Skocz do zawartości

Perfumeryjny zapach


yanosik

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu uwarzyłem dwa pilsnery i dzisiaj je próbuję (4 i 2 tygodnie od rozlewu).

Obydwa piwa smakują i pachną jakoś dziwnie, jakby perfumami. Przy rozlewie tego nie było.

Poza tym piwo wydaje się w porządku. Czy to jest infekcja czy to wina chmielu albo czort wie czego?

Oba piwa były wyłącznie na chmielu żateckim. Mam nadzieję, że z czasem to przejdzie, bo szkoda 40 litrów wylać w kanał. Dodam, że inne piwo fermentowane było na gęstwie po tym pierwszym i tego nie ma (na tej samej gęstwie był fermentowany drugi pilsner), więc to raczej nie wina zanieczyszczonych drożdży. Fermentacja burzliwa w obu przypadkach była w 10 stopniach przez 3 tygodnie, ostatni tydzień w 14 stopniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.