K14 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam, W jaki sposób mogę obliczyć o ile wzrośnie BLG w sytuacji jeśli dodam cukier już podczas fermentacji? Przed zadaniem drożdży otrzymałem 18L brzeczki o ekstrakcie 21,5 BLG (RIS). Podczas 4 dnia fermentacji burzliwej zamierzam dodać 100ml płynnego cukru kandyzowanego - o ile może to podbić BLG? Będę bardzo wdzięczny za informację wraz ze sposobem wykonania obliczeń/podlinkowaniem kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Szukajcie a znajdziecie! Proszę! K14 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 W pierwszym podanym wzorze brakuje nawiasu.BLG = [[waga cukru w brzeczce] + [cukier który dodajemy] ]X 100 / [waga brzeczki po dodaniu cukru]Wracając do pytania - niewiele. Zależy to ile jest cukru w dodawanym roztworze. Zakładając syrop normalny (1kg cukru w 1l syropu), dodanie tych 100ml podniesie Blg do 21,85. Mam własny arkusz do takich obliczeń, ale nie wiem, jak podłączyć go do posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Tak masz rację! Dzięki. Ja mnożę już z pamięci tak jak by nawias był... ale rzeczywiście można się pomylić bez niego... aaa i trzeba pamiętać że dodając np 1kg cukru, finalna waga brzeczki wzrosnie nie tylko o wagę cukru ale też o wagę wody w której rozpuszczamy cukier... pozdro Edytowane 22 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się