciałem wrzucić na stronę ale za dużo formatowania. Więc dołączam plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. josefik Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Teraz wykorzystanie drożdży.doc Pieron, Udo Grubbe, matekk i 21 innych 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Ładnie opisane, masz + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Będziecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) artykuł do gazetki brawo Jozef Edytowane 27 Lipca 2013 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Kiedy inauguracja sezonu? Jak na tradycje przystało po św. Michale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Zbroję się i lekko dopieszczam sprzęt. Myślę że na początku października ruszę, ale warkę testową jeszcze we wrześniu chcę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 cześć ......ale warkę testową jeszcze we wrześniu chcę zrobić. taka ze 100 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 cześć ......ale warkę testową jeszcze we wrześniu chcę zrobić. taka ze 100 l Innych nie robię ale w tym roku zakładam że zrobię jedynie ok. 10 warek, bo półki z kegami-belgami pełne i wątroba już nie ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 cześć Innych nie robię łżesz jak pies , osobiście przy mnie w kwietniu robiłeś warkę 50 l, widziałam panikę w Twoich oczach : jak ja mam wysładzać taką małą ilość słodu?!?!??! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 cześć Innych nie robię łżesz jak pies , osobiście przy mnie w kwietniu robiłeś warkę 50 l, widziałam panikę w Twoich oczach : jak ja mam wysładzać taką małą ilość słodu?!?!??! No tak, jak to trzeba sie pilnować, szczęście zapiski nie kłamią. Była taka. http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-onlajn/page__st__1900?do=findComment&comment=194250 jedna w sezonie. Ale twoje memory też nie teges, bo to był marzec. Wyszło jak zwykle najmniejsza warka, najlepsze piwo Żal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Otwarcie sezonu / w między czasie powstały w sezonie letnim 2 warki testowe Grodziskie i BPA, zaczynamy z grubej rury, bo wszystko wskazuje na to, że to będzie jedyny tydzień w tym roku w którym będę mógł warzyć. P.S. Trochę dopieściłem instalację w czasie wakacyjnego przestoju. Kocioł z wodą do wysładzania otrzymał płaszcz ocieplający, pozostałe garnki obudowałem jedynie blachą, efekt jest na tyle zadowalający że zaniechałem wypełnienia wełną kominkową. Dodałem do instalacji termometr na wyjściu brzeczki z wymiennika, oraz kamień napowietrzający do napowietrzania tlenem w przepływie. Edytowane 14 Października 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) warka 193 Pięćdrupel skład pilzneński - 17kg monachijski I - 6,5kg pszeniczny - 1,5kg Specjal B 350 1kg carapils - 2kg płatki owsiane- 1kg Zacieranie 52°C - 10 min. 67°C - 30 min. 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki Motueka - 100g 90min. Motueka - 100g 30min. Motueka - 100g 0min. syrop cukrowy bursztynowy 10kg własna produkcja kolendra, kardamon, curacao, pieprz 15min. drożdże Mix gęstwy drożdży : Wlp510 Belgian Bastogne, Wyeast 3522 Belgian Ardennes, Wyeast 3538 Leuven Pale Ale blg początkowe 29 Edytowane 14 Października 2013 przez josefik leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Cześć. I znowu wyprodukujesz cichego zabójcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Cześć :-D Cześć. I znowu wyprodukujesz cichego zabójcę Umierać trzeba ze śpiewem na ustach :-D Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się