Bonnie Rotten Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Witam. Mam problem ze słabym nagazowaniem lagera, który leżakował ponad miesiąc w temperaturze 5 stopni C. Po miesiącu w butelkach jest trochę gazu, ale stanowczo za mało, poza tym czuć w smaku jeszcze nieprzefermentowaną glukozę. Nie dawałem gęstwy do refermentacji i to chyba był mój błąd, ale czytałem tutaj, że po miesiącu powinien się i tak nagazować. Jak to więc naprawdę jest? Czy czekać dalej czy otwierać i dodać gęstwy do każdej butelki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Przenieś na tydzień do pokojowej temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonnie Rotten Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 A wtedy nie będzie jakichs posmaków piw górnej fermentacji czy można to pominąc przy tak małej ilości glukozy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Poczekaj 3 miesiące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonnie Rotten Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Za 3 miesiące to w piwnicy będzie już 18 C, a innymi warunkami nie dysponuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Po zabutelkowaniu, zawsze pilsy trzymałem tydzień w temp. pokojowej. Nic się z nimi nie działo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Za 3 miesiące i tak już będzie dawać truskawkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 jak się trzyma w zimnym to nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 No ale piwnica to nie miejsce do trzymania lagerów, przynajmniej nie taka (mam taką samą). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now