Skocz do zawartości

Cześć z Poznania !


LukaszU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam na imię Łukasz, mieszkam obecnie w Poznaniu. 

 

Temat piwowarstwa domowego zgłębiam od niedawna (dłużej zajęło mi przyswajanie teorii), w końcu dochodzę do momentu, w którym chcę uwarzyć pierwszą warkę. Zakładałem początkowo, że będzie ona z brewkita, ale im dłużej nad tym myślę, tym wiem że będę zacierał od początku.

 

Mam nadzieję na tym forum znaleźć masę informacji, które pomogą mi przejść przez wszystkie etapy warzenia. Mam też nadzieję, że w dłuższej perspektywie także moja wiedza przyda się komuś pomocna, będzie to dla mnie swego rodzaju wyróżnienie.

 

Pozdrawiam !

Łukasz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W taim razie powodzenia, w miarę możliwości i ochoty uzupełnij profil, np. o mapę - może masz warzących sąsiadów i nie będziesz musiał opierać się na filmikach YT jak sugeruje kolega, a na osobistym kontakcie z warzącym. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, śledź profil na FB.

Pozdrowenia z Wildy!
 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się okazuje, coraz więcej dookoła mnie ludzi warzy. Jestem już nawet wstępnie umówiony do znajomych na warzenie - jak dla mnie to idealna opcja aby się nauczyć jak najwięcej, bo teorię znam ale w praktyce wychodzi różnie. Tak jak samo zacieranie nie jest dla mnie problemem, to już np. rozpisane czasy (minuty) chmielenia nie mogę rozszyfrować i aż głupio o tym pisać :)

 

Rataje Was pozdrawiają !

Edytowane przez LukaszU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, czasy chmielenia rozpisuje się w następujący sposób:

 

np.:

 

Chmielenie 75-90min:
Marynka 28g 60min
Lubelski 15g 15min
Mech 5g 15min

 

Oznacza to, że doprowadzasz brzeczkę do wrzenia, po czym gotujesz ją od 75 do 90 min, przy czym wrzucasz:

 

Chmiel Marynka na godzinę gotowania czyli po 30 min od doprowadzenia do wrzenia w przypadku chmielenia 90 min

Chmiel Lubelski na 15 min gotowania czyli 45 min po wrzuceniu Marynki i 15 min przed planowanym końcem chmielenia ( podobnie opcjonalnie mech irlandzki jak w tym przypadku). Oczywiście przez cały ten czas piwo stoi na ogniu i jest w stanie wrzenia (temp ok 100C)

 

Proste?

 

Witam  w gronie piwowarów domowych i życzę samych udanych warek.

Edytowane przez mariucha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mariucha, wszystko wydaje się już proste, dzięki ! 

 

Czyli powiedzmy, że w przypadku tej receptury z czasem gotowania 80 minut:

 

70 min – 10g Zeus 

40 min – 15g Citra 

15 min – 15g Simcoe

10 min – 15g Citra 2012

5 min – 20g Ahtanum 

 

Robię tak:

- 10 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Zeus,

- 40 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Citra,

- 65 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Simcoe,

- 70 minut po doprowadzeniu do wrzenia dodaję chmiel Citra 2012,

- 5 minut przed końcem gotowania dodaję chmiel Ahtanum.

 

Obym niczego nie pokręcił :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak napisałeś.

 

Mówiłem, że to proste jak się już zatrybi, odtąd masz jeden problem z głowy.

 

Proponuję teraz bardzo dokładnie zgłębić temat fermentacji. Właściwe warunki fermentacji to połowa sukcesu o ile nie 3/4.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.