Jump to content

Domowy Browar SiemA


Recommended Posts

Siemacie!

Jako, że druga warka robi już hałas w rurce, czas zacząc spisywać, póki jeszcze z pamięci nie uleciało i notatki nie poginęły.

 

# 1 Dry Stout 13ºBlg (twojbrowar.pl - Dry Stout 12ºBLG) - 2015-02-15:

 

Zasyp:

  • Słód Pale ale Maris Otter - 4,4 kg;
  • Płatki jęczmienne - 0,6 kg;
  • Palone ziarno jęczmienia - 0,4 kg;
  • Słód Czekoladowy - 0,25 kg.

Chmiele:

  • Target 45 g.

Zacieranie w 15 l wody:

  • 70ºC - 70 min - słody jasne;
  • 70ºC - 10 min - dodane słody ciemne;
  • 78ºC - 5min.

Wysładzane:

  • ok. 15 l wody 80ºC;
  • do 2ºBlg z filtratora.

 

Gotowanie:

  • 60 min - Target 45 g.

Nastaw:

  • Drożdże suche Fermentis S-04 (uwodnione na początku gotowania);
  • 25 l - 13ºBlg - 20ºC w temperaturze otoczenia ok. 15-16ºC.

Fermentacja burzliwa:

  • 7 dni temperatura otoczenia 15-16ºC (fermentor 17-18ºC);
  • 5 dni temperatura otoczenia 20-21ºC.

Fermentacja cicha (2015-02-27 - 5,5ºBlg, poniżej na razie założenia):

  • 7 dni temperatura otoczenia 20-21ºC;
  • 5-7 dni temperatura 15-16ºC.

Uwagi:

  • zaczynając dziś dolałbym wody do uzyskania nastawu 12ºBlg;
  • nie zaczynać fermentacji w tak niskiej temperaturze, po podniesieniu temperatury wyraźnie wznawia fermentacje;
  • zebrałem gęstwę po przelaniu na cichą;
  • po przelaniu na cichą (napowietrzeniu?) fermentacja przyspiesza;
  • kontrolować Blg przez kilka dni przed rozlewem dla pewności.
Edited by Fallen YoDa
Link to comment
Share on other sites

Po czym poznajesz że fermentacja przyspiesza? Jeśli chodzi o rurkę to myślę że to tylko uwalnia się CO2 z powodu wzrostu temperatury.

Link to comment
Share on other sites

No tak. Zbyt uprościłem opis i zataiłem ważne dane.

Do cieplejszego pomieszczena przeniosłem we wtorek przy Blg 5,5. Do piątku Blg spadło do 4,5 w tym czasie w rurce coś się działo ale niezbyt intensywnie. W piątek zlałem na cichą (potrzebowałem większy fermentor). Zlewane bez zbędnego napowietrzania, po operacji na powierzchni spokój. Po dobie rurka wyraźnie ożyła, a na powierzchnię wróciły wyspy z piany (ładne zdrowe, raczej żaden syf) Jako, że chwilowo nie mam czym zdezynfekować pływaka nie znam aktualnego Blg i właściwie i tak zamierzam dać piwku spokój dopóki fermentor nie będzie potrzebny.

Edited by Fallen YoDa
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

# 2 Oatmeal Stout 14ºBlg (twojbrowar.pl - Dry Stout 12ºBLG + modyfikacja) - 2015-02-28:

 

Zasyp:

  • Słód Pale Ale Maris Otter - 4,4 kg;
  • Płatki owsiane - 1,2 kg (w tym 400g prażonych w piekarniku);
  • Palone ziarno jęczmienia - 0,4 kg;
  • Słód Czekoladowy - 0,25 kg.

Chmiele:

  • Target 45 g;
  • Fuggles 50g;

Zacieranie w 18 l wody:

  • 68ºC - 70 min - słody jasne;
  • 68ºC - 10 min - dodane słody ciemne;
  • 78ºC - 5min.

Wysładzane:

  • ok. 15 l wody 80ºC;
  • do 2ºBlg z filtratora.

 

Gotowanie:

  • 60 min - Target 45g;
  • 15 min - Fuggles 50g.

Nastaw:

  • Drożdże - gęstwa Fermentis S-04 (po warce #1);
  • 26 l - 14ºBlg - 20ºC w temperaturze otoczenia ok. 15-16ºC.

Fermentacja burzliwa:

  • 6 dni temperatura otoczenia 15-16ºC;
  • 2 dni temperatura otoczenia 20-21ºC.

Fermentacja cicha:

  • 8 dni temperatura otoczenia 20-21ºC.

Uwagi:

  • słaba, grubo-pęcherzykowa piana, szybko znika;
  • goryczka mocno ponad styl.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.