witur Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 2 minuty temu, ATP napisał: Chociaż po przejściach z FM52 i FM54 Mógł byś się podzielić co to za przejścia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dłuższy start, podwyższone estry na FM52, mimo fermentowania w podobnych temperaturach co USy, FM54 produkowały jakiś dziwny fenol i z jakiegoś powodu miały brzydki zwyczaj osadzania się na ściankach butelki czy fermentora. Suchary wypadły w porównaniu z FMami dużo lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 @ATP Niedawno zakupiłem mieszadło, stąd chciałem użyć drożdży płynnych i je przetestować, ale teraz to już sam nie wiem ? No ale mimo wszystko chyba zaryzykuję, trzeba się rozwijać ? Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Ja na tych drożdżakach zrobiłem sweet stouta z łuską kakaową i AIPE. Jeszcze tych piw nie próbowałem, ale fermentacja przebiegła poprawnie i w zapachu było wszystko ok. Starter robiłem w słoiku bez mieszadła, start podobny jak z sucharów. Klarowanie ładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 W dniu 30.12.2020 o 22:53, ATP napisał: jakiś dziwny fenol Mógłbyś to lepiej opisać? U mnie też dziwne nuty wyszły na tych drożdżach, podobnie jak na FM54. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Dawno to było, ostro przyprawowy zapach, który w ipkach przechodził w swoiste "krzaczaste" kłucie. Z piw komercyjnych w których to spotkałem, pojawiło się to w Vertigo z Czarnej Owcy i Double NEIPA z Browaru Bury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się