janusz76 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Witam wszystkich Z tej strony Janusz. Moja przygoda z domowym piwem rozpoczęła się od nalewek, później fermentacja wina, cydr, aż w końcu warzenie piwa, co kiedyś musiało nadejść, bo jest to mój ulubiony trunek . To są początki, wciąż się uczę, czytając fora, podglądając na youtubie, nie mam wśród znajomych ludzi z takimi zainteresowaniami. Zabutelkowałem dwie warki, dwie kończą fermentację, wszystko z koncentratów. W przyszłości będę chciał z ciekawości uwarzyć coś z procesem zacierania, ale przeraża mnie ogrom czasu i skomplikowania. Muszę przekonać się czy to ma sens, jak na razie nie piłem jeszcze piwa domowego zrobionego przez kogoś tą metodą, więc nie znam różnicy w smaku itp. Wiem, przeważająca większość tu uważa, że to jest jedyne słuszna droga. No cóż, w którymś momencie będę musiał sam się przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Zawsze możesz się umówić z jakimś piwowarem, że wpadniesz do niego na jakieś warzenie jako pomoc. Nie tylko zobaczysz na własne oczy, że nie taki diabeł straszny, jak go malują, ale uzyskasz szansę na przyjrzenie się pełnemu procesowi. Dodatkowo to dobra okazja na degustację kilku domowych piwek na śląsku jest nas mnóstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 wpadniesz do niego na jakieś warzenie jako pomoc i tak i nie dobra okazja na degustację kilku domowych piwek na śląsku jest nas mnóstwo a to jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ciii, bo nie będzie miał kto Ci gara z brzeczką nosić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 nie będzie miał kto Ci gara z brzeczką nosić przemyślałem to i faktycznie, "sztift" do dobry wynalazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Witam wszystkich Z tej strony Janusz. Moja przygoda z domowym piwem rozpoczęła się od nalewek, później fermentacja wina, cydr, aż w końcu warzenie piwa, co kiedyś musiało nadejść, bo jest to mój ulubiony trunek . To są początki, wciąż się uczę, czytając fora, podglądając na youtubie, nie mam wśród znajomych ludzi z takimi zainteresowaniami. Zabutelkowałem dwie warki, dwie kończą fermentację, wszystko z koncentratów. W przyszłości będę chciał z ciekawości uwarzyć coś z procesem zacierania, ale przeraża mnie ogrom czasu i skomplikowania. Muszę przekonać się czy to ma sens, jak na razie nie piłem jeszcze piwa domowego zrobionego przez kogoś tą metodą, więc nie znam różnicy w smaku itp. Wiem, przeważająca większość tu uważa, że to jest jedyne słuszna droga. No cóż, w którymś momencie będę musiał sam się przekonać Cześć Janusz, witaj na forum... Gdybyś chciał zobaczyć mój browar lub spróbować domowego piwa w moim wykonaniu to serdecznie zapraszam. Z moich trzech kranów zawsze coś tam leci a i butelek nie brakuje... Zacieranie wcale nie jest takie skomplikowane jak się czyta a czy czasochłonne? No to już prawda - to zainteresowanie wymaga poświęcenia trochę czasu. Warka to 6-7 godzin pracy. A do tego pozostaje cała reszta zabawy w browarze. No ale jak już spodoba to nie ma ucieczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz76 Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Cześć Janusz, witaj na forum... Gdybyś chciał zobaczyć mój browar lub spróbować domowego piwa w moim wykonaniu to serdecznie zapraszam. Z moich trzech kranów zawsze coś tam leci a i butelek nie brakuje... Zacieranie wcale nie jest takie skomplikowane jak się czyta a czy czasochłonne? No to już prawda - to zainteresowanie wymaga poświęcenia trochę czasu. Warka to 6-7 godzin pracy. A do tego pozostaje cała reszta zabawy w browarze. No ale jak już spodoba to nie ma ucieczki Dzięki za zaproszenie. Chętnie skorzystam by czegoś się nauczyć i coś dobrego popróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się