joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Witam! Po zrobieniu 2 piw z zestawów (Stout i PA) postanowiłem zrobić coś z własnej receptury. Pomyślałem o AIPA i RIS'ie. Podobno do RISa lepiej dodać gęstwę niż "nowe" drożdże z paczki. Dlatego najpierw chcę uwarzyć AIPA, a potem na tych drożdżach RISa. I tutaj pierwsze pytanie - jak zbiorę gęstwę z jednej warki, to potem dodaje tylko to do następnej warki? Dodaje to jak zwykłe drożdże - do schłodzonej brzeczki? Druga sprawa to receptura na AIPA: SŁODY: 6 kg. Pale Ale Strzegom 1 kg. Monachijski Strzegom CHMIELE: 60 min. - Chinook (30 g.) 60 min. - Amarillo (30 g.) 25 min. - Cascade (50 g.) 5 min. - Mosaic (50 g.) Na zimno - Citra (50 g.) Czy nie dalej za dużo chmielu? Czy 50 g. chmielenia na zimno wystarczy? Receptura na RISa, to za parę dni, bo nie mam teraz czasu nad tym siedzieć. I kolejne pytanie to jakie drożdże i w jakiej ilości? Dwie pierwsze warki zrobiłem na saszetkach S-04, ale rozumiem, że taka jedna saszetka, to będzie za mało. Czy warto użyć drożdży płynnych, czy jednak suchych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) I tutaj pierwsze pytanie - jak zbiorę gęstwę z jednej warki, to potem dodaje tylko to do następnej warki? Wielu piwowawór wykorzystuje gęstwę z drożdży suchych więcej niż 2 razy. Ja zbieram tylko raz gęstwę. Dodaje to jak zwykłe drożdże - do schłodzonej brzeczki? Tak Czy nie dalej za dużo chmielu? Czy 50 g. chmielenia na zimno wystarczy? Liczyłeś IBU? 50g jest ok Receptura na RISa, to za parę dni, bo nie mam teraz czasu nad tym siedzieć. Dobrze, wszyscy na forum będziemy czekać. I kolejne pytanie to jakie drożdże i w jakiej ilości? Dwie pierwsze warki zrobiłem na saszetkach S-04, ale rozumiem, że taka jedna saszetka, to będzie za mało. Czy warto użyć drożdży płynnych, czy jednak suchych? Robiłem RISa na S-04 - był ok. Tej jesieni robiłem serię mocno chmielonych piw na S-04 i piwa wyszły ok, słabiej czuć chmiele niż w US-04. Do RISa potrzebowałbyś 2 saszetek. Płynne są bardziej problematyczne niż suche, ale i piwa mogą wyjśc lepsze. Edytowane 19 Marca 2015 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Liczyłem IBU, ale nie widziałem w kalkulatorach opcji chmielenia na zimno. Chmieli się w ten sposób chyba głównie na aromat (?), wiec nie wiem ile IBU dojdzie. Na kalkulatorze wychodziło mi ponad 100 IBU, więc pytam się czy to nie za dużo chmieli. W temacie o AIPA widziałem, że 200 g chmielu to standard w AIPA. Może dać mniej na goryczkę - chociaż 60 g to chyba w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Na ile litrów ta receptura? Bo mi wychodzi dość duża gęstość ok. 19 blg. Czemu akurat pale ale i monachijski? Co chcesz osiągnąć?To Amarillo z 60 min przenieś na 15. Cascade na 10 min. Kolejna sprawa to drożdże. Jedna saszetka to będzie mało. Poza tym poszukaj, na forum było mnóstwo podobnych tematów. Edytowane 19 Marca 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Wydaje mi się, że próbujesz stworzyć swoją recepturę, ale jeszcze nie do końca wiesz co gdzie i jak. Nie piszę tego w żadnym wypadku złośliwie - po prostu czasem warto "dać sobie na wstrzymanie". Może lepiej podziałać jeszcze na gotowych zestawach, ewentualnie pobawić się w ich modyfikację (wybierz sobie jakiś zestaw i np. sypnij mu jakiegoś innego chmielu na aromat, podmień jakiś słód itp)? Poza tym nie porównując efektów tych modyfikacji nie masz szans na określenie co się zmieniło wraz ze zmianą receptury lub gdzie był błąd - a to właśnie z takiej wiedzy zyskuje się moim zdaniem najwięcej. PS. Zerknij na wiki - znajdziesz tam masę medalowych receptur, które czekają na modyfikację i odtworzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) @Dario Dwadzieścia kilka. Wcześniej miałem problemy z wydajnością i postanowiłem sypnąć więcej. Monachijskim chciałem uzyskać ciemniejszą barwę. Poza tym widziałem go w jednym z zestawów do AIPY. Dzięki za propozycje zmiany czasów w chmieleniu. @Thorin Tak, masz rację. Ale kiedyś trzeba zacząć, chyba nie można cały czas bazować na zestawach, jeśli chce się ruszyć do przodu. A czy będzie to po pierwszej, drugiej, czy dziesiątej warce - zawsze zaczyna się bez większego doswiadczenia w komponowaniu. Może po większej ilości warek ma się większe pojęcie na temat różnych surowców. Ale ja nie robię kilku wątek w miesiącu, żebym miał to tak szybko ogarnąć. Traktuje to hobbystycznie, ale chciałbym się rozwijać. Dlatego pytam was. Edytowane 19 Marca 2015 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Chmielenie na cichą nie powinno wpływać na goryczkę (przynajmniej w postaci akwasów, a to mierzy się w ibu). Ris to dużo i mocno, niektórzy sypią tam resztki słodów które mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Chmielenie na cichą nie powinno wpływać na goryczkę (przynajmniej w postaci akwasów, a to mierzy się w ibu). Masz rację, nie wpływa na wzrost IBU, ale już odczucie goryczki w piwach chmielonych na zimno wzrasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Amarillo szkoda dawać do gotowania, zostaw sobie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Co sądzicie o tym? SŁODY: 6 kg. Pale Ale Strzegom 1 kg. Monachijski Strzegom CHMIELE: 60 min. - Chinook (30 g.) 60 min. - Citra (30 g.) [czy tutaj lepiej co innego?] 10 min. - Cascade (50 g.) 10 min. - Mosaic (50 g.) Na zimno - Amarillo (50 g.) Edytowane 19 Marca 2015 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Co sądzicie o tym? Ja sądzę że robienie piwa które ma "dwadzieścia kilka" Blg jako trzecią warkę to nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Ta AIPA ma mieć co najwyżej 16 BLG. Jak wyjdzie mi większy ekstrakt, to doleje na końcu wody źródlanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Widzę, że Ty w ogóle nie masz pomysłu na to co chcesz osiągnąć. Poza tym nie znasz jeszcze dobrze wydajności swojego browaru. Takie robienie receptury na pałę nie ma prawa skończyć się dobrze. Zasyp z d***, chmielenie też. Ostatnio był podobny temat. Przeczytaj cały, jest tam dużo informacji które Ci powinno trochę sprawę rozświetlić. Edytowane 19 Marca 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) OK. Skoro uwazasz, ze robienie piwa z układaniem własnych receptur po dwóch warkach to głupota, to OK, przyjmuje. Pomyślałem tylko, ze warto zrobić krok do przodu. Ulozylem wg moich najlepszych możliwości recepturę. Przeczytałem ile się dało i liczylem na wasza pomoc. Trudno. Najwyżej zrobię wg tego co rozpisałem i nazwę "Piwo z d***". Pozdrawiam Edytowane 19 Marca 2015 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Tworzenie własnych receptur to nie jest głupota. Ale trzeba wiedzieć co chcesz osiągnąć. A podejście typu: wrzucę jakieś słody i jakiś chmiel i może się uda to nie jest tworzenie receptury. Co chcesz osiągnąć dając 1kg monachijskiego? Jaki jest sens wrzucania dwóch rodzajów chmieli na goryczkę? Co chcesz osiągnąć dając dwa rodzaje chmieli na 10 minut? Wyliczyłeś IBU, ekstrakt, wiesz jaki wyjdzie ci balans? W jaki sposób chcesz zacierać? Ile chcesz dać drożdży? To twoje podejście to nie jest tworzenie receptury ale raczej błądzenie po omacku. Jakbyś przeczytał przynajmniej kilka podobnych tematów wiedziałbyś o co chodzi, ale po co może ktoś da gotowe rozwiązanie. Edytowane 19 Marca 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 @@Dario, od czegoś trzeba zacząć. Piszesz jakbyś nigdy nie był początkującym piwowarem.@@joonecky, Twój zasyp nie jest klasycznym zasypem na IPA, piwo będzie trochę bardziej słodkie, zrównoważone. Ja robię podobnie Trochę bym zmienił w chmieleniu. Te 100ibu to jest dośc ekstremanla wartość, proponuję Ci przesunąć tę Citrę na późniejsze etapy i dać na zimno więcej chmielu. 60 min. - Chinook (30 g.)15 min. - Citra (30 g.) [czy tutaj lepiej co innego?]10 min. - Cascade (15 g.)10 min. - Mosaic (15 g.) 0 min. - Cascade (15g) 0 min. - Mosaic (15g) Jeśli masz chłodnicę to pozostałe 20g Cascade i Mosaica możesz wrzucić do whirpoola, tzn jak brzeczka ostygnie do 80°C przerwij na 15 minut chłodzenie i wsyp te chmiele.Na zimno - Amarillo (50 g.) i coś jeszcze, o innym charakterze niż Amarillo, np. 50g Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 @dario Przeczytałem juz wiele tematów n tym forum i mnóstwo wiki. Po prostu nie jest to łatwe. Biorę sie za tworzenie receptur juz teraz, bo nie robię kilku piw w miesiacu., żeby w chwile zdobyć duże doswiadczenie. Piwowarstwo nie jest moja główną pasją. Najwięcej czasu i pieniędzy inwestuje w kawę i to się nie zmieni. A piwowarstwo bardzo lubię i jest to hobby sprawiające mi dużo radości i satysfakcji. I zrobienie piwa z receptury, którą wymysle i kilka życzliwych osób pomoże mi to skorygować sprawi mi na ten moment mnóstwo frajdy. Jeśli jeszcze raz będziesz chciał napisać, żebym poczytal inne tematy, to juz odpusc. Napisales dwa razy i juz zrozumiałem. @Slawek Dzięki za sugestie. Właśnie siedzę i obliczam IBU i wychodzi mi grubo ponad sto. Dobry pomysł z tym przesunięciem chmielenia Citrą - tak zrobię. Co do zasypu kierowalem się dem zestawu do AIPY z HB.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 @@joonecky, warki na 20l? Jakie wydajności uzyskiwałeś wcześniej? bo przy 7kg mi wychodzi ok 23l 16-17 Blg brzeczki, potem część się traci (przy takiej ilości chmielu są duże straty i wychodzi ok 19l piwa w butelkach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Tym monachijskim się nie przejmuj (o ile to nr 1),nie zmieni prawie niczego,więc możesz go dać w tej ilości. Co do chmielu to ten dodany na zimno zdominuje to wszystko co wrzucisz do gotowania,wiec nie rób jakiejś specjalnej ekwilibrystyki przy chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Użyj drożdży US-05 (lub Danstar Nottingham) i postaraj się mocno natlenić brzeczkę. To jest bardzo ważne jeśli chcesz naprodukować dużo gęstwy na risa. Ja trochę to zaniedbałem (jedynie lałem z dużej wysokości) i wg kalkulatora miałem drożdży tak ledwo na styk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Wydajności:, Stout - zasyp 4 kg. + 0,5 kg płatków owsianych - 12 BLG - 17,5 l. Pale Ale - zasyp 4 kg. - 11 BLG - 16 l. (zapomniałem o wygrzewie przed filtracja) Oba zestawy były na 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 ok, czyli dość niska, zostaw te 7kg. Może pomyśl nad poprawą zacierania i filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Zacieranie drugiej warki było 68 st, które w czasie godziny spadły do 62 st. Filtrację faktycznie muszę spokojniej przeprowadzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Joonecky nie przejmu się tym co gadają inni, ja np. mam na koncie 5 warek (wiem za chwile będzie, że po 5warkach robie się na specjaliste) pierwsza jaką zrobiłem miała być APA 13°blg (chciałem uzyskać 20l) ale wyszła mi AIPA 16,3°bg i to pomimo że wsztskie dostępne kalkulatory, jak i wszyscy tak biegli w komponowaniu receptur forumowicze twierdzili, że będzie APA, następna warka jaką postanowiłem zrobić Pils do którego zasyp postanowiłem zrobić w oparciu o blog Dori oraz kilka zwycięskich receptur, kiedy poprosiłem o weryfikacje mojej receptury rozpoczeła się licytacja typu dołuż to, po co dodajesz tamto itp. W związku z tym postanowiłem zrobić po swojemu, w końcu człowiek uczy się na błędachi nie żałuje, piwo wyszło dobre,za klika dni wyląduje w butelkach, na trzecią warkę postanowiłem zrobić portera bałtyckiego, przejrzałem receptury z wiki ponownie blog Dori i skomponowałem na tej podstawie recepturę z której udało mi się zrobić aż dwa piwa (jedno z wysłodzin) w tym wspomnianego portera bałtyckiego (23,2°blg), który już teraz jest całkiem dobry,a ostatecznie mam go zamiar pić dopiero za ok. rok. Nie przejmuj się innymi, rób po swojemu a z rad jakie inni daną na forum staraj się wyciągać to co najlepsze pomijając hejt jaki przy okazji dawania tych rad jest siany, oni też się kiedyś uczyli i ciekaw jestem czy byli tacy biegli w wyszukiwaniu i czytaniu wiki jak tego oczekują od innych. Od siebie co do chmielenia to proponowałbym Ci na goryczkę dać jakiś inny chmiel jeśli masz możliwość, ja osobiście użył bym Iungi, daje fajną goryczkę i jest tania więc nie można jej sypnąć trochę więcej na goryczkę bez bólu serca a pozostałe amerykańce wykożystać na smak i aromat oraz na zimno. Jeśli chodzi o zasyp mi IPA 16° wyszła dwa raz z zasypu: - Pale Ale Strzegom 5kg - Pszenica Karmel 150 EBC Strzegom 0,2 kg Wszystko zacieram w 68°C w 15,6 litra wody i wysładzam aż blgnie zejdzie mi do okolic 13-14 blg, następnie godzina gotowania i dalej to już wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Nikt nie jest przeciwko własnym recepturom, ale zaczynać od czegoś tak skomplikowanego jak RIS na dzisięciu słodach albo AIPA na dwudziestu chmielach to trochę pomyłka. Ucząc się grać na fortepianie też nie zaczynasz od "Lotu trzmiela". Coś mi się wydaje że pewien znany bloger piwny namieszał braci w głowie wmawiając im że tylko AIPA i RIS są godne prawdziwego "hopheada", "beer geeka" czy <wstaw dowolny inny termin marketingowy>, ale może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się