Skocz do zawartości

Ile napowietrzać?


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Sam nie używam, ale znalazłem w FAQ na browamator.pl:

 

Jak długo powinno trwać napowietrzanie brzeczki przed zadaniem drożdży (przy pomocy brzęczyka akwarystycznego ) aby uznać, że została dobrze napowietrzona?

 

Odpowiedź

Stężenie tlenu w brzeczce przygotowanej do fermentacji powinno osiągnąć 8 mg/L, no ale nie sposób w warunkach domowych to stwierdzić / zmierzyć. Im cieplejsza i bardziej stężona brzeczka, tym trudniej takie stężenie tlenu osiągnąć. Używając powietrza do natleniania brzeczki trzeba by ją napowietrzać w przeciętnych warunkach w ciągu 20-30 minut (nie licząc przerw z powodu obfitego jej pienienia się).

 

Od siebie dodam, że lepszą metodą jest bujanie fermentorem przez 5 min - czystsza, szybsza, wydajniejsza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Ostatnie cztery warki napowietrzam robotem kuchennym końcówkami do ubijania piany. 3 razy po 2-3 min. Drożdże startują jak szalone.

ale kiedy startują ? Bo chyba im później tym lepiej napowietrzona brzeczka. Choć faktycznie mogą jak szalone bo pewnie jest ich więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.