Bonnie Rotten Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Witam. Mam problem ze słabym nagazowaniem lagera, który leżakował ponad miesiąc w temperaturze 5 stopni C. Po miesiącu w butelkach jest trochę gazu, ale stanowczo za mało, poza tym czuć w smaku jeszcze nieprzefermentowaną glukozę. Nie dawałem gęstwy do refermentacji i to chyba był mój błąd, ale czytałem tutaj, że po miesiącu powinien się i tak nagazować. Jak to więc naprawdę jest? Czy czekać dalej czy otwierać i dodać gęstwy do każdej butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Przenieś na tydzień do pokojowej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 A wtedy nie będzie jakichs posmaków piw górnej fermentacji czy można to pominąc przy tak małej ilości glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Poczekaj 3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Za 3 miesiące to w piwnicy będzie już 18 C, a innymi warunkami nie dysponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Po zabutelkowaniu, zawsze pilsy trzymałem tydzień w temp. pokojowej. Nic się z nimi nie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Za 3 miesiące i tak już będzie dawać truskawkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 jak się trzyma w zimnym to nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 No ale piwnica to nie miejsce do trzymania lagerów, przynajmniej nie taka (mam taką samą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się