Skocz do zawartości

Cukier dodany podczas fermentacji i jego wpływ na BLG


K14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W jaki sposób mogę obliczyć o ile wzrośnie BLG w sytuacji jeśli dodam cukier już podczas fermentacji?

Przed zadaniem drożdży otrzymałem 18L brzeczki o ekstrakcie 21,5 BLG (RIS).

Podczas 4 dnia fermentacji burzliwej zamierzam dodać 100ml płynnego cukru kandyzowanego - o ile może to podbić BLG?

Będę bardzo wdzięczny za informację wraz ze sposobem wykonania obliczeń/podlinkowaniem kalkulatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pierwszym podanym wzorze brakuje nawiasu.
BLG = [[waga cukru w brzeczce] + [cukier który dodajemy] ]X 100 / [waga brzeczki po dodaniu cukru]
Wracając do pytania - niewiele. Zależy to ile jest cukru w dodawanym roztworze. Zakładając syrop normalny (1kg cukru w 1l syropu), dodanie tych 100ml podniesie Blg do 21,85. Mam własny arkusz do takich obliczeń, ale nie wiem, jak podłączyć go do posta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak masz rację! Dzięki. Ja mnożę już z pamięci tak jak by nawias był... ale rzeczywiście można się pomylić bez niego...

 

aaa i trzeba pamiętać że dodając np 1kg cukru, finalna waga brzeczki wzrosnie nie tylko o wagę cukru ale też o wagę wody w której rozpuszczamy cukier...

pozdro

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.