rubezahl Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Ciekawi mnie szacowany czas, potrzebny na wyleżakowanie pszenicznego koźlaka 18 °Blg. W zasypie ok 50% to słody pszeniczne, na 3068. Czy drożdże i udział pszenicy, wpływa na skrócenie czasu potrzebnego dla mocniejszego koźlaka (hefe-weizeny dojrzewają krótko). Jak szybko Wasze podobne piwa uzyskały 'pijalność', pełnię formy Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Ja swojego Weizenbocka 16°Blg już popijam z fermentatora na cichej Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 z mojego doświadczenia - wystarczą 4 miesiące Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Na szczęście szybko dojrzewa, ja już podpijam po 2 miesiącach Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted October 29, 2009 Author Share Posted October 29, 2009 Dzięki. Wprawdzie na moim drożdże dopiero biorą się do pracy... ... ale dobrze mieć jakiś plan Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 pozwolę sobie podnieść temat, właśnie rozlewam ciemnego weizenbocka 17°Blg czy po 4 miesiącach(o których pisał Coder) nie będzie już po smakach weizenowych- gożdzikach, bananach i innych estrowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 Mój doppel weizenbock (20°Blg ) smakował przepysznie już po 1.5 miesiąca. Optimum miał około 2.5 m a potem zaczął tracić smak (w pierwszej koleności odpadły banany ) Pozdr, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts