Jump to content

Browar Wyłudki - Le Cvass

Recommended Posts

Browar Wyłudki - Le Cvass

Kurs PIWOZNAWCÓW w Warszawie 24.10.2009 zaowocował m.in. pierwszą w mojej piwowarskej karierze wymieną piw (z Dagome) :)

Na pierwszy ogień poszło Belgijskie Pszeniczne vel. Le Cvass :)

Piana - Jasna, biała, średnio bąbelkowa, swobodnie opada do białego dywanika na powierzchni.

Wysycenie - średnie, odpowiednie dla tego typu piwa.

Barwa - ciemno słomkowe, piwo klarowne.

Zapach - niezbyt intensywny, lekko owocowy aromat, po głębszej analizie czuć delikatny goździk i jeszcze subtelniejszy banan. Owocowość uzupełnia zapach jakby piwnicznego przeleżenia.

Smak - Piwo sprawia wrażenie wytrawnego. Dane z etykiety: ekstrakt: 11,4 ; alk. 4,9% vol. O ile z ekstraktem nie będę się kłócił, o tyle mam wrżnie, że jest mocniejsze (na oko 5,4-5,6% vol.). Na pierwszym i ostatnim planie goryczka, prawdopodobnie chmielowa. Przezeń próbuje się przebić bardzo delikatna słodowość oraz jakaś taka owocowa nuta, którą ciężko nazwać. Goryczka dość długo utrzymuje się na języku i dominuje w smaku. Delikatna kwasowość subtelnie przygrywa do akompaniamentu smaków.

Piwo bardzo smaczne, cieszę się z możliwości skosztowania piwa innego Domowego Piwowara :) Bardzo dobrze, że postanowiłeś jednak zabutelkować tego Le Cvassa :) Dzięki!

Edited by Maryush

Mam wrażenie, że tę goryczkę potęguje jeszcze kolendra, którą wyłapałeś, ale nie nazwałeś :)

Trochę dziwi mnie piana. U mnie w tym piwie była zawsze gęsta i trwała. Może się za mocno przetrząsło?.

A klarowność to moje "przekleństwo".

Alkohol zaniżony, ale to już wina Pro Mash'a. W reszcie piw też będzie zaniżony.