pawel332 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Mam takie pytanko jak sobie radzicie z ubywającą wodą w rurce bulgotce.Pytam bo mnie zaraz trafi po dolaniu wody to jest ona może 1,5 godziny i zostaje wychlapana .Poziom dolewam normalny, a może do piwa rurka jest inaczej zbudowana bo ja używam winiarskiej. (Oczywiście burzliwa 3 dzień) dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Za dużo jej lejesz - daj jej tyle, żeby tylko uniemożliwić wlot powietrza w drugą stronę (czyli poziom wody w rurce na minimum). Są też rurki z kapturkiem, które chronią przed owadami, ale również przez wychlapywaniem wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Wystarczy dosłownie kilka kropel - wtedy nic się nie wychlapie, a powietrze nie będzie się dostawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Na burzliwej można jej nie zalewać, wydostaje się z niej taka ilość CO2, że nic tam nie wleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin666 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Ja zawsze stosuję wężyk igielitowy o średnicy rurki. Jego koniec wsadzam do butelki z wodą. Nic się nie chlapie, woda nie odparowuje i nawet jak piwo wychodzi z fermentatora to nie ma syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel332 Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Ok dzięki, jakoś nie mogę się przestawić na tak burzliwą fermentację w porównaniu do wina to moja 4 warka dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Ja tam nie wiem jak Tobie woda wylewa się z rurki, mnie się jeszcze to nie przytrafiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Mnie to i drożdże z rurki wylatywały czasem Teraz jak mam podejrzenie, to robię tak jak indianin666 - na upartego to raz tak mogłem gęstwę zbierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Mały upgrade i byłoby to możliwe: http://byo.com/stories/item/351-build-a-burton-union-system-projects Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi