Makaron Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Nie chcę żeby dawało spalenizną, ale żeby było lekko słodkie, lekko goryczkowe i leciutko spalone, nutka dekadencji też się przyda ;]Czy z przepisu z postu #22 wyjdzie coś podobnego? Ja ciekawy efekt uzyskałem przy 5% palonego jęczmienia i 5% pszennego czekoladowego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dobra nie ma co kombinować przy drugiej warce bo nie wiadomo co wyjdzie. Zrobię z zestawu surowców na Stout, będę miał instrukcję zacierania itp. Dzięki za pomoc wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) Zdobyłem zestaw surowców do Dry Stout wraz z instrukcją warzenia. Słodów i ziarna jest razem ok. 4kg. Instrukcja: "do 16litr wody wsypać słód Pale Ale, zacierać w temp. 68stC do negatywnej próby jodowej. Dodać palone ziarno jęczmienia, słód czekoladowy, płatki jęczmienne i zacierać 15-20min. Podgrzać do 76stC i wysładzać 12litr wody w 76stC. Chmiel EKG 60min. 6g/1litr glukozy przy butelkowaniu." 1. Nie mam wskaźnika skrobi. Ile czasu należy zacierać w 68stC? 2. Dopiero po próbie jodowej wsypuję resztę słodów? zacierać wszystko również w 68stC? 3. Czy tydzień burzliwej i tydzień cichej wystarczy (s-04)? Za pomoc dziękuję. Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez annura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 1. Myślę, że 60 min jest bezpiecznym czasem. 2. Tak, ponieważ słody palone zaciemniają wynik próby (ale podobno jej nie robisz). Dodaj na te ostatnie 15 min. 3. Bez mierzenia stopnia odfermentowania nie można w ciemno mówić kiedy fermentacja ustanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Dry Stout zacierałem wg postu #28 pale ale 68°C - 60' reszta słodów 68°C - 15' wyszło mi 11°Blg przed zadaniem drożdży po pięciu dniach fermentacji 5°Blg po siedmiu dniach fermentacji 5°Blg Martwi mnie wysokie BLG czy wszystko jest ok? Zamieszałem fermentatorem poczekam jeden dzień jak nie będzie zmiany BLG to zamierzam zlać na cichą. Co radzicie? Przez zamieszanie fermentacja chyba ruszyła bo widać ponowne "bulganie". Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez annura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Yo Niech po tygodniu burzliwej posiedzi 2 tygodnie na cichej Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 po pięciu dniach fermentacji 5°Blg po siedmiu dniach fermentacji 5°Blg po dziesięciu dniach fermentacji 4°Blg po jedenastu dniach fermentacji 4°Blg - zlałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Witam, pozwolę sobie dołączyć do tematu. w sklepie homebeer.pl polecono mi taki oto zestaw składników do uwarzenia stouta. - Strzegom słód pale ale 2,0 kg, - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg, - Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg, - Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg, - Chmiel goryczkowy magnum (granulat) - 15g, Bedzie to moje pierwsze warzone piwo. Jak zmodyfikować liste składników aby goryczka nie była za wysoka? Dać mniej granulatu chmelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Daj 10g Magnum na 60 min. gotowania. BTW, 15g magnum na 60 min. to i tak za dużo jeśli to miał być stout pozostałe 5g magnum możesz dodać na 15min. gotowania. Edytowane 11 Marca 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 15 g magnum na dry stout jest w sam raz, celuj w 30-40 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 To jest receptura na 10l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) tak, na 10 litrów. w założeniu mój pseudo stout ma być niezbyt gorzki, żeby posmakował mniej obeznanym z piwem znajomym. Edytowane 11 Marca 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 tak, na 10 litrów. celuj w 30-40 IBU tak zakładałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Sprawa wyglada tak, stout poszedł na cichą do piwnicy. Po 4 dniach fermentacji burzliwej wyszło 2blg. Piwo jest raczej gorzkie i wytrawne. Mam pytanie. Czy na tym etapie można jeszcze jakoś dosłodzić? Czy mogę rozpuscic np 100gram laktozy we wrzątku i wlać do fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 możesz też doslodzić jakąś stevią czy czymś, ale ono samo może się poukładać jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Zostawić i nic już nie ruszać. Będzie punkt odniesienia na przyszłość. A jak zaczniesz kombinować z jakimś dosładzaniem to nie będzie za bardzo wiadomo co dało jaki efekt, więc też nie będziesz wiedział co poprawiać. A laktoza słodkości za wiele nie daje, to bardziej chodzi o efekt pełnośći, aksamitności piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi