Fallen YoDa Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Siemacie!Jako, że druga warka robi już hałas w rurce, czas zacząc spisywać, póki jeszcze z pamięci nie uleciało i notatki nie poginęły. # 1 Dry Stout 13ºBlg (twojbrowar.pl - Dry Stout 12ºBLG) - 2015-02-15: Zasyp: Słód Pale ale Maris Otter - 4,4 kg; Płatki jęczmienne - 0,6 kg; Palone ziarno jęczmienia - 0,4 kg; Słód Czekoladowy - 0,25 kg. Chmiele: Target 45 g. Zacieranie w 15 l wody: 70ºC - 70 min - słody jasne; 70ºC - 10 min - dodane słody ciemne; 78ºC - 5min. Wysładzane: ok. 15 l wody 80ºC; do 2ºBlg z filtratora. Gotowanie: 60 min - Target 45 g. Nastaw: Drożdże suche Fermentis S-04 (uwodnione na początku gotowania); 25 l - 13ºBlg - 20ºC w temperaturze otoczenia ok. 15-16ºC. Fermentacja burzliwa: 7 dni temperatura otoczenia 15-16ºC (fermentor 17-18ºC); 5 dni temperatura otoczenia 20-21ºC. Fermentacja cicha (2015-02-27 - 5,5ºBlg, poniżej na razie założenia): 7 dni temperatura otoczenia 20-21ºC; 5-7 dni temperatura 15-16ºC. Uwagi: zaczynając dziś dolałbym wody do uzyskania nastawu 12ºBlg; nie zaczynać fermentacji w tak niskiej temperaturze, po podniesieniu temperatury wyraźnie wznawia fermentacje; zebrałem gęstwę po przelaniu na cichą; po przelaniu na cichą (napowietrzeniu?) fermentacja przyspiesza; kontrolować Blg przez kilka dni przed rozlewem dla pewności. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Fallen YoDa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Po czym poznajesz że fermentacja przyspiesza? Jeśli chodzi o rurkę to myślę że to tylko uwalnia się CO2 z powodu wzrostu temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallen YoDa Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) No tak. Zbyt uprościłem opis i zataiłem ważne dane. Do cieplejszego pomieszczena przeniosłem we wtorek przy Blg 5,5. Do piątku Blg spadło do 4,5 w tym czasie w rurce coś się działo ale niezbyt intensywnie. W piątek zlałem na cichą (potrzebowałem większy fermentor). Zlewane bez zbędnego napowietrzania, po operacji na powierzchni spokój. Po dobie rurka wyraźnie ożyła, a na powierzchnię wróciły wyspy z piany (ładne zdrowe, raczej żaden syf) Jako, że chwilowo nie mam czym zdezynfekować pływaka nie znam aktualnego Blg i właściwie i tak zamierzam dać piwku spokój dopóki fermentor nie będzie potrzebny. Edytowane 2 Marca 2015 przez Fallen YoDa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Wydaje mi się że 15-16 stopni to dobra temperatura na początek fermentacji, po prostu dłużej czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Za niska to tak z 10-12 °C Fermentowałem na S-04 w 13°C i ładnie ruszyło po 12h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallen YoDa Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 # 2 Oatmeal Stout 14ºBlg (twojbrowar.pl - Dry Stout 12ºBLG + modyfikacja) - 2015-02-28: Zasyp: Słód Pale Ale Maris Otter - 4,4 kg; Płatki owsiane - 1,2 kg (w tym 400g prażonych w piekarniku); Palone ziarno jęczmienia - 0,4 kg; Słód Czekoladowy - 0,25 kg. Chmiele: Target 45 g; Fuggles 50g; Zacieranie w 18 l wody: 68ºC - 70 min - słody jasne; 68ºC - 10 min - dodane słody ciemne; 78ºC - 5min. Wysładzane: ok. 15 l wody 80ºC; do 2ºBlg z filtratora. Gotowanie: 60 min - Target 45g; 15 min - Fuggles 50g. Nastaw: Drożdże - gęstwa Fermentis S-04 (po warce #1); 26 l - 14ºBlg - 20ºC w temperaturze otoczenia ok. 15-16ºC. Fermentacja burzliwa: 6 dni temperatura otoczenia 15-16ºC; 2 dni temperatura otoczenia 20-21ºC. Fermentacja cicha: 8 dni temperatura otoczenia 20-21ºC. Uwagi: słaba, grubo-pęcherzykowa piana, szybko znika; goryczka mocno ponad styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się