bobobotak Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witam. To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Mam za sobą dopiero 3 warki więc doświadczenie praktycznie zerowe. Co do IRY.. Skopałem przerwę białkową (zamiast wyłączyć palnik skręciłem go na minimum i temperatura szła do góry przez ok. 5-7 min. Jak poszedłem sprawdzić było 61*), ale cała reszta poszła sprawnie. Chmieliłem szyszką sybilli bo taką miałem w zestawie. Po schłodzeniu w wannie do 20* (BLG 13) zadałem uwodnione wcześniej s- 04. Ruszyły ze sporym lagiem tj. koło 18h ale później wszystko wydawało się być w porządku. Zapach w pokoju bardzo przyjemny itd. Po 7 dniach zmierzyłem.. BLG 3,5 czyli w miarę ok. Dzisiaj postanowiłem przelać na cichą (9 dzień burzliwej) i dziwna rzecz się stała . Otóż moje piwo smakuje i pachnie bobem. Nie wiem do czego innego mógłbym to porównać. Zebrałem gęstwe i ona również lekko zalatuje i co najlepsze wylatuje ze słoika. Będę ją próbował płukać jeszcze i zobaczymy. Jest ogólnie koloru brązowego i tylko bardzo cienka warstwa pod spodem była ładna "drożdżowa". Piwo nie miało żadnych widocznych oznak infekcji. Spotkał się ktoś z takimi objawami? Coś z tego będzie czy raczej w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witaj. Może porównaj z tą listą, ciężko sobie dokładnie przypomnieć smak i aromat bobu 8 miesięcy po sezonie. Zawsze jeszcze możesz zobaczyć czy nie masz jakiegoś piwowara w okolicy i dać jemu przetestować. No i dodaj w profilu skąd jesteś i oznacz się na mapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Przyznam że nie jadłem nigdy bobu, ale ten aromat to nie jest DMS? Edytowane 20 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobobotak Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Też mi przyszło z tym DMS-em do głowy ale wydaję mi się, że nie był by to tak intensywny smak i zapach. Myślę, że to albo skunks ( piwo stało w pokoju i mogło być narażone na bezpośrednie słońce przez ok. 2 dni po 1-2h) albo kanaliza którą porównują w tym artykule do zepsutych warzyw( temperatura fermentacji mogła w jeden dzień pójść w górę z 18* do 22* z przyczyn niezależnych ode mnie). Jednak coś czuję, że to szyszka sybilli wątpliwej jakości (2013r) ale taką w zestawie miałem to stwierdziłem, że taka ma być Zobaczymy jak będzie sprawa się miała po cichej. Profil uzupełniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Trochę mało informacji o całym procesie wiec pogdybam. Jeżeli to jest DMS to albo miałeś słabej jakości słód, albo gotowałeś brzeczkę pod przykryciem. Co do słodu to wątpię, bo obecnie sklepy piwowarskie nie wyrabiają z zamówieniami, wiec myślę, że jakość słodu jest ok. Aczkolwiek - możliwe. Co do gotowania to sam wiesz najlepiej jak było. Skunks objawia się pod wpływem działania promieni UV. Z tego co rozumiem to słońce padało na fermentor, więc szansa na skunksa moim zdaniem żadna. No chyba że butelki trzymasz w pokoju, ale jak są brązowe - też wątpię. 18h lag startu to normalna sprawa. To nie jest długi lag. Bardziej niepokoi "brązowa gęstwa". Gęstwa brązowieje jak sie ją za długo trzyma w lodówce, lecz tutaj masz z młodego piwa. Chmiel z 2013r. jeżeli jest przechowywany w odpowiednich warunkach nie będzie złej jakości. Wiadomo - nie to co świeże, ale bez przesady. Na etapie pierwszej warki nie wyczujesz różnicy pomiędzy użyciem chmielu z różnych zbiorów. Ogólnie to może być wszystko, jednak obstawiał bym na złą kondycje drożdży/coś poszło nie tak podczas fermentacji. Z drugiej strony przy zlewaniu na cichą, piwo smakuje zupełnie inaczej niż po zabutelkowaniu i 2-3tyg. czasu. Ogólnie: zostaw to w spokoju, daj mu posiedzieć na cichej, zabutelkuj, sprawdź za 2-3 tygodnie co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 DMS może być również spowodowany zakażeniem, i z opinii doświadczonych piwowarów domowych/sędziów wynika, że w domowych warunkach to jest główna przyczyna DMSu. Nie zmienia to faktu, że nic z tym nie zrobisz, czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Piwo fermentuje 9 dni. Za wcześnie na diagnozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Ostatnio również miałem zapach bobu po fermentacji US-05 w zbyt niskiej temperaturze (poniżej 10C) - występował z innymi "aromatami" objawiającymi autolizę + aldehyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się