Jump to content

Fermentum Mobile - FM52 Amerykański sen


Recommended Posts

Dłuższy start, podwyższone estry na FM52, mimo fermentowania w podobnych temperaturach co USy, FM54 produkowały jakiś dziwny fenol i z jakiegoś powodu miały brzydki zwyczaj osadzania się na ściankach butelki czy fermentora. Suchary wypadły w porównaniu z FMami dużo lepiej.

 

Link to comment
Share on other sites

@ATP Niedawno zakupiłem mieszadło, stąd chciałem użyć drożdży płynnych i je przetestować, ale teraz to już sam nie wiem ? No ale mimo wszystko chyba zaryzykuję, trzeba się rozwijać ? Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Ja na tych drożdżakach zrobiłem sweet stouta z łuską kakaową i AIPE. Jeszcze tych piw nie próbowałem, ale fermentacja przebiegła poprawnie i w zapachu było wszystko ok. Starter robiłem w słoiku bez mieszadła, start podobny jak z sucharów. Klarowanie ładne. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 30.12.2020 o 22:53, ATP napisał:

jakiś dziwny fenol

Mógłbyś to lepiej opisać? U mnie też dziwne nuty wyszły na tych drożdżach, podobnie jak na FM54.

Link to comment
Share on other sites

Dawno to było, ostro przyprawowy zapach, który w ipkach przechodził w swoiste "krzaczaste" kłucie. Z piw komercyjnych w których to spotkałem, pojawiło się to w Vertigo z Czarnej Owcy i Double NEIPA z Browaru Bury. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.