salivan Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jako,że to mój pierwszy post na forum to witam całe towarzystwo Mam duże doświadczenie w kwestii produkcji win wszelkiej maści,ale z piwem dopiero zaczynam i nie mam na koncie ani jednej warki.Mam zamiar wystartować z tematem od wiosny,i mam już kilka prostych przepisów do wypróbowania dla nowicjuszy.Kiedy już uważe te kilka początkowych piw chciałbym zacząć ważyć piwa wedle swego gustu i tu rodzi się pytanie do was Ostatnio zasmakowało(niesamowicie zasmakowało)piwo Trybunał Trójsłodowy i chciałbym uważyć coś bardzo podobnego.Moglibyscie mi dać przepis,jeśli ktoś taki posiada,lub dać wskazówki,żeby przyrządzić podobne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=waga&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-2-e-0113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jaką masz wagę? Skala, dokładność... Ważenie składników to ważna sprawa tak jak warzenie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Toż to zwykły lager. Nie szkoda czasu na takie warzenia? Dasz słód pilzneński, trochę pszenicznego i odrobinę jasnego karmelowego. Chmielenie lubelskim i drożdże W34/70. Ja na pierwsze piwo polecałbym jakieś APA albo AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salivan Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Toż to zwykły lager. Nie szkoda czasu na takie warzenia? Dasz słód pilzneński, trochę pszenicznego i odrobinę jasnego karmelowego. Chmielenie lubelskim i drożdże W34/70. Ja na pierwsze piwo polecałbym jakieś APA albo AIPA. Co z tego,że zwykły ważne,że swój (przepraszam za ortograficzną gafę,aż mi głupio).A mógłbyś sprecyzować,co znaczy to trochę?Jakbym miał proporcje to bym był już w pełni zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Mogę tylko się domyślać po tym co jest na etykiecie. Z tego co widać na zdjęciach jest dość klarowne i wyraźnie ciemniejsze od popularnych lagerów. Czyli tej pszenicy duzo tam nie ma, może tyle co na pianę. Celowałbym w jakieś 10-15% carapils, 10% pszenicznego i reszta pilzneński. Zacieranie na wytrawnie czyli 62'C skoro oryginam ma 6% alko z 13BLG. Chmielenie około 25-30 IBU. Skorzystaj z jakiegos kalkulatora. Najprostszy PPPP masz w dziale Media>Pliki. salivan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salivan Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Jest wyraźnie czerwone/brunatne,dość słodkie(ale bez przesady) z trochę ciężkim"płaskim"(nie wiem jak to określić) smakiem.Wyraźną gorycz czuć przy przełykaniu. Edit. Punkt poleciał Panie Amorph Edytowane 15 Marca 2015 przez salivan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Trybunał goryczki nie ma wysokiej z tego co pamiętam, ale faktycznie, jest słodki, wbrew temu co mógłby sugerować ekstrakt i alkohol, więc lepiej by było zacierać pewnie w okolicach 67°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się