Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę robię prapremierę i zamierzam uwarzyć piwo żurawinowe.

W życiu czegoś takiego nie robiłem, z piciem też jest różnie ale bardzo smakują mi piwa aromatyzowane z OPATA.

Myślę nad recepturą, coś takiego mi wpadło i przerobiłem na swoje gusta i potrzeby. Nie wiem jak sprawa z dosłodzeniem

mam w rezerwie 2kg ksylitolu wystarczy? Sugestie i dobre rady mile widziane

 

22 kg pilzneński

2 kg Crystal Malt

3 kg Biscuit

1 kg płatki ryżowe

1 kg płatki żytnie

0,15 kg słód czekoladowy

 

7 kg żurawina świeża 20 min.

 

50 g Hallertau spalter - początek gotowania

100 g Hallertau spalter 20 min.

50 g Cascade 1 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dodawałem przesmażone owoce do fermentacji burzliwej (gruszki) ale sugerowałem się recepturami na "pumpkin ale" i inne piwa z dodatkiem owoców z Dogfish Head, aromat pięknie przedostał się do piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotę robię prapremierę i zamierzam uwarzyć piwo żurawinowe.

W życiu czegoś takiego nie robiłem, z piciem też jest różnie ale bardzo smakują mi piwa aromatyzowane z OPATA.

Myślę nad recepturą, coś takiego mi wpadło i przerobiłem na swoje gusta i potrzeby. Nie wiem jak sprawa z dosłodzeniem

mam w rezerwie 2kg ksylitolu wystarczy? Sugestie i dobre rady mile widziane

 

22 kg pilzneński

2 kg Crystal Malt

3 kg Biscuit

1 kg płatki ryżowe

1 kg płatki żytnie

0,15 kg słód czekoladowy

 

7 kg żurawina świeża 20 min.

 

50 g Hallertau spalter - początek gotowania

100 g Hallertau spalter 20 min.

50 g Cascade 1 min.

Musi być 7 kg żurawina sporo ?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 kg pilzneński

2 kg Crystal Malt

3 kg Biscuit

1 kg płatki ryżowe

1 kg płatki żytnie

0,15 kg słód czekoladowy

Ależ ten zasyp wygląda. Mnie wystarczyłoby to na prawie 2 miesiące warzenia. Ale ja to maluczki jestem :D

Powodzenia w warzeniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zrobione odpowietrzanie. Jeśli chodzi oczyszczenie to mam zrobiony obieg zamknięty nazwijmy to CIP. Będę robił dwa cykle płukania. Plus dezynfekcja do ostatniej wody płuczącej.

edit

Mieszadło działa :) ale prawdziwy test będzie teraz przy pełnym zasypie.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam zrobione odpowietrzanie. Jeśli chodzi oczyszczenie to mam zrobiony obieg zamknięty nazwijmy to CIP. Będę robił dwa cykle płukania. Plus dezynfekcja do ostatniej wody płuczącej.

edit

Mieszadło działa :) ale prawdziwy test będzie teraz przy pełnym zasypie.

Myślę, że za tydzień zrobimy audyt, ponieważ kolejnym krokiem powinno być wdrożenie HACCP :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już mały zlot piwowarów się robi :beer: . Podjąłem odpowiednie kroki, dziecko jedzie na weekend do babci, a ja nie jadę na giełdę do Tychów, co by nad tym w całości zapanować. Zwiedzanie browaru połączone z warzeniem /jeśli będzie trzeba/ w podgrupach :) , Liczę że Wogosz jakiś wykład zrobi n.t. słodu, może być ten sam co na WWP i tak nikt tego nie słuchał :) A Jankowi zorganizujemy warzenie GCh.

Podsumowując Stara Pipa stoi dla Was otworem :)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.