Jump to content

słód wędzony


bnp

Recommended Posts

może ktoś mi opisać sklepowy słód wędzony ?

chodzi mi o stopień uwędzenia, czy taki słód powinien pachnieć lekko wędzonką czy powinien posiadać intensywny aromat dymu ?

 

we wtorek lub środę planuję powędzić świnaka to i słód przy okazji do grodziskowego :)

 

a może ma ktoś doświadczenie w temacie ?

Link to comment
Share on other sites

Cóż doświadczenia nie mam, bo raz tylko robiłem piwo ze słodem wędzonym - dawał mocno wędzonką, bałem się, że piwo będzie niepijalne, ale okazuje się, że po zatarciu wędzony aromat łagodnieje, po fermentacji zamienia się w wędzony posmak.

 

Ja bym podzielił - pół uwędził na maxa, pół lekko podwędził. Tego swiniaka to w całosci będziesz wędził:)??

Link to comment
Share on other sites

we wtorek lub środę planuję powędzić świnaka to i słód przy okazji do grodziskowego :)

 

a może ma ktoś doświadczenie w temacie ?

najlepsze byłoby wędzenie na zimno, słód przed wędzeniem lekko namoczony, wędzenie na płatkach bukowych ew. dębowych

no i przede wszystkim dostępny słód wędzony w sprzedaży to słód jęczmienny

a do grodziskiego używamy pszenicznego więc jeśli chcesz "oryginalnego" Grodzisza to

pszeniczkę musisz uwędzić :)

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Ja bym wędził normalnie nie przekraczając 60°C żeby nie doszło do karmalizacji (jeśli mówimy o wedzeniu swieżo zakiełkowanego słodu).

I w sumie tu bym się zastanowił czu wogóle wędzić mokry słód - jak wiadomo włożenie mokrych lub żle osuszonych wedzonek kończy się okopceniem a nie uwędzeniem mięsa. Wiec może najpierw suszenie bez wędzenia a następnie wędzenie.

No musisz popróbowac samemu :) - ja sobie tylko teoretyzuję.

 

Napisz jeszcze jak masz zamiar umiescic słod w wędzonu?

w jakiejś siatce, na sicie?

Link to comment
Share on other sites

Słód wędziłem kilka razy, najlepszy efekt daje wędzenie uprzednio namoczonego słodu, wedzony suchy miał zdecydowanie mniej aromatu wędzonego a zmienił kolor i zrobił się leciutko jakby karmelowy. Wędzenie oczywiście w chłodnym dymie. Tu link do mojego tematu o wędzeniu słodu http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71456&highlight=w%C4%99dzenie+s%C5%82odu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.