x-pac Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Witam, mój przypadek wygląda tak: w sobotę nastawiłem piwo z brewkita dodałem 1kg cukru kandyzowanego, blg było na pozimie 11 stopni, drożdze dodałem w temp 26 szczelnie zamknąłem i po jakiś 12 godzinach w rurce zaczeło bulgać, była lekka piana. Dzisiaj mierzyłem blg i dalej jest 11, nie ma wogóle piany, w rurce bulga czyli co2 uchodzi coś się dzieje, ale fermentacji nie ma nie wiem dlaczego. Czy jeszcze trochę poczekać czy już załatwiać drożdze do refermentacji i gdzie je dostać ? Co oznacza ulatnianie co2 czy to robota drozdzy ? To moja 2 warka, wiec troche sie zaczynam o nią martwic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Za wysoka temp. fermentacji. Sprawdź cukromierz i zrób pomiar w temp. 20stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Mogę fermentor znieść do piwnicy tam jest ok 19 stopni, czy to może pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) 1kg cukru kandyzowanego ? po co ? nie szkoda ci kasy? coś chyba źle robisz ,sprawdź tak jak pisał jacer czy w wodzie o temperaturze 20 C pokazuje 0 jak bulka to coś się dzieje,nic nie rób na razie teraz to już późno trochę Edytowane 10 Marca 2015 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Myślałem że będzie lepsze niż że zwykłym cukrem, jak będę w domu to sprawdze ten cukromierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Sprawdziłem cukromierz w wodzie o 20 stopniach pokazywał 0, czyli dobry. Czyli narazie nic nie robić, czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Czyli zrobiłeś dwa pomiary, jeden na początku drugi teraz i brak zmian w blg cały czas jest na poziomie 11? No to powiem ci, że załatwiaj nowe drożdże bo te chyba nie ruszą jak 72h minęły, a nie ma zmiany w ekstrakcie. Pal sześć już skład tego piwa, bulkanie też bo to może być od zmiany ciśnienia i temperatury... Nie ma osadu po pianie drożdżowej na bokach fermentora? Bo tak z opisu na pierwszy rzut oka wygląda, że drożdżaki ci padły. Drożdże zestawowe z Brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 W brewkitach, często zdarzają się drożdże o słabej kondycji, więc jak kolega wcześniej pisał nowa paczka drożdży i to możliwie szybko. To bulganie na początku to pewno z napowietrzenia brzeczki przy przelewaniu z gara do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Tak 11 na początki i 11 teraz. Nie widać osadu po pianie. Tak drożdże z zestawu z brewkita. Gdzie teraz kupić takie drożdze? jak się nazywają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 jakie to piwo? nazwa kita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Gozdawa pszeniczne. Napisałem do homebeer.pl odnosnie drożdzy mają sklep w moim miescie w lublinie wiec może uda mi się u nich kupic dobre drozdz piwne od reki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DGB Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 albo Mauribrew Weiss Y1433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 WB-06 Tego raczej w tym wypadku nie bierz - w połączeniu z taką ilością cukru możesz mieć baaardzo wytrawne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Postanowiłem się uzbroić w cierpliwość i nie dodawałem drugich drożdży dzisiaj zmierzyłem poziom cukru i wyszło 6 blg czyli spadł o 5 stopni. W rurce bulczy co jakieś 40s, ale piany nie ma w ogóle widać tylko jak bąbelki wydostają się na powierzchnie. Czy to możliwe, że cała fermentacja odbędzie się bez większej piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 W jakiej temperaturze obecnie fermentujesz? Warto ją zwiększać im bliżej końca fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Jakieś 24 stopnie, trzymam w kuchni w mieszkaniu w bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Oj... dużo. Dużo za dużo... już może być po burzliwej, ale daj piwu jeszcze czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Następną warke chyba wstawię do piwnicy, tam jest 18 stopni tylko czy przy takiej temp. ruszy mi fermentacji ? Czy może lepiej zaczekać aż zacznie fermentować i potem do piwnicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 18 to już jest sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się