sziszi Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Po przeczytaniu chyba wszystkich wątków na forum nie dotarłem do dość ważnej informacji. Jak długo napowietrzać brzeczkę zwykłym brzęczykiem akwariowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Po przeczytaniu chyba wszystkich wątków na forum nie dotarłem do dość ważnej informacji.Jak długo napowietrzać brzeczkę zwykłym brzęczykiem akwariowym? pytanie nr 2 - kto napowietrza brzęczkiem akwariowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Sam nie używam, ale znalazłem w FAQ na browamator.pl: Jak długo powinno trwać napowietrzanie brzeczki przed zadaniem drożdży (przy pomocy brzęczyka akwarystycznego ) aby uznać, że została dobrze napowietrzona? Odpowiedź Stężenie tlenu w brzeczce przygotowanej do fermentacji powinno osiągnąć 8 mg/L, no ale nie sposób w warunkach domowych to stwierdzić / zmierzyć. Im cieplejsza i bardziej stężona brzeczka, tym trudniej takie stężenie tlenu osiągnąć. Używając powietrza do natleniania brzeczki trzeba by ją napowietrzać w przeciętnych warunkach w ciągu 20-30 minut (nie licząc przerw z powodu obfitego jej pienienia się). Od siebie dodam, że lepszą metodą jest bujanie fermentorem przez 5 min - czystsza, szybsza, wydajniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 ok, w sumie wszystko jest http://www.brew-monkey.com/brewschool/oxygenation.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Ja używam. 20 minut wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone. ale kiedy startują ? Bo chyba im później tym lepiej napowietrzona brzeczka. Choć faktycznie mogą jak szalone bo pewnie jest ich więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Dzisiaj ok 12 zadałem gęstwą w ilości ok 40ml o godz. 17 już pojedyncze bulgoty z rurki się wydobywały a teraz o 22 bulgocze bez przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się