yanosik Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Jakiś czas temu uwarzyłem dwa pilsnery i dzisiaj je próbuję (4 i 2 tygodnie od rozlewu). Obydwa piwa smakują i pachną jakoś dziwnie, jakby perfumami. Przy rozlewie tego nie było. Poza tym piwo wydaje się w porządku. Czy to jest infekcja czy to wina chmielu albo czort wie czego? Oba piwa były wyłącznie na chmielu żateckim. Mam nadzieję, że z czasem to przejdzie, bo szkoda 40 litrów wylać w kanał. Dodam, że inne piwo fermentowane było na gęstwie po tym pierwszym i tego nie ma (na tej samej gęstwie był fermentowany drugi pilsner), więc to raczej nie wina zanieczyszczonych drożdży. Fermentacja burzliwa w obu przypadkach była w 10 stopniach przez 3 tygodnie, ostatni tydzień w 14 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanosik Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Bohemian Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Mogą to być estry? W jakiej temperaturze refermentowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanosik Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 W 14 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Tylko i wyłącznie kwestia fermentacji. Mieszanka estrów i wyższych alkoholi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 U mnie tak bywało w lagerach po 2, 3 tygodniach od rozlania. Potem to znikało. Po dwóch miesiącach już nie było śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się