Skocz do zawartości

Cześć


janusz76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Z tej strony Janusz. Moja przygoda z domowym piwem rozpoczęła się od nalewek, później fermentacja wina, cydr, aż w końcu warzenie piwa, co kiedyś musiało nadejść, bo jest to mój ulubiony trunek :). To są początki, wciąż się uczę, czytając fora, podglądając na youtubie, nie mam wśród znajomych ludzi z takimi zainteresowaniami. Zabutelkowałem dwie warki, dwie kończą fermentację, wszystko z koncentratów. W przyszłości będę chciał z ciekawości uwarzyć coś z procesem zacierania, ale przeraża mnie ogrom czasu i skomplikowania. Muszę przekonać się czy to ma sens, jak na razie nie piłem jeszcze piwa domowego zrobionego przez kogoś tą metodą, więc nie znam różnicy w smaku itp. Wiem, przeważająca większość tu uważa, że to jest jedyne słuszna droga. No cóż, w którymś momencie będę musiał sam się przekonać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz się umówić z jakimś piwowarem, że wpadniesz do niego na jakieś warzenie jako pomoc. Nie tylko zobaczysz na własne oczy, że nie taki diabeł straszny, jak go malują, ale uzyskasz szansę na przyjrzenie się pełnemu procesowi. Dodatkowo to dobra okazja na degustację kilku domowych piwek ;) na śląsku jest nas mnóstwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam wszystkich
Z tej strony Janusz. Moja przygoda z domowym piwem rozpoczęła się od nalewek, później fermentacja wina, cydr, aż w końcu warzenie piwa, co kiedyś musiało nadejść, bo jest to mój ulubiony trunek :). To są początki, wciąż się uczę, czytając fora, podglądając na youtubie, nie mam wśród znajomych ludzi z takimi zainteresowaniami. Zabutelkowałem dwie warki, dwie kończą fermentację, wszystko z koncentratów. W przyszłości będę chciał z ciekawości uwarzyć coś z procesem zacierania, ale przeraża mnie ogrom czasu i skomplikowania. Muszę przekonać się czy to ma sens, jak na razie nie piłem jeszcze piwa domowego zrobionego przez kogoś tą metodą, więc nie znam różnicy w smaku itp. Wiem, przeważająca większość tu uważa, że to jest jedyne słuszna droga. No cóż, w którymś momencie będę musiał sam się przekonać :)

 

Cześć Janusz, witaj na forum...

 

Gdybyś chciał zobaczyć mój browar lub spróbować domowego piwa w moim wykonaniu to serdecznie zapraszam. Z moich trzech kranów zawsze coś tam leci :) a i butelek nie brakuje... Zacieranie wcale nie jest takie skomplikowane jak się czyta :) a czy czasochłonne? No to już prawda - to zainteresowanie wymaga poświęcenia trochę czasu. Warka to 6-7 godzin pracy. A do tego pozostaje cała reszta zabawy w browarze. No ale jak już spodoba to nie ma ucieczki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Janusz, witaj na forum...

 

 

Gdybyś chciał zobaczyć mój browar lub spróbować domowego piwa w moim wykonaniu to serdecznie zapraszam. Z moich trzech kranów zawsze coś tam leci :) a i butelek nie brakuje... Zacieranie wcale nie jest takie skomplikowane jak się czyta :) a czy czasochłonne? No to już prawda - to zainteresowanie wymaga poświęcenia trochę czasu. Warka to 6-7 godzin pracy. A do tego pozostaje cała reszta zabawy w browarze. No ale jak już spodoba to nie ma ucieczki :)

 

 

Dzięki za zaproszenie. Chętnie skorzystam by czegoś się nauczyć i coś dobrego popróbować :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.