josefik Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 U mnie też się tak zapowiadało ale skończyło się na cesarce. :rolleyes: W sobotę wyszły dwa naturalnie, nie przeżyły, a dzisiaj jeszcze szóstka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dzisiaj miał być robiony dubel ale przewód grzewczy z regulatorem musiałem wykorzystać do innych celów Może uda się uwarzyć jutro po uzupełnieniu sprzętu i doprowadzić fermentownie do używalności. http://img269.imageshack.us/img269/2149/20111128267.jpg Gratulacje znowu jest okazja żeby :) Ale to Maciej stawia wczoraj nawet dzwonił zaniepokojony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Będzie becikowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dzisiaj miał być robiony dubel ale przewód grzewczy z regulatorem musiałem wykorzystać do innych celów Może uda się uwarzyć jutro po uzupełnieniu sprzętu i doprowadzić fermentownie do używalności. http://img269.imageshack.us/img269/2149/20111128267.jpg Gratulacje znowu jest okazja żeby :) Ale to Maciej stawia wczoraj nawet dzwonił zaniepokojony. Widzę nawet podobieństwo, wszystkie lubią cyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Gratuluję Krzysiu powiększenia rodziny. W najbliższym czasie nie odważę się przyjść do Ciebie z Truflą - żeby kotka jej nie zagryzła. u mnie taka miła niespodzianka zazwyczaj była w wersalce lub w szafie z ubraniami:) Krzysiu szykował się na poród już w zeszłym tygodniu - grzał wodę i zbierał ręczniki. Edytowane 28 Listopada 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Tak, pogratulować powiększenia rodziny. Teraz siła Was i czarno białe dachowce zza płota nie mają szans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dachowiec gdzieś przepadł ale jeszcze tydzień po imprezie zachodził do garażu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Dachowiec gdzieś przepadł... Pewnie gdzieś w okolicy był obiad z potrawką "króliczą" ... dobrze, że tydzień po, bo sąsiadki mogły nabrać jeszcze gorszego zdania co się tam wtedy działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) Miał być "dubel ignacowy" ale strasznie się się mi przesypało pilzneńskiego :rolleyes: 5kg wiec na szybko po drobnej korekcie zasypu dark strong będzie. warka 147 BDSA słody: pilsneński - 22 kg. monachijski - 2 kg carapils - 1,3kg cara 50 - 1kg carabelge - 1kg płatki jęczmienne - 0,8 cukier karmelizowany - 4 kg chmiele: admiral 50g - 75 min. premiant 20g - 45 min. east kent 40g - 30 min. east kent 10g - 15 min. cukier - 15 min. Zacieranie 65 C- 60 minut Gotowanie Drożdże: gęstwa abbey 2 blg początkowe 25 blg zakeguję i na Zieloną Górę będzie gotowe Edytowane 29 Listopada 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam. blg początkowe 25 blg przy jakim litrażu jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 coś ok. 96-97l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dzisiaj miał być robiony dubel ale przewód grzewczy z regulatorem musiałem wykorzystać do innych celów Może uda się uwarzyć jutro po uzupełnieniu sprzętu i doprowadzić fermentownie do używalności. http://img269.imageshack.us/img269/2149/20111128267.jpg Czyżby efekt otwarcia warzelni;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 warka 146 z 19.11 zakegowana blg 13,5->2,4 Koty czują się dobrze więc pora odciąć zasilanie od inkubatora i podłączyć w fermentowni. Jutro kolejna warka jeszcze się nie zdecydowałem blonde, pale ale, bądź dubbel ignacowy to zależy czy będę mógł zapaskudzić kuchenkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 To teraz koty pójdą do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 A nie lepiej do kotła warzelnego na ostatnie 15 min.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 15 ... to za długo, wyglądają ciemniej niż carafa, zacier może być za gorzki od łusk... tfu... - sierści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Myślałem o dodatku zamiast curacao przy gotowaniu Jasne że do zacierania nie dam, białko może sie nie do końca ściąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 A nie lepiej do kotła warzelnego na ostatnie 15 min.? Bez przesady, mech irlandzki nie jest aż tak drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 A nie lepiej do kotła warzelnego na ostatnie 15 min.? Bez przesady' date=' mech irlandzki nie jest aż tak drogi [/quote'] Widzę, że w piwowarstwie jeszcze dużo przede mną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Widzę że przełamujesz monopol Bolka na reprodukcję sierści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Młode koty, więc zapachu starej szmaty nie dadzą No, zejdźcie z kotków. Fajne są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Młode koty, więc zapachu starej szmaty nie dadzą No, zejdźcie z kotków. Fajne są. Moje koty ostatnio zniosły mi do warzelni martwego gołębia, chyba żeby pokazać jakimi są sprawnymi myśliwymi. Wszędzie było pełno piór, nie mówiąc o zapachu padliny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) warka 148 blonde słody: pilsneński - 16 kg. pale ale - 4,4 kg abbey - 0,4kg pszenica prażona - 0,5kg płatki owsiane - 0,8kg Zacieranie zasyp 60°C 62°C- 10 min. 66°C- 40 min. 72°C- 15 min. Chmielenie/zacieranie marynka 40g - 75min. challenger 5,6% - 40g - 75min. sovereign - 4,7% - 50g -75min. fuggles -4,3% - 60g - 15min. czas gotowania - 90min. Drożdże: Wyeast Abbey 1214 Edytowane 11 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 warka 147 BDSA idzie na cichą blg 25->5 i jakieś 11,6% alk Zapowiada się świetne piwo sesyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 warka 147 BDSA idzie na cichą blg 25->5 i jakieś 11,6% alkZapowiada się świetne piwo sesyjne Już widzę przybyłych na tą sesje po sesji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się