joonecky Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Lotu Trzmiela uczyłem się tylko na gitarze - faktycznie trudny. A na poważnie, to jestem otwarty na propozycje co do innych piw. Po prostu AIPA mi smakuje. Pale Ale wyszło mi przyzwoite i chciałem uważyć coś atrakcyjniejsze w obrębie stylu. Co do RISa, to miałem uważyć Porter, ale nie mam gdzie fermentować w niskiej temperaturze. I tak padło na RISa. Trudne piwa? Komplikuje sobie życie z tworzeniem receptur? Pewnie tak. Ale ambitny jestem z natury i trudne rzeczy sprawiają mi więcej frajdy. BTW, to niektórzy byliby chyba najbardziej zadowoleni, gdybym kupił puchę Brewkita, zagotował i siedział cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Moim zdaniem pierwsze kilka warek jest dobre na zrobienie piw tak, żeby coś wyszło a nie żeby osiągnąć jakieś cuda wianki. Trzeba się nauczyć i zrozumieć proces, potem można bardziej eksperymentować. To czy użyje 3 czy 5 chmieli ma mniejsze znaczenie niż to, czy to przefermentuje w 17°C czy w 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 miałem uważyć Porter, ale nie mam gdzie fermentować w niskiej temperaturze. I tak padło na RISa. Porter nie wymaga niskiej temperatury fermentacji, tu np. fajna receptura: http://perfectpint.blogspot.com/2012/02/brew-day-session-porter.html BTW, to niektórzy byliby chyba najbardziej zadowoleni, gdybym kupił puchę Brewkita, zagotował i siedział cicho.Fajnie że jesteś ambitny, ale ambicja nie polega na rzucaniu się z motyką na słońce. Daj sobie czas na "duże" piwa a zacznij od czegoś prostego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 No bez jaj,z aipa to można mieć problem jak już się całkowicie spierdzieli sprawę (totalinfekcja) lub do bólu karmelowych słodów, inna sprawa to użycie w piździec chmieli,na pierwszy raz bez sensu,choć i tak będzie kolega wniebowzięty . Ris to też nie jakiś ewerest piwowarstwa,normalne mocne, ciemne piwo,żadna filozofia,trzeba tylko dobrze przefermentować,najlepiej żeby nie wylazło . A że nie ogarnia wydajności...,skąd możne wiedzieć co mu wyjdzie jak nie sprawdzi na paru warkach,słabych i mocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Dzięki za wszystkie opinie. AIPE jednak zrobię z przepisu: http://www.piwo.org/blog/25/entry-57-297-american-ipa/ Fajnie byłoby zrobic swoja recepturę, ale faktycznie - te chmiele były ustawiane trochę w ciemno. Czytałem wprawdzie wiele, ale może jednak jeszcze zrobię z przepisu. Na RISa kupie chyba zestaw z HomeBrewing, chyba, ze macie jakieś sprawdzone dobre przepisy. I tutaj pytanie o drożdże. Warto zainwestować w płynne na te dwie warki, czy kupić dwie saszetki suchych? Jeśli suche to wzialbym chyba US-5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Tu masz w przystępnej formie recepturę: http://www.piwo.org/topic/12977-grand-prix-american-ipa-cz-dzielak-25l/ Ja kopiowałem na US-05. Zresztą większość warek robię na suchych bo za rzadko warze żeby płynne się kalkulowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Dzięki. Ten temat zabawny. Przez 2 dałem rade sam podzielić Czy do AIPA mam dać obie paczki, zebrać gęstwe i dać do RISa? Edytowane 24 Marca 2015 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Kurde, jednak się poddałeś joonecky? Szkoda, trzymałem kciuki. Czy do AIPA mam dać obie paczki, zebrać gęstwe i dać do RISa?Jeśli to jest standardowa 20 litrowa warka 16 blg, to jedna paczka drożdży wystarczy. Do RISa dajesz potem gęstwę w odpowiedniej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Do RISa podobno trzeba dwóch paczek. Czyli do AIPA dodaje 1 paczkę, zbieram gęstwe, którą dodaje do RISa. I wtedy dodaje też zrehyratyzowaną drugą paczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Na przyszłość masz kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Do RISa podobno trzeba dwóch paczek. Czyli do AIPA dodaje 1 paczkę, zbieram gęstwe, którą dodaje do RISa. I wtedy dodaje też zrehyratyzowaną drugą paczkę? Jak zbierzesz gęstwę to drugiej paczki już nie będzie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się