LukaszU Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam wszystkich, Mam na imię Łukasz, mieszkam obecnie w Poznaniu. Temat piwowarstwa domowego zgłębiam od niedawna (dłużej zajęło mi przyswajanie teorii), w końcu dochodzę do momentu, w którym chcę uwarzyć pierwszą warkę. Zakładałem początkowo, że będzie ona z brewkita, ale im dłużej nad tym myślę, tym wiem że będę zacierał od początku. Mam nadzieję na tym forum znaleźć masę informacji, które pomogą mi przejść przez wszystkie etapy warzenia. Mam też nadzieję, że w dłuższej perspektywie także moja wiedza przyda się komuś pomocna, będzie to dla mnie swego rodzaju wyróżnienie. Pozdrawiam ! Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 zacieraj od razu - żadna filozofia. poczytaj, pooglądaj filmiki na YT i bierz się do dzieła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 dzięki, taki mam właśnie zamiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) W taim razie powodzenia, w miarę możliwości i ochoty uzupełnij profil, np. o mapę - może masz warzących sąsiadów i nie będziesz musiał opierać się na filmikach YT jak sugeruje kolega, a na osobistym kontakcie z warzącym. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, śledź profil na FB.Pozdrowenia z Wildy! Edytowane 16 Marca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Piątkowo wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Jak się okazuje, coraz więcej dookoła mnie ludzi warzy. Jestem już nawet wstępnie umówiony do znajomych na warzenie - jak dla mnie to idealna opcja aby się nauczyć jak najwięcej, bo teorię znam ale w praktyce wychodzi różnie. Tak jak samo zacieranie nie jest dla mnie problemem, to już np. rozpisane czasy (minuty) chmielenia nie mogę rozszyfrować i aż głupio o tym pisać Rataje Was pozdrawiają ! Edytowane 16 Marca 2015 przez LukaszU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Cześć, czasy chmielenia rozpisuje się w następujący sposób: np.: Chmielenie 75-90min:Marynka 28g 60minLubelski 15g 15minMech 5g 15min Oznacza to, że doprowadzasz brzeczkę do wrzenia, po czym gotujesz ją od 75 do 90 min, przy czym wrzucasz: Chmiel Marynka na godzinę gotowania czyli po 30 min od doprowadzenia do wrzenia w przypadku chmielenia 90 min Chmiel Lubelski na 15 min gotowania czyli 45 min po wrzuceniu Marynki i 15 min przed planowanym końcem chmielenia ( podobnie opcjonalnie mech irlandzki jak w tym przypadku). Oczywiście przez cały ten czas piwo stoi na ogniu i jest w stanie wrzenia (temp ok 100C) Proste? Witam w gronie piwowarów domowych i życzę samych udanych warek. Edytowane 16 Marca 2015 przez mariucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Mariucha, wszystko wydaje się już proste, dzięki ! Czyli powiedzmy, że w przypadku tej receptury z czasem gotowania 80 minut: 70 min – 10g Zeus 40 min – 15g Citra 15 min – 15g Simcoe 10 min – 15g Citra 2012 5 min – 20g Ahtanum Robię tak: - 10 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Zeus, - 40 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Citra, - 65 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Simcoe, - 70 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Citra 2012, - 5 minut przed końcem gotowania dodaję chmiel Ahtanum. Obym niczego nie pokręcił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Dokładnie tak jak napisałeś. Mówiłem, że to proste jak się już zatrybi, odtąd masz jeden problem z głowy. Proponuję teraz bardzo dokładnie zgłębić temat fermentacji. Właściwe warunki fermentacji to połowa sukcesu o ile nie 3/4. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Prawie rataje witają Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Prawie rataje Antoninek-Zieliniec-Kobylepole (chociaż w ewidencji jest po prostu Kobylepole, którego się tak zawsze wypierałeś ) Edytowane 18 Marca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Chyba bliżej chartowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Dzięki wielki Widzę, że dookoła dużo piwowarów, bardzo mnie to cieszy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się