Jump to content

Ile napowietrzać?


sziszi

Recommended Posts

Sam nie używam, ale znalazłem w FAQ na browamator.pl:

 

Jak długo powinno trwać napowietrzanie brzeczki przed zadaniem drożdży (przy pomocy brzęczyka akwarystycznego ) aby uznać, że została dobrze napowietrzona?

 

Odpowiedź

Stężenie tlenu w brzeczce przygotowanej do fermentacji powinno osiągnąć 8 mg/L, no ale nie sposób w warunkach domowych to stwierdzić / zmierzyć. Im cieplejsza i bardziej stężona brzeczka, tym trudniej takie stężenie tlenu osiągnąć. Używając powietrza do natleniania brzeczki trzeba by ją napowietrzać w przeciętnych warunkach w ciągu 20-30 minut (nie licząc przerw z powodu obfitego jej pienienia się).

 

Od siebie dodam, że lepszą metodą jest bujanie fermentorem przez 5 min - czystsza, szybsza, wydajniejsza

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone.

ale kiedy startują ? Bo chyba im później tym lepiej napowietrzona brzeczka. Choć faktycznie mogą jak szalone bo pewnie jest ich więcej.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj ok 12 zadałem gęstwą w ilości ok 40ml o godz. 17 już pojedyncze bulgoty z rurki się wydobywały a teraz o 22 bulgocze bez przerwy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.