Msciwor Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Wygotowalem wężyk i po paru minutach jest jakby w mlecznym kolorze. Nadaje się do użycia? Czy wyrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Zwykłe wężyki igielitowe używa się do chyba max 60°C nie można ich gotować!Lepsze są silikonowe, służą dłużej i można je gotować. Te igielitowe kiedy robią się takie białe, mogą "niby" uwalniać jakieś nieciekawe substancje. Sam osobiście nie zauważyłem przenikania jakiś chemicznych zapachów przez użycie takiego "mętnego" wężyka, a kilka razy używałem . Jest na tyle tani, że zmieniam dosyć często dla świętego spokoju. Planuję zakup silikonowych tylko zawsze zapominam przy zamówieniu. Edytowane 1 Marca 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fan_s-c Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Jaki przekrój poprzeczny powinien mieć wężyk silikonowy aby nie 'łamał' się pod własnym ciężarem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Powinien mieć grube ścianki. Poszukaj takiego co ma 3 mm, np 10/16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Ja takiego mlecznego wezyka używam od ok 40 warek i jest ok. Gotowalem go też już sporo razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Ludzie kiedyś pili wodę z ołowianych rur i też niczego nie zauważali. Radziłbym jednak wyrzucić i kupić nowy, a najlepiej silikonowy, to jakieś 10zł, a bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Gdzie kupię taki silikonowy wężyk (dobry) za 10zł? Kupiłem już trzy różne w różnych sklepach i tylko jeden z BA się do czegokolwiek nadawał. Ale stanowczo nie kosztował 10zł Te wszystkie "tanie" nadają się jedynie do trzymania w pudle, ewentualnie do założenia na kranik (pionowo w dół). Mają na tyle cienkie ścianki że załamują się na zgięciu blokując przepływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Korzystając z okazji. W jaki sposób dezynfekujecie wnętrze węży, które mają kontakt z brzeczką? Zawsze wydawało mi się to dość problematyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Ja wrzucam do wiaderka z roztworem do dezynfekcji razem z innymi duperelami. Ewentualnie silikonowy gotuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 wpsikuję trochę alkoholu 70% ze spryskiwacza i przelewam przez cały wężyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Przelewając przez niego środek dezynfekujący - czynność prosta jak sam wężyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 wpsikuję trochę alkoholu 70% ze spryskiwacza i przelewam przez cały wężyk Czy 70% ma jakieś uzasadnienie? Czy może być 90% albo 40%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Z tego co pamietam z zajec z mikrobiologii to alkohol ma najlepsze dzialanie dezynfekujace przy stezeniu 75% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) A i przy myciu i dezynfekcji węży poręczna jest duża strzykawka, można przepuścić odpowiedni środek myjący/dezynfekujący przez środek. i jaką grubość ścianki można uznać za wystarczającą? 2mm będą ok(wąż 10/14)? Edytowane 2 Marca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ja zanurzam w roztworze sody kaustycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) i jaką grubość ścianki można uznać za wystarczającą? 2mm będą ok(wąż 10/14)? Ja mam 8/12 i jest ok, ale trochę za mały przekrój. Szukam teraz 10/16 ale akurat takiego nigdzie nie ma. Jak nie znajdę to kupię 10/14 albo 9/13 i myślę, że też będzie ok. A co do płukania to jak przedmówcy pisali. Wrzucam do wiadra z piro. Jeśli nie ma akurat nic w wiadrze to wlewam troszkę spirytusu do wężyka i przelewam, do tego po zewnątrz również spirytus tylko z "rozpylacza" Edytowane 2 Marca 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ostatnio mój wężyk wytarzałem w krecie Bywa że przykładam końcówkę od spryskiwacza 2l do wężyka i wlewam w niego środek myjący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Na początku lejkiem wlewałem, ale teraz podpinam wężyk do wiadra z kranikiem.Zalewam wiadro NaOH, myję w nim zabawki, moczę przez jakiś czas, a potem zlewam wężykami. Najpierw zakładam cienki, który pasuje na kranik a potem na cienki zakładam grubszy i zlewam te kilka litrów roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ja mam wężyk 8/12, nie zauważyłem problemów z użytkowaniem. http://allegro.pl/waz-wezyk-spozywczy-silikonowy-8-12-bimber-wino-i5111076303.html- pierwszy z brzegu przykład. Ja swój akurat kupiłem w sklepie stacjonarnym w Łodzi, gdzie kupuję większość węży przydatnych mi w pracy. Akurat to była jakaś resztówka, więc dostałem prawie 2mb za 10 zł właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi