Skocz do zawartości

Tania woda z marketów - analiza.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Tania woda Tesco

Ujęcie - Ślęża S3

 

kationy mg/l

Wapniowy Ca 2+ 41,00

Magnezowy Mg 2+ 27,00

Sodowy Na + 4,00

Potasowy K+ 0,88

 

Aniony mg/l

Wodorowęglanowy HCO3 217,00

Siarczanowy SO4 2- 28,00

Chlorkowy Cl- 8,00

Fluorkowy - F- 0,18

 

Ogólna zawartość rozpuszczonych składników 344,96 ml/l; pH 8

Woda została poddana procesowi odżelaziania i filtracji.

 

(Czy o takie coś chodziło?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbuje zgłębić temat wody do warzenia piwa. I nie jest to łatwy temat.

Parametry tej wody (Tesco) nie są idealne. Bo kalkulatory mówią, że nie da się bezpośrednio z niej uzyskać idealnej wody. By uzyskać wodę na przykład do Burton Ale wymagane jest jej gotowanie, studzenie, dekantacja i dopiero wtedy dodawanie soli by uzyskać mniej więcej to co chcemy uzyskać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda Żywiec (tania nie jest, ale umieszczam dla porównania):

 

anion wodorowęglanowy - 136,24mg/dm3

anion fluorkowy - 0,07mg/dm3

kation magnezowy - 5,52mg/dm3

kation wapniowy - 42,62mg/dm3

kation sodowy - 9,73mg/dm3

 

Suma składników mineralnych - 232mg/dm3

 

Ujęcie Pilsko w Jeleśni k/Żywca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda Żywiec (tania nie jest, ale umieszczam dla porównania):

 

anion wodorowęglanowy - 136,24mg/dm3

anion fluorkowy - 0,07mg/dm3

kation magnezowy - 5,52mg/dm3

kation wapniowy - 42,62mg/dm3

kation sodowy - 9,73mg/dm3

 

Suma składników mineralnych - 232mg/dm3

 

Ujęcie Pilsko w Jeleśni k/Żywca

Mało :) Do naszych potrzeb trzeba byłoby wiedzieć jeszcze coś o SO4 i Cl

 

EDIT:

Liczę na to, że sprzedają gdzieś wodę, która idealnie nadaje się pod nasze potrzeby (jeśli ktoś ma taką potrzebę w bawienie się w skład wody)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

san terra kaufland 1.5l

anion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3

anion fluorkowy - 0,13mg/dm3

anion siarczanowy - 24,80mg/dm3

anion chlorkowy - 5,30mg/dm3

kation magnezowy - 6,38mg/dm3

kation wapniowy - 56,61mg/dm3

kation sodowy - 2,50mg/dm3

kation potasowy - 0,50mg/dm3

suma składników 286,91 mg/l

Edytowane przez szamankfc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakie parametry chcesz osiągnąć?

Na przykład Burton (dla Burton Ale)

Ca 270

Mg 62

Na 30

 

SO4 638

Cl 36

HCO3 141

 

Albo London (dla portera/mild`a)

Ca 90

Mg 4

Na 24

 

SO4 58

Cl 18

HCO3 123

 

Idealna woda byłaby bardzo miękka

Przykład mojej kranówki

Ca 2.4

CaCO3 6.4

Mg <1

Na 3.8

 

SO4 3.9

Cl 6.5

CO3 wyliczone 3.8

 

Czyli na takiej wodzie bez większego problemu można stworzyć co się nam żywnie podoba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

san terra kaufland 1.5l

anion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3

anion fluorkowy - 0,13mg/dm3

anion siarczanowy - 24,80mg/dm3

anion chlorkowy - 5,30mg/dm3

kation magnezowy - 6,38mg/dm3

kation wapniowy - 56,61mg/dm3

kation sodowy - 2,50mg/dm3

kation potasowy - 0,50mg/dm3

suma składników 286,91 mg/l

Ta woda póki co jest najlepsza :) Według zabawy kalkulatorem wyszło, że należy ją gotować przez 30 minut, schłodzić zdekantować, następnie by uzyskać takie parametry

Ca 133

Mg 20

Na 30

 

CO3 20

SO4 - 366

Cl - 46

 

należy wsypać do słodu

5,16g gipsu piwowarskiego

siarczanu magnezu 1,4g

i soli kuchennej 0,7g

na każde 10 litrów wody.

 

Natomiast do portera czy stouta ta woda by chyba uszła bez gotowania :)

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł.

35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł, po kilku warkach się zwróci.

A jaka mniej więcej woda wychodzi z takiego filtra?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł.

35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł' date=' po kilku warkach się zwróci.[/quote']

A jaka mniej więcej woda wychodzi z takiego filtra?

Teoretycznie jak destylowana.

 

Ale jkocurek pisał, że te domowe RO przepuszczają chlorki i sód. Zatem zakładam, że usuwa tylko siarczany, wapń i magnez i dwuwęglany, ale dalej nie wiem na 100% co mam w garze :)

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już od jakiegoś czasu miałem to wrzucić na forum, ale nie mogę się zebrać, żeby pójść do Carrfoura i sprawdzić tamtą wodę, a dwa, że forum od jakiegoś czasu działa na mnie demotywująco. Wodę z Netto wykluczyłem w przedbiegach ponieważ HCO3 ma powyżej 500.

 

z Real TIP Auchan Tesco Biedronka

Ca2+ 49,10 82,00 69,14 60,12

Mg2+ 5,47 14,60 12,76 13,37

Na+ 2,50 6,87 5 5

K+ 1,19 ? 0,75 0,75

 

HCO3 167,40 274,50 170,80 134,20

Cl 3,89 13,90 14,90 18,00

SO42- 11,73 30,00 70,16 69,54

F 0,10 ? 0,14 0,14

 

W stonce woda ostatnio była pakowana w folię po 2 sztuki, a pod folią mokro, więc należy mieć na uwadze, że pewnie zakrętka była nieszczelna (sterylność). Dodatkowo w stonce nie można płacić kartą :).

W Lidlu byłem raz, ale na palecie była już spodnia warstwa, wyglądająca jakby się po niej autobus przejechał. Wyszedłem z raną na odczuciu estetyki i bez wody.

Nie potrafię zrobić prostych kolumn. Jak wklejam to są prosto, a jak zatwierdzę to jw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na stonkowej warzę stale i nie widzę powodów do zmartwień. Może nie gustuję w tak specyficznych gatunkach piw jak koledzy, ale przecież cyt.: "browar to nie apteka". Poza tym nie wierzę za bardzo w te charakterystyki znajdujące się na butlach. Ludzie się zmieniają, woda się zmienia a wszyscy wykorzystują do badań jeden i ten sam "szimel"!!!

Edytowane przez szymin72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na stonkowej warzę stale i nie widzę powodów do zmartwień. Może nie gustuję w tak specyficznych gatunkach piw jak koledzy, ale przecież cyt.: "browar to nie apteka".

Kranówka rulez!

 

Poza tym nie wierzę za bardzo w te charakterystyki znajdujące się na butlach. Ludzie się zmieniają, woda się zmienia a wszyscy wykorzystują do badań jeden i ten sam "szimel"!!!

To jest niestety prawda. Ja bym aż tak bardzo się nie przywiązywał do tego co podają na etykiecie. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No chodzi w kilka wyjątkowych styli piwa. Woda nie musi być idealna. Ale jakby była podobna byłoby już nieźle. Szczerze mówiąc liczyłem na to ze woda marketowa bedzie bardzo miękka. A tu widze ze wode trzeba przynajmniej gotować, studzić i dekantowac by moc cos rozsądnego uzyskać.

A liczyłem na to ze da sie napisać instrukcje typu weź x litrów wody y dorzuc do słodu gips, sól i troche suszone oczy krokodyla i mamy magiczną wode :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można do częściowej demineralizacji użyć kationitu i anionitu. Na pewno znacząco zmiękczą wode bez gotowania a użycie większej ilości może całkowicie zdemineralizować wode.

użycie kationitu i anionitu ale jakiego ?

 

w wersji sodowej i chlorkowej jedynie zmiękczy wodę \

natomiast zastosowanie kationitu kwaśnego oraz anionitu obsadzonego OH- wodę zdemineralizuje.

 

Kolego cieplyl precyzyjnie się wypowiadaj bo ludzi pomotasz :D

 

czy skład wody naprawdę tak znacząco wpływa na jakość piwa ?

 

Me informacje w tym temacie są bardzo ubogie, prosiłbym o jakiegoś linaka .

 

Jeżeli woda wpływa na smak piwa w ok. 10 % to skłonny jestem zbudować niewielki filtr do tego celu. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.