Z_bychu Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Warka #101 - IRA (05.02.12r) Składniki: - monachijski II 2 kg - monachijski I 1 kg - pilzneński 2 kg - Crystal 150 0,44 kg - melanoidyn 0,1 kg - Specjal B 0,1 kg - chmiel : marynka 30 g lubelski 10 g mech irlandzki - drożdże Mauribrew Ale Zacieranie: 54°C - 20' 66°C - 40' 72°C - 40' 76°C - filtrowanie i wysładzanie Gotowanie: 60' w 0' marynka w 35' lubelski+mech 22 l 15 °blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Warka #102 - Milk Stout (12.02.12r) Składniki: - pale ale 4 kg - monachijski II 0,6 kg - carafa I 0,25 kg - palony 0,15 kg - barwiący 0,2 kg - płatki jęczmienne 0,2 kg - płatki owsiane 0,2 kg - laktoza 0,5 kg - chmiel : magnum 25 g lubelski 15 g mech irlandzki - drożdże gęstwa po #101 Mauribrew Ale Zacieranie: 60°C - wsyp 10' 67°C - 60' 76°C - 10' wsyp ciemnych słodów - filtrowanie i wysładzanie Gotowanie: 60' w 0' marynka w 45' lubelski+mech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 warka #102 wyszło ok 12,5 l 17 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 płatki i mąka kukurydziana : kleikowanie zagotowanie dodanie alfa amylazy - 1 h gotowanie ( po godzinie skrobia przerobiona) A ja mam pytanie laika co do tego fragmentu - jaki cel ma dodanie alfa-amylazy do wrzącego kleiku (temperatura nie dezaktywuje enzymu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 handlowe alfamylazy dla gorzelnictwa mają temperaturę dezaktywacji powyzej 100 stopni. Gabe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 No to się rozjaśniło, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 zacieranie: płatki i mąka kukurydziana : kleikowanie myślałem że płatków nie trzeba kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 myślałem że płatków nie trzeba kleikować. Błyskawicznych nie trzeba. Zwykłe - trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Tak to były zwykłe płatki ryżowe - nie błyskawiczne. Dlatego kleikowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 NO to sezon 2012/2013 otwarty. Warka #107 - kolschowate (15.08.12r) Składniki: - pilzneński Bruntal 4 kg - monachijski II 0,3 kg - pszeniczny jasny 0,8 kg - chmiel : magnum 20 g marynka 10 g lubelski 20 g mech irlandzki - drożdże S33 Zacieranie: 58°C - wsyp(ustalenie tem na 52 °C) 20' 62°C -64 °C - 60' 72°C - 20' 76 °C - filtrowanie i wysładzanie Gotowanie: 60' w 0' magnum i marynka w 40' lubelski+mech 22 l 14 brix ( trochę za dużo ale nie szkodzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Warka #108 - amPaleAle (19.08.12r) Składniki: - Pale Ale 4,5 kg - monachijski II 0,5 kg - karmelowy jasny 0.3 kg - chmiel : magnum 20 g marynka 15 g lubelski 10 g mech irlandzki - drożdże US-05 Zacieranie: 72°C - wsyp(ustalenie tem na 65 °C) 65°C - 90' 76 °C - 10'- filtrowanie i wysładzanie Gotowanie: 60' w 0' magnum w 30' marynka w 40' lubelski+mech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Warka #109 - AltBier (26.08.12r) Składniki: - wiedeński 2 kg - monachijski II 2,5 kg - karmelowy jasny 0.4 kg - czekoladowy 0,04 kg - chmiel : Select spalt 40 g Perle 20 g mech irlandzki - drożdże Europen Ale Zacieranie: 58°C - wsyp(ustalenie na 54 °C) - 10' dekokt 15' 72 °C - 20' gotowanie zwrot 65 °C - 10' dekokt 15' 72 °C - 20' gotowanie zwrot 72 °C 10 ' 76 °C - 10'- filtrowanie i wysładzanie Gotowanie: 60' w 0' Select Spalt w 40' Perle+mech 22l 13 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się