Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 122 Wiedeński lager zabutelkowana ok blg 13° -> 2° 6% alk

butelki 0,5l dodano cukierki sladek 4g na butelkę oraz drożdże wlp 036 2ml/butelkę

keg 18l - dodano 50g cukru

dziś próba nagazowania - próba wypadła bardzo pozytywnie - piwo po 3 dniach w temperaturze pokojowej i kolejnych 6 w temp ok. 10-12°C w pełni nagazowane. Mój wniosek jest taki, że szybkie nagazowanie jest możliwe tylko że do refermentacji dolniaków należy używać drożdży górnej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten cykl jest u mnie powtarzalny każda warka przechodzi przez temp. pokojową, "skrytkową" 10-12°C, i garażową -2 +4°C /przynajmniej zimą/ to ostatnie /dzisiaj testowane/, nie dotarło jeszcze do garażu.

Te same drożdże dodałem do Portera sprawdzę po powrocie z Impresji jak wygląda

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przefermentował jak porządny koncerniak :)

W momencie gdy automatyzuje się browar to nagle drożdże fermentują wszystko (łącznie z fermentatorami). Browar josefika od przemysłowego różni się głównie wybiciem. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 132

koźlak

 

skład

pilzneński - 8,5kg

monachijski - 4,5kg

pszeniczny- 0,3kg

carared - 0,23kg

płatki owsiane - 0,4kg

 

Zacieranie

55°C - 20 min.

67°C - 30 min.

73°C - 30 min

podgrzanie do 77°C

 

 

chmielenie/dodatki

perle - 35g - 90 min.

perle 35g - 60 min.

saaz 30g - 30 min

saaz 30g - 10 min

 

drożdże

wlp 833

blg początkowe 17

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten cykl jest u mnie powtarzalny każda warka przechodzi przez temp. pokojową, "skrytkową" 10-12°C, i garażową -2 +4°C /przynajmniej zimą/ to ostatnie /dzisiaj testowane/, nie dotarło jeszcze do garażu.

Te same drożdże dodałem do Portera sprawdzę po powrocie z Impresji jak wygląda

Porter jak spod igły, po tych 6 dniach - w pełni nagazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... na Impresjach też była prapremiera co by się nie zdziwić 17 marca.

Była, była. Przeszło do historii jako najbardziej pamiętane z tego spotkania ;) .

Ogólnie, mimo pewnego zszokowania wyglądem - całkiem dobre :) .

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... na Impresjach też była prapremiera co by się nie zdziwić 17 marca.

Była' date=' była. Przeszło do historii jako najbardziej pamiętane z tego spotkania ;) .

Ogólnie, mimo pewnego zszokowania wyglądem - całkiem dobre :) .[/quote']

Tak, niby było na Św. Patryka ale ciekawość ludzka jak to mówią nie zna granic :smilies: , doznania testujących podobne piwo pijalne bez obcych posmaków. Czy komuś zostanie egzemplarz do 17 marca? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek te niezielone to nie pobudzają tak wyobraźni :smilies: Przemo dzisiaj się pochwalił że spróbował a to jest "limited edition" następne zielone dopiero za rok. Jeszcze kilka butelek mi zostało to wezmę do Zielonej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 133

American IPA

skład

pilzneński - 5kg

pale ale - 6kg

monachijski I - 1,4kg

crystal malt 145 - 0,2kg

cara - 0,1kg

black-0,09kg

 

Zacieranie

55°C - 20 min.

66-67°C - 90 min

73°C - 15 min.

podgrzanie do 76°C

 

chmielenie/dodatki

amarillo 20g 70 min.

pacific gem 17g 70 min.

colummbus 20g 70 min.

 

mount hood 30g 30 min.

 

pacific gem 10g 10 min.

mount hood 30g 4 min.

 

 

drożdże

Wyeast London Ale

 

Blg początkowe 18

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 128 Wiedeński lager z dn. 10-03 zabutelkowana 14->1,6 alk . 6,8%

do refermentacji dodano tradycyjnie cukierki Sladka, połowę zabutelkowałem z dodatkiem gęstwy drożdży Wlp 036 2ml/but. , druga połówka bez drożdży w celu porównania, poza tym nie byłem pewny do końca gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.