Piter88 Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 No więc piwowarstwo z kazda warka zaskakuje mnie coraz bardziej, ale do sedna. Stout owsiany 15blg na S04, zacierany na lenia, raczej w granicach temperatury na słodko, jest 2 tydzienna na burzliwej w temperaturze 18-20 stopni. Zszedl do 2blg. Aleee wlasnie dalej bulka. Zlewac na cichą? Chetnie bym zmierzyl blg na przestrzeni kilku dni ale nie takiej mozliwosc. Trzymac jeszczce tydzien na burzliwej? Jakie sa wasze doswiadczenia z tym szczepem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Moim zdaniem nie musisz zlewać stouta na cichą. Poczekaj tydzień, jak nie zejdzie niżej to butelkuj. Edytowane 14 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 dlatego dobrze zrobić test FFT i nie musisz sie zastanawiać czy juz przelewac , czy nie poczytaj http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Na tych drożdrzach z 15 do 2 blg, przy zacieraniu na słodko ... z własnych doświadczeń - to mało możliwe. S04 tak nisko nie schodzą, przynajmniej mi. Edytowane 15 Marca 2015 przez Billy the Kid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Aleee wlasnie dalej bulka. To już było tyle razy wałkowane, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, wystarczy, że temperatura się podniosła i część gazu rozpuszczonego w piwie się wydzieliła, stąd bulkanie w rurce. Fizyki nie oszukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się