Jump to content

Termometr- wątpliwość


Recommended Posts

Na początku witam wszystkich, ponieważ jestem tu nowy. Zamierzam uwarzyć jutro pierwsze piwo, z zacieraniem rzecz jasna. Będzie to hefeweizen. Ale to nieistotne. Mam pytanie odnośnie termometru. Posiadam klasyczny "analogowy". Wczoraj postanowiłem go przetestować i efekty są takie: przykładając go do ciała smile.gif wskazywał temperaturę 36 stopni, tak więc chyba ok. W gotującej się wodzie wskazywał jednak 98 stopni. Moje pytanie brzmi, czy powinienem podczas warzenia brać jakieś poprawki przy jego wskazaniach?

Link to comment
Share on other sites

Uwzględnij dokładność termometru, wysokość nad poziomem morza Twojej lokalizacji, a nawet ciśnienie atmosferyczne i błąd odczytu. Dwa stopnie, to tylko 2% błędu.

Jeżeli masz wątpliwości, to kup bezdotykowy termometr elektroniczny do pomiaru temperatury ciała. Ma on opcję pomiaru temperatury otoczenia. Dokładność 0,1 st. C.

 

Swoją drogą, to nawet sklepowa waga, czy policyjny radar mają jakąś klasę dokładności.

Używając precyzyjnej elektroniki do ustawiania temperatury, ustawiasz histerezę. Zwykle najniższą jest 0,1 st. C. Czyli faktycznie 0,2 st. C. (0,1 w dół od zadanej temperatury i 0,1 w górę).

Pytanie - czy robisz piwo, czy wypuszczasz kosmiczne rakiety?

 

P.S. z piwem mam mniej do czynienia, niż z wykorzystywaniem precyzyjnego pomiaru temperatury, gdzie 0,5 st. C stanowi istotna różnicę.

Link to comment
Share on other sites

Wyniki, które podałeś, wydają się być przyzwoite. W górnym zakresie temperatur termometry analogowe często trochę przekłamują, więc bardzo możliwe że w zakresie, w którym odbywa się zacieranie, będzie pokazywać dobrze.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli masz wątpliwości, to kup bezdotykowy termometr elektroniczny do pomiaru temperatury ciała. Ma on opcję pomiaru temperatury otoczenia. Dokładność 0,1 st. C.

Nie do końca tak jest - większość takich termometrów ma dokładność 0.1C przy pomiarze temp. ciała, natomiast przy temperaturze otoczenia to zwykle jest 1C.

 

Ewentualnie ocenisz na podstawie obserwacji - ja doszedłem w ten sposób do wniosku, że termometr mi zawyża temperaturę o jakieś 1,5C. Piwa wychodziły zbyt treściwe jak na takie przerwy w zacieraniu. W końcu zatarłem coś próbnie w 60C zamiast w 62C i odfermentowało tak jak powinno.

 

PS. Mam 5 różnych termometrów (elektroniczny, bezdotykowy, sterownik do lodówki i dwa pokojowe) i każdy pokazuje praktycznie coś innego w różnych zakresach :P

Link to comment
Share on other sites

To nie zostaje nic innego, jak kupić prawdziwy rtęciowy termometr wzorcowy z dokładnością 0,1 st. C.

 

Cały czas się zastanawiam, czy to nie jest przerost formy nad treścią?

 

Akurat tak sie składa, że mam dwa takie termometry rodem z DDR i ich wskazania nie odstępują od moich elektronicznych "twórczości".

 

Nie jest ważne do jakich celów jest mi potrzena dokładna regulacja temperatury, ale muszę utrzymać ja w granicach pus/minus 0,1 st. C.

Jeżeli nie odpowiadaja "zero-jedynkowe" termoregulatory Jabela, czy IBIS-a, to proponuje coś znacznie "mądrzejszego", jakim jest:

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/

Link to comment
Share on other sites

Nie wystarczy sprawdzić elektronicznego z wzorcowym?

 

Elektroniczne (za wyjątkiem tych na NTC) są bardzo dokłane i nie odbiegają wskazaniami od wzorcowego.

Cały czas się zastanawiam, jak Wam wszystkim udało się uwarzyć hektolitry piwa nie mając superprecyzyjnych termometrów. Jak bez precyzyjnych termometrów warzono piwo dawniej i jeszcze bardziej niż dawniej? Powiem więcej - te naklejane na fermentor potrafią mieć naprawdę niezły rozrzut.

Najprościej i najdokładniej, za dobrą cenę można nabyć termometr z sondą wyposażoną w: układ DS18B20, który umożliwia pomiar temperatury w zakresie -55 do +125 °C z dokładnością do trzech miejsc po przecinku (12bit). Układ ma też tą zaletę ze potrzebuje jedynie 750ms na konwersje temperatury.

 

Pomiar temperatury, to jedno, ale przecież jest układ wykonaczy (grzanie/chłodzenie), które ma znaczną bezwładność i mając superokładny termometr zaobserwujemy huśtawkę temperaturową.

 

Może jednak nie tyle chodzi o produkcję piwa, ale o posiadanie kolekcji "zabawek"?

Link to comment
Share on other sites

Do zacierania nie, ale przy fermentacji 17 a 20°C robi różnicę.
To że ludzie od tysięcy lat robili jakoś piwo nie znaczy, że było ono dobre.

Link to comment
Share on other sites

... a może było dobre, a ludzie spokojniejsi, bo nie zawracali sobie głoy takiki rzeczami jak róznica rzędu 0,5°C

Dawniej pewnie nawet było powszechnie lepsze niz dzisiaj, bo takie piwo jakie teraz sprzedają nie zyskałoby popularności i obecnie piwa byśmy nie znali. Tak przypuszczam.

Link to comment
Share on other sites

Ja śmiem twierdzić że dawniej masowo robione ale były tak okrutne, że pojawienie się technologicznie zaawansowanych browarów z lagerami zmiotło je z powierzchni ziemi. Pewnie klasztorne browary robiły jakieś cuda wianki, ale zwykli ludzie pili piwo warzone w wiadrze przez Żyda w gospodzie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Gdyby ktoś by zaineresowany termometrem TFA LT-101 a konkretnie ten: http://allegro.pl/termometr-laboratoryjny-tfa-lt-101-ip65-i5213118827.html

to posiadam kod rabatowy 10% ze sklepu  Conrad_Outlet : CGKAACJJZdeY  -ważny do dnia 26.04.2015. Kod wykorzystasz wyłącznie przy zakupach Kup Teraz. Kod jest wielorazowy i możesz się nim dzielić. Przesyłka idzie prosto z niemiec ale u mnie była po 3 dniach od zamówienia.
U mnie przy mocnym gotowaniu pokazuje 99,4C 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.