sziszi Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Po przeczytaniu chyba wszystkich wątków na forum nie dotarłem do dość ważnej informacji. Jak długo napowietrzać brzeczkę zwykłym brzęczykiem akwariowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Po przeczytaniu chyba wszystkich wątków na forum nie dotarłem do dość ważnej informacji.Jak długo napowietrzać brzeczkę zwykłym brzęczykiem akwariowym? pytanie nr 2 - kto napowietrza brzęczkiem akwariowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Sam nie używam, ale znalazłem w FAQ na browamator.pl: Jak długo powinno trwać napowietrzanie brzeczki przed zadaniem drożdży (przy pomocy brzęczyka akwarystycznego ) aby uznać, że została dobrze napowietrzona? Odpowiedź Stężenie tlenu w brzeczce przygotowanej do fermentacji powinno osiągnąć 8 mg/L, no ale nie sposób w warunkach domowych to stwierdzić / zmierzyć. Im cieplejsza i bardziej stężona brzeczka, tym trudniej takie stężenie tlenu osiągnąć. Używając powietrza do natleniania brzeczki trzeba by ją napowietrzać w przeciętnych warunkach w ciągu 20-30 minut (nie licząc przerw z powodu obfitego jej pienienia się). Od siebie dodam, że lepszą metodą jest bujanie fermentorem przez 5 min - czystsza, szybsza, wydajniejsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted October 30, 2009 Author Share Posted October 30, 2009 ok, w sumie wszystko jest http://www.brew-monkey.com/brewschool/oxygenation.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Ja używam. 20 minut wystarcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma77 Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone. ale kiedy startują ? Bo chyba im później tym lepiej napowietrzona brzeczka. Choć faktycznie mogą jak szalone bo pewnie jest ich więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma77 Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 Dzisiaj ok 12 zadałem gęstwą w ilości ok 40ml o godz. 17 już pojedyncze bulgoty z rurki się wydobywały a teraz o 22 bulgocze bez przerwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now