Dr.Proctor Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Witam wszystkich, Jestem nowy na forum a chciałem się podzielić spostrzeżeniami na temat piwa, które uwarzyłem. kilka lat temu bawiłem się tylko w gotowce. kilka tygodni temu zakupiłem kociołek warzelny Brewferm i rozpocząłem przygodę z zacieraniem .Zrobiłem 2 warki i postanowiłem, ze przecież mogę sam stworzyć własny przepis. Problem w tym, ze zrobiłem to zupełnie na chybił trafił :-) Składniki dobrałem bez żadnego konkretnego planu. slody: monachijski II ECB 20 1kg monachijski ECB 22 1kg bohemian pilsner 2 kg wiedeński ECB 7 0,5 kg maris otter ECB 4,5 0,5 kg chmiel: challenger 9,3% 100g 60 minut admiral 14,5% 100g ostatnia minuta gotowania drozdze windsor 11g zacieranie 16 litrow wody 65st 30minut 72st 30minut wysladzanie : 20 litrow 80stopni 15 blg fermentacja 2 dni baaaaardzo burzliwa po tygodniu przelałem do cichej i zauwazylem kolor: rudy, metny całkowicie nieprzejrzysty tydzień w cichej i bez zmian, myslalem ze się wyklaruje. Dzis wlalem do butelek i nie wiem co z tego wjdzie. W smaku było dobre mocno nachmielone. Pytanie: dlaczego jest kaie mętne?? Może ktoś by chciał sprawdzić sam czy to samo uzyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Jakbyś potrzymał je 2 tygodnie dłużej to pewnie by się wyklarowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Obstawiam, że źle poszła filtracja. Ile uzyskałeś Litrów ile Blg?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Nawet po kiepskiej filtracji farfocle powinny opaść, trzeba im dać czas. Faktycznie "dobrze" nachmielone, ponad 130IBU. Co kto lubi. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Szczerze wątpię aby ktoś z tego forum zechciał powielić Twój przepis, który co sam zauważyłeś jest co najmniej dziwny, żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Proctor Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Dzieki wszystkim za komentarze. Filtracja faktycznie dziwnie przebiegała. Bardzo szybko zatkała sie kadz filtracyjna i trwało to strasznie długo. Mam wrażenie ze jeden ze slodow miał za duzo "mąki". Z tymi farfoclami to tez dziwna sprawa bo mimo ze stało 2 tygodnie nic die nie zmieniło. Byc moze faktycznie trzeba było jeszcze troche poczekac. Jest juz w butelkach. Co opadnie to opadnie. Pierwsze koty :-))) próbuje dalej :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Proctor Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Szwed, wyszło mi 22 litry 15 Blg. Przed butelkowanuem było 4 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Proctor Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Mariucha, zdaje sobie sprawę, ze konieczność zainwestowania w przepis nie do konca sprawdzony to ryzyko. Dziekuje mimo Wsztstko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Windsory są słaboflokulujące, może to być po prostu przyczyną, zobaczysz czy się wyklaruje po miesiącu-dwóch. edit: To piwo nie jest jakieś bardzo dziwne, zasyp masz jak na koźlaka, tylko mocno nachmielony i górnej fermentacji Edytowane 14 Marca 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Proctor Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Kantor, wreszcie ktos mi wytlumaczyl, co uwarzylem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Proctor Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Oto co dalej sie działo z "Rudym" Po 3 tyg w butelkach otworzyłem i zmętnienie nie zniknęło, natomiast piwo miało bardzo gęsta i trwałą pianę, oraz fajnie sie nagazowalo. Smak bardzo przyjemny. Mocno goryczkowe, ale bardzo dobre. Cały " nakład" rozszedł sie błyskawicznie, dlatego postanowiłem uwarzyc po raz drugi. Chodziło mi głownie o sprawdzenie powtarzalności. Lekko zmodyfikowalem temperatury i czasy podczas zacierania. Składniki bez zmian. No i okazało sie ze wyszło praktycznie to samo :-) dlatego wlasnie zakupiłem składniki na uwarzenie go po raz trzeci bo ma wzięcie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi