Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Czy ktoś byłby taki uprzejmy i zamieścił informacje z etykiet z wód z marketów? dori edit - przeniosłam ze Wsparcia Piwowarskiego do działu Surowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Tania woda Tesco Ujęcie - Ślęża S3 kationy mg/l Wapniowy Ca 2+ 41,00 Magnezowy Mg 2+ 27,00 Sodowy Na + 4,00 Potasowy K+ 0,88 Aniony mg/l Wodorowęglanowy HCO3 217,00 Siarczanowy SO4 2- 28,00 Chlorkowy Cl- 8,00 Fluorkowy - F- 0,18 Ogólna zawartość rozpuszczonych składników 344,96 ml/l; pH 8 Woda została poddana procesowi odżelaziania i filtracji. (Czy o takie coś chodziło?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Próbuje zgłębić temat wody do warzenia piwa. I nie jest to łatwy temat. Parametry tej wody (Tesco) nie są idealne. Bo kalkulatory mówią, że nie da się bezpośrednio z niej uzyskać idealnej wody. By uzyskać wodę na przykład do Burton Ale wymagane jest jej gotowanie, studzenie, dekantacja i dopiero wtedy dodawanie soli by uzyskać mniej więcej to co chcemy uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Woda Żywiec (tania nie jest, ale umieszczam dla porównania): anion wodorowęglanowy - 136,24mg/dm3 anion fluorkowy - 0,07mg/dm3 kation magnezowy - 5,52mg/dm3 kation wapniowy - 42,62mg/dm3 kation sodowy - 9,73mg/dm3 Suma składników mineralnych - 232mg/dm3 Ujęcie Pilsko w Jeleśni k/Żywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Woda Żywiec (tania nie jest, ale umieszczam dla porównania): anion wodorowęglanowy - 136,24mg/dm3 anion fluorkowy - 0,07mg/dm3 kation magnezowy - 5,52mg/dm3 kation wapniowy - 42,62mg/dm3 kation sodowy - 9,73mg/dm3 Suma składników mineralnych - 232mg/dm3 Ujęcie Pilsko w Jeleśni k/Żywca Mało Do naszych potrzeb trzeba byłoby wiedzieć jeszcze coś o SO4 i Cl EDIT: Liczę na to, że sprzedają gdzieś wodę, która idealnie nadaje się pod nasze potrzeby (jeśli ktoś ma taką potrzebę w bawienie się w skład wody) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A jakie parametry chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) san terra kaufland 1.5l anion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3 anion fluorkowy - 0,13mg/dm3 anion siarczanowy - 24,80mg/dm3 anion chlorkowy - 5,30mg/dm3 kation magnezowy - 6,38mg/dm3 kation wapniowy - 56,61mg/dm3 kation sodowy - 2,50mg/dm3 kation potasowy - 0,50mg/dm3 suma składników 286,91 mg/l Edytowane 28 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A jakie parametry chcesz osiągnąć? Na przykład Burton (dla Burton Ale) Ca 270 Mg 62 Na 30 SO4 638 Cl 36 HCO3 141 Albo London (dla portera/mild`a) Ca 90 Mg 4 Na 24 SO4 58 Cl 18 HCO3 123 Idealna woda byłaby bardzo miękka Przykład mojej kranówki Ca 2.4 CaCO3 6.4 Mg <1 Na 3.8 SO4 3.9 Cl 6.5 CO3 wyliczone 3.8 Czyli na takiej wodzie bez większego problemu można stworzyć co się nam żywnie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 san terra kaufland 1.5lanion wodorowęglanowy - 170,80mg/dm3 anion fluorkowy - 0,13mg/dm3 anion siarczanowy - 24,80mg/dm3 anion chlorkowy - 5,30mg/dm3 kation magnezowy - 6,38mg/dm3 kation wapniowy - 56,61mg/dm3 kation sodowy - 2,50mg/dm3 kation potasowy - 0,50mg/dm3 suma składników 286,91 mg/l Ta woda póki co jest najlepsza Według zabawy kalkulatorem wyszło, że należy ją gotować przez 30 minut, schłodzić zdekantować, następnie by uzyskać takie parametry Ca 133 Mg 20 Na 30 CO3 20 SO4 - 366 Cl - 46 należy wsypać do słodu 5,16g gipsu piwowarskiego siarczanu magnezu 1,4g i soli kuchennej 0,7g na każde 10 litrów wody. Natomiast do portera czy stouta ta woda by chyba uszła bez gotowania Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł. 35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł, po kilku warkach się zwróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł. 35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł, po kilku warkach się zwróci. A jaka mniej więcej woda wychodzi z takiego filtra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Ja by polecał zakup taniego zestawu RO - kosztuje ok. 130 zł. 35 litrów mineralnej będzie kosztować 20-30 zł' date=' po kilku warkach się zwróci.[/quote'] A jaka mniej więcej woda wychodzi z takiego filtra? Teoretycznie jak destylowana. Ale jkocurek pisał, że te domowe RO przepuszczają chlorki i sód. Zatem zakładam, że usuwa tylko siarczany, wapń i magnez i dwuwęglany, ale dalej nie wiem na 100% co mam w garze Edytowane 28 Października 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Już od jakiegoś czasu miałem to wrzucić na forum, ale nie mogę się zebrać, żeby pójść do Carrfoura i sprawdzić tamtą wodę, a dwa, że forum od jakiegoś czasu działa na mnie demotywująco. Wodę z Netto wykluczyłem w przedbiegach ponieważ HCO3 ma powyżej 500. z Real TIP Auchan Tesco Biedronka Ca2+ 49,10 82,00 69,14 60,12 Mg2+ 5,47 14,60 12,76 13,37 Na+ 2,50 6,87 5 5 K+ 1,19 ? 0,75 0,75 HCO3 167,40 274,50 170,80 134,20 Cl 3,89 13,90 14,90 18,00 SO42- 11,73 30,00 70,16 69,54 F 0,10 ? 0,14 0,14 W stonce woda ostatnio była pakowana w folię po 2 sztuki, a pod folią mokro, więc należy mieć na uwadze, że pewnie zakrętka była nieszczelna (sterylność). Dodatkowo w stonce nie można płacić kartą . W Lidlu byłem raz, ale na palecie była już spodnia warstwa, wyglądająca jakby się po niej autobus przejechał. Wyszedłem z raną na odczuciu estetyki i bez wody. Nie potrafię zrobić prostych kolumn. Jak wklejam to są prosto, a jak zatwierdzę to jw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Ja na stonkowej warzę stale i nie widzę powodów do zmartwień. Może nie gustuję w tak specyficznych gatunkach piw jak koledzy, ale przecież cyt.: "browar to nie apteka". Poza tym nie wierzę za bardzo w te charakterystyki znajdujące się na butlach. Ludzie się zmieniają, woda się zmienia a wszyscy wykorzystują do badań jeden i ten sam "szimel"!!! Edytowane 28 Października 2009 przez szymin72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ja na stonkowej warzę stale i nie widzę powodów do zmartwień. Może nie gustuję w tak specyficznych gatunkach piw jak koledzy, ale przecież cyt.: "browar to nie apteka". Kranówka rulez! Poza tym nie wierzę za bardzo w te charakterystyki znajdujące się na butlach. Ludzie się zmieniają, woda się zmienia a wszyscy wykorzystują do badań jeden i ten sam "szimel"!!! To jest niestety prawda. Ja bym aż tak bardzo się nie przywiązywał do tego co podają na etykiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 No chodzi w kilka wyjątkowych styli piwa. Woda nie musi być idealna. Ale jakby była podobna byłoby już nieźle. Szczerze mówiąc liczyłem na to ze woda marketowa bedzie bardzo miękka. A tu widze ze wode trzeba przynajmniej gotować, studzić i dekantowac by moc cos rozsądnego uzyskać. A liczyłem na to ze da sie napisać instrukcje typu weź x litrów wody y dorzuc do słodu gips, sól i troche suszone oczy krokodyla i mamy magiczną wode . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Teoretycznie można jeszce kupić wode demineralizowaną i dodać te magiczne składniki. Jednak na pewno lepiej kupić RO. Nie ma skuteczniejszej i tańszej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) co do kranowy to u mnie kiszka ponad 30° niemieckich masakra jakaś ale jak dobrze pójdzie to w przeciągu pół roku osmozę zakupie:D pretekst będzie taki że ta woda lepsza od mineralki i najlepsza dla nerek noworodka Edytowane 28 Października 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 co do kranowy to u mnie kiszka ponad 30° niemieckich masakra Twoja woda jest tak twarda że trzeba ją rąbać aby uwarzyć piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 co do kranowy to u mnie kiszka ponad 30° niemieckich masakra Twoja woda jest tak twarda że trzeba ją rąbać aby uwarzyć piwo nie nabijaj się bo ja sam nie wiem czy napierdzielać młodzież workami z wodą czy cegłami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A w Brackim robią na kranówce i się nie przejmują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A w Brackim robią na kranówce i się nie przejmują Może mają bardzo dobra kranowke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Zawsze można do częściowej demineralizacji użyć kationitu i anionitu. Na pewno znacząco zmiękczą wode bez gotowania a użycie większej ilości może całkowicie zdemineralizować wode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Zawsze można do częściowej demineralizacji użyć kationitu i anionitu. Na pewno znacząco zmiękczą wode bez gotowania a użycie większej ilości może całkowicie zdemineralizować wode. użycie kationitu i anionitu ale jakiego ? w wersji sodowej i chlorkowej jedynie zmiękczy wodę \ natomiast zastosowanie kationitu kwaśnego oraz anionitu obsadzonego OH- wodę zdemineralizuje. Kolego cieplyl precyzyjnie się wypowiadaj bo ludzi pomotasz czy skład wody naprawdę tak znacząco wpływa na jakość piwa ? Me informacje w tym temacie są bardzo ubogie, prosiłbym o jakiegoś linaka . Jeżeli woda wpływa na smak piwa w ok. 10 % to skłonny jestem zbudować niewielki filtr do tego celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Nie liczyłem na zbytnie zainteresowanie tematem dlatego tak tylko wspomniałem. Oczywiście masz racje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się