Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Chmielniki nam się rozrastają a powierzchni przechowalniczej coraz mniej.. W tamtym sezonie swój wysuszony chmiel zmieliłem na maszynce do mięsa na dość dużych oczkach (chyba fi 10).. i większość spakowałem próżniowo po wcześniejszym prasowaniu imadłem warsztatowym (kawałek rurki ~fi 60 + tłok z walca ~fi 45) Efekt dość niezły, ale proces jest dość pracochłonny. W paczce upchnąłem 30 g suchej szyszki. I tu narodziło mi się pytanie czy: Piteba - urządzenie do pozyskiwania oleju jako prasa ślimakowa ma rację bytu? Zauważyłem, że to co dla 'olejarzy' jest odpadem poprodukcyjnym dla nas może być 'granulatem' chmielowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Granulowanie chmielu nie polega na zbijaniu go na wilku, w domowych warunkach nie do wykonania. A też jeżeli dobrze kojarzę mocno sprasowane szyszki są gorszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Granulowanie chmielu nie polega na zbijaniu go na wilku, w domowych warunkach nie do wykonania.Wiem.. Ale chciałem stworzyć jakąś alternatywę w domu. A też jeżeli dobrze kojarzę mocno sprasowane szyszki są gorszej jakości.Tego nie bardzo rozumiem bo granulacja chmielu to właśnie prasowanie szyszek przez sito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Tego nie bardzo rozumiem bo granulacja chmielu to właśnie prasowanie szyszek przez sito Nie martw się ,nikt tego nie rozumie, podejrzewam jakiś kalkulator do prasowania chmielu, zestresowanie chmielu, ale najprawdopodobniej to jakieś brednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Swoją drogą to chmiel który suszyłem i 'kompresowałem' imadłem jest rewelacyjny i do chmielenia na goryczkę i do chmielenia na zimno Zostawiłem trochę szyszki świeżej i lipa totalna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Zostawiłem trochę szyszki świeżej i lipa totalna.. No i jest jakieś ciekawe info , a właśnie miałem zamiar część surowego zapakować próżniowo . Ja szyszki po suszeniu pakuję próżniowo i tyle . Uważam że domowa szyszka jest lepsza od granulatu nie zawsze znanego pochodzenia ( czas przechowywania i warunki suszenia ) . Jeszcze jedna sprawa , pod czas prasowania chmielu , zwiększa się temp. granulatu co jest bardzo nie korzystne , zwłaszcza dla chmielu aromatycznego . I moim zdaniem szyszka dobrze filtruję brzeczkę przy zlewaniu do fermentora ( druciak plastykowy na rurkę i zero śmieci ) . Tak że ja bym dobrą domową szyszkę nie gwałcił na granulat . Granulowanie to przede wszystkim oszczędzanie miejsca ( kompaktowanie i zwiększenie wydajności chmielu przez zwiększenie powierzchni ) , czy to dla nas tak ważne ? Generalnie chmielu i tak każdy ma w nadmiarze ( ja co roku wyrzucam ubiegłoroczny ) , a miejsce w domu na pewno znajdzie się ( jak już jest miejsce na ogród ) . Edytowane 25 Marca 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Zostawiłem trochę szyszki świeżej i lipa totalna.. No i jest jakieś ciekawe info , a właśnie miałem zamiar część surowego zapakować próżniowo . Chmieliłem na zimno.. Trawa, trawa, TRAWA Na fermentacji stoją dwie warki ze świeżą (mrożoną) szyszką Marynki użytą na goryczkę.. Zobaczymy Co do przegrzewania się podczas obróbki to potwierdzam! Ale pilnowałem żeby temperatura nie była zbyt wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 izomeryzacja następuje ok 70°C. Gdzieś się natknąłem na izomeryzację w zależności od techniki suszenia, i są duże różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się