tomaszmorela Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Na początku witam wszystkich, ponieważ jestem tu nowy. Zamierzam uwarzyć jutro pierwsze piwo, z zacieraniem rzecz jasna. Będzie to hefeweizen. Ale to nieistotne. Mam pytanie odnośnie termometru. Posiadam klasyczny "analogowy". Wczoraj postanowiłem go przetestować i efekty są takie: przykładając go do ciała wskazywał temperaturę 36 stopni, tak więc chyba ok. W gotującej się wodzie wskazywał jednak 98 stopni. Moje pytanie brzmi, czy powinienem podczas warzenia brać jakieś poprawki przy jego wskazaniach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Podstawowe pytanie - w które miejsce na ciele przykładałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Drugie, to gdzie mieszkasz. W Zakopanem np. pokaże Ci gdzieś 96 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted March 24, 2015 Author Share Posted March 24, 2015 1. Wstydzę się powiedzieć A tak serio to prawie że pod pachą 2. Rzeszów Link to comment Share on other sites More sharing options...
avicena Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 Uwzględnij dokładność termometru, wysokość nad poziomem morza Twojej lokalizacji, a nawet ciśnienie atmosferyczne i błąd odczytu. Dwa stopnie, to tylko 2% błędu. Jeżeli masz wątpliwości, to kup bezdotykowy termometr elektroniczny do pomiaru temperatury ciała. Ma on opcję pomiaru temperatury otoczenia. Dokładność 0,1 st. C. Swoją drogą, to nawet sklepowa waga, czy policyjny radar mają jakąś klasę dokładności. Używając precyzyjnej elektroniki do ustawiania temperatury, ustawiasz histerezę. Zwykle najniższą jest 0,1 st. C. Czyli faktycznie 0,2 st. C. (0,1 w dół od zadanej temperatury i 0,1 w górę). Pytanie - czy robisz piwo, czy wypuszczasz kosmiczne rakiety? P.S. z piwem mam mniej do czynienia, niż z wykorzystywaniem precyzyjnego pomiaru temperatury, gdzie 0,5 st. C stanowi istotna różnicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafael52 Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 A jak głęboko zanurzałeś termometr we wrzątku? Robiłeś test dla 0 st C? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszmorela Posted March 24, 2015 Author Share Posted March 24, 2015 Niezbyt głęboko. 2 może 3 cm. Z zerową temperaturą nie próbowałem. No cóż pozostaje mi jutro dokończyć test. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafael52 Posted March 24, 2015 Share Posted March 24, 2015 (edited) Spróbuj go zanurzyć głębiej na jakieś 2/3 długości. W 15 numerze Piwowara jest artykuł o pomiarze temperatury. Edited March 24, 2015 by rafael52 beu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 Wyniki, które podałeś, wydają się być przyzwoite. W górnym zakresie temperatur termometry analogowe często trochę przekłamują, więc bardzo możliwe że w zakresie, w którym odbywa się zacieranie, będzie pokazywać dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 Jeżeli masz wątpliwości, to kup bezdotykowy termometr elektroniczny do pomiaru temperatury ciała. Ma on opcję pomiaru temperatury otoczenia. Dokładność 0,1 st. C. Nie do końca tak jest - większość takich termometrów ma dokładność 0.1C przy pomiarze temp. ciała, natomiast przy temperaturze otoczenia to zwykle jest 1C. Ewentualnie ocenisz na podstawie obserwacji - ja doszedłem w ten sposób do wniosku, że termometr mi zawyża temperaturę o jakieś 1,5C. Piwa wychodziły zbyt treściwe jak na takie przerwy w zacieraniu. W końcu zatarłem coś próbnie w 60C zamiast w 62C i odfermentowało tak jak powinno. PS. Mam 5 różnych termometrów (elektroniczny, bezdotykowy, sterownik do lodówki i dwa pokojowe) i każdy pokazuje praktycznie coś innego w różnych zakresach Link to comment Share on other sites More sharing options...
avicena Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 To nie zostaje nic innego, jak kupić prawdziwy rtęciowy termometr wzorcowy z dokładnością 0,1 st. C. Cały czas się zastanawiam, czy to nie jest przerost formy nad treścią? Akurat tak sie składa, że mam dwa takie termometry rodem z DDR i ich wskazania nie odstępują od moich elektronicznych "twórczości". Nie jest ważne do jakich celów jest mi potrzena dokładna regulacja temperatury, ale muszę utrzymać ja w granicach pus/minus 0,1 st. C. Jeżeli nie odpowiadaja "zero-jedynkowe" termoregulatory Jabela, czy IBIS-a, to proponuje coś znacznie "mądrzejszego", jakim jest: http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 25, 2015 Share Posted March 25, 2015 Nie wystarczy sprawdzić elektronicznego z wzorcowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
avicena Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Nie wystarczy sprawdzić elektronicznego z wzorcowym? Elektroniczne (za wyjątkiem tych na NTC) są bardzo dokłane i nie odbiegają wskazaniami od wzorcowego. Cały czas się zastanawiam, jak Wam wszystkim udało się uwarzyć hektolitry piwa nie mając superprecyzyjnych termometrów. Jak bez precyzyjnych termometrów warzono piwo dawniej i jeszcze bardziej niż dawniej? Powiem więcej - te naklejane na fermentor potrafią mieć naprawdę niezły rozrzut. Najprościej i najdokładniej, za dobrą cenę można nabyć termometr z sondą wyposażoną w: układ DS18B20, który umożliwia pomiar temperatury w zakresie -55 do +125 °C z dokładnością do trzech miejsc po przecinku (12bit). Układ ma też tą zaletę ze potrzebuje jedynie 750ms na konwersje temperatury. Pomiar temperatury, to jedno, ale przecież jest układ wykonaczy (grzanie/chłodzenie), które ma znaczną bezwładność i mając superokładny termometr zaobserwujemy huśtawkę temperaturową. Może jednak nie tyle chodzi o produkcję piwa, ale o posiadanie kolekcji "zabawek"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Do zacierania nie, ale przy fermentacji 17 a 20°C robi różnicę.To że ludzie od tysięcy lat robili jakoś piwo nie znaczy, że było ono dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasmac Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 ... a może było dobre, a ludzie spokojniejsi, bo nie zawracali sobie głoy takiki rzeczami jak róznica rzędu 0,5°C Dawniej pewnie nawet było powszechnie lepsze niz dzisiaj, bo takie piwo jakie teraz sprzedają nie zyskałoby popularności i obecnie piwa byśmy nie znali. Tak przypuszczam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Ja śmiem twierdzić że dawniej masowo robione ale były tak okrutne, że pojawienie się technologicznie zaawansowanych browarów z lagerami zmiotło je z powierzchni ziemi. Pewnie klasztorne browary robiły jakieś cuda wianki, ale zwykli ludzie pili piwo warzone w wiadrze przez Żyda w gospodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
golgonc Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Gdyby ktoś by zaineresowany termometrem TFA LT-101 a konkretnie ten: http://allegro.pl/termometr-laboratoryjny-tfa-lt-101-ip65-i5213118827.html to posiadam kod rabatowy 10% ze sklepu Conrad_Outlet : CGKAACJJZdeY -ważny do dnia 26.04.2015. Kod wykorzystasz wyłącznie przy zakupach Kup Teraz. Kod jest wielorazowy i możesz się nim dzielić. Przesyłka idzie prosto z niemiec ale u mnie była po 3 dniach od zamówienia.U mnie przy mocnym gotowaniu pokazuje 99,4C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now