sziszi Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Warka nr 21 Weizenbock 4,10 kg słód pszeniczny 51,57 % 2,00 kg słód monachijski 25,16 % 1,50 kg słód pilzneński 18,87 % 0,20 kg słód karmelowy jasny 2,52 % 0,15 kg słód karmelowy ciemny 1,89 % 40gr chmiel lubelski [3,60 %] (70 min) Drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie dekokcyjne 10' w 42°C odebrałem 4,5 litra, 72°C przez 15', potem dekokt gotowałem 15' w międzyczasie reszte zacieru podniosłem do 65°C i całośc połączyłem, razem 71°C przez 35' Gotowanie 70' całość chmielu Fermentacja starter drożdzowy Safbrew WB-06 Wyszło 17 litrów 19°Blg Dzisiaj pierwszy raz miałem problemy z filtracją, chyba dlatego, że po porzedniej warce chciałem uzyskać lepszą efektywność. Efektywność wyszła bez szaleństwa, poza tym gar za mały. Żeby uzyskać 20 litrów, tak gęstej brzeczki to musiałbym uzbierać ~26litrów i dobrze odparować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Dzisiaj warka nr 18 Porter Bałtycki "Vitelon" została zabutelkowana ze 130 gramami ciemnego ekstraktu słodowego. Zeszła do 4,5°Blg. Zainspirowany postępowaniem kolegi Codera, również postanowiłem część swoich warek nazywać imionami osób historycznych, których szaneje, jestem pod wrażeniem tego co zrobili. Jakby ktoś był zainteresowany to moje portery bałtyckie postanowiłem nazywać imieniem pierwszego polskiego uczonego uznanego na całym świecie. Człowieka mocno wybijającego się ponad swój czas. http://pl.wikipedia.org/wiki/Witelon Zakres jego działalności jest mi bardzo bliski ze względu na wykształcenie, moją pracę zawodową jak i zainteresowania. Wracając do piwa, wyszło dobrze. Wypiłem dwa kufle bo butelek zabrakło i pewnie dlatego się tak rozpisałem. Ostatnio wszystkie moje mi smakują. Byle tak dalej. Może innym też posmakują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Dziś zabutelkowałem ze 110gr glukozy warkę nr 19 Lekko Wędzone, piwo zeszło do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Warka nr 22 Jasny Lager 3,80 kg słód pilzneński 0,20 kg słód monachijski 0,20 kg słód melanoidowy 0,05 kg słód karmelowy jasny 10gr chmiel marynka [8%] 50gr chmiel lubelski [4 %] (70 min) Drożdże Munich Lager Zacieranie 60' 64°C 15' 69°C Gotowanie 60' całość marynki plus 35gr lublina 15' 15gr chmielu lubelskiego Fermentacja wyszło 23l o ekstrakcie 11,5°Blg gęstwa drożdżowa Munich Lager Edytowane 15 Stycznia 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Warka nr 21 Weizenbock została dziś zabutelkowana. 16l, 3°Blg, 90gr ekstraktu ciemnego+łyżka ekstraktu barwiącego+50gr glukozy smakuje lekko wodniście, piwo jest mocno goździkowe i lekko bananowe, słabo koźlakowe, taki troszkę mocniejszy dunkelweizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Warka nr 23 Monachijskie Ciemne 3,00 kg słód monachijski 1,00 kg słód pilzneński 0,25 kg karmelowy ciemny 0,12 kg słód melanoidowy 0,12kg słód czekoladowy 40,00 gm Lublin [4,00 %] (60 min) 10,00 gm Lublin [4,00 %] (15 min) 1,00 łyżeczka mchu irlandzkiego (10,0 min) drożdże Munich Lager Zacieranie Dekokcyjne 40 min 65,0°C 20 min 70,0°C l 20min, gotowałem 20min całość jeszcze 30 min w 69,0°C Fermentacja wyszło 23l, 12°Blg zadane gęstwą Munich Lager Edytowane 26 Stycznia 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Warka nr 20 poszła dzisiaj do butelek, 16 litrów piwa plus 100 gram glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 (edytowane) Wczoraj chciałem uważyć belgijskie pale ale, ale trochę przesadziłem z słodem czekoladowym. Którego zresztą chyba nie powinno być w takim piwie, co prawda w wg beersmitha wyszło w granicy stylu 27EBC, ale jak dla mnie trochę za ciemne. Pytanie do kolegów: Czy ktoś zna przedstawiciela stylu w takiej trochę ciemniejszej wersji?? Kupiłbym i spróbował. Jakby co to drugie będę warzył. Zawsze też mogę jeszcze zrobić z tego dubla, doleje syropu za kilka dni Warka nr 24 Belgijskie Pale Ale trochę ciemniejsze 3,80 kg słód pilzneński 82,07 % 0,30 kg słód monachijsk i 6,48 % 0,20 kg Biscuit 4,32 % 0,20 kg słód pszeniczny 4,32 % 0,10 kg karmelowy ciemny 2,16 % 0,03 kg Carafa I 0,65 % 18,00 gm First Gold (60 min) 10,00 gm Styrian Goldings (30 min) 10,00 gm Styrian Goldings (15 min) Zacieranie 60 min w 67,8°C , Mash Out 10min w 75,5°C Gotowanie 60min First Gold, 30min Styrian Goldings, 15min Styrian Goldings Wyszło 24 litry o gęstości 13°Blg Fermentacja Belgian Ardennes prosto z saszetki XL Edytowane 17 Lutego 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Pytanie do kolegów:Czy ktoś zna przedstawiciela stylu w takiej trochę ciemniejszej wersji?? Kupiłbym i spróbował. Ja w Zielonej Górze nie widziałem żadnego przedstawiciela tego gatunku. Dlatego jedyne belgijskie pale ale jakie piłem było uwarzone przeze mnie Generalnie będzie ciężko o znalezienie czegoś u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 w almie nic nie ma?? tam jest dość sporo belgijskich piw, a w tym gatunku piłem jedynie palma a i to dość dawno to koloru jakoś nie pamiętam, ale jakiś taki bursztynowy był to moje jest ciemniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Niestety. Jak warzyłem mojego pale ale chciałem dorwać coś do porównania i nic. Palma faktycznie piłem ale tak dawno temu, że nie wiedziałem co to piwo dolnej i górnej fermentacji, więc się nie liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Ten Palm to był górnej fermentacji ale chyba z prawdziwym Belgian Pale Ale miał tyle wspólnego co Frater Podwójny z dublem. Aczkolwiek lubiłem to piwo i pijałem często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 myszmen jak tam twoja piwniczka piwna?? może jakąś sąsiedzką wymianę byśmy uskutecznili? moja piwa w większości leżakują ale powoli zaczynaja być pitne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Piwniczka ma się bardzo kiepsko. Wylałem w zeszłym tygodniu dwie warki i załapałem niezłego doła. Do kibla poszedł Foreign Extra Stout i Dubbel (dwie warki z którymi wiązałem największe nadzieje). Piwami tymi miałem się pochwalić na spotkaniu piwowarów w Hauscie. Teraz mam nadzieję, że monachijskie chociaż zdąży się ułorzyć przez 6 tyg w butelce. Generalnie nie jestem zadowolony z częstotliwości mojego warzenia ale nie warzę sam i często mijamy się z wolnymi terminami. Poszukam może coś mi zostało z letniego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Ja w Zielonej Górze nie widziałem żadnego przedstawiciela tego gatunku. Dlatego jedyne belgijskie pale ale jakie piłem było uwarzone przeze mnie Generalnie będzie ciężko o znalezienie czegoś u nas. Masz w Zielonej PiP oraz Auchana na pewno coś jest z tych piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Piwniczka ma się bardzo kiepsko. Wylałem w zeszłym tygodniu dwie warki i załapałem niezłego doła. Do kibla poszedł Foreign Extra Stout i Dubbel (dwie warki z którymi wiązałem największe nadzieje). Piwami tymi miałem się pochwalić na spotkaniu piwowarów w Hauscie. Teraz mam nadzieję, że monachijskie chociaż zdąży się ułorzyć przez 6 tyg w butelce.Generalnie nie jestem zadowolony z częstotliwości mojego warzenia ale nie warzę sam i często mijamy się z wolnymi terminami. Poszukam może coś mi zostało z letniego warzenia ale piwo na drożdżach ode mnie nie skisło?? u mnie z 5 warek na munich lagerach (odpukać) bez problemów jakbyś coś wynalazł to daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Ja w Zielonej Górze nie widziałem żadnego przedstawiciela tego gatunku. Dlatego jedyne belgijskie pale ale jakie piłem było uwarzone przeze mnie Generalnie będzie ciężko o znalezienie czegoś u nas. Masz w Zielonej PiP oraz Auchana na pewno coś jest z tych piw ten nasz PiP nie za bardzo w piwach belgijskich, w Poznaniu w PiP koło Eskulapa faktycznie wybór belgijskich piw mieli spory jak byłem co do Auchana rzadko jeżdże, a i Alma mi nie po drodze jak coś znajdę to zamelduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 ale piwo na drożdżach ode mnie nie skisło?? u mnie z 5 warek na munich lagerach (odpukać) bez problemówjakbyś coś wynalazł to daj znać Na drożdżach od Ciebie dojrzewa monachijskie jasne w butelkach i porter czeka na rozlanie (dam mu jeszcze 10 dni cichej). Wygląda na to, że z nimi wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 ale piwo na drożdżach ode mnie nie skisło?? u mnie z 5 warek na munich lagerach (odpukać) bez problemówjakbyś coś wynalazł to daj znać Na drożdżach od Ciebie dojrzewa monachijskie jasne w butelkach i porter czeka na rozlanie (dam mu jeszcze 10 dni cichej). Wygląda na to' date=' że z nimi wszystko w porządku.[/quote'] ok, to się ciesze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Warka nr 22 Jasny Lager została przelana do kega z 75 gramami glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Warka nr 24 przelane na cichą, 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 25 Belgijskie Pale Ale v2 3,20 kg słód pilzneński 71,75 % 0,80 kg słód monachijski 17,94 % 0,20 kg Biscuit 4,48 % 0,20 kg słód pszeniczny 4,48% 0,06 kg karmelowy ciemny 1,35 % 15,00 gm First Gold (60 min) 10,00 gm Styrian Goldings (30 min) 10,00 gm Styrian Goldings (15 min) 1 łyżeczka mchu irlandzkiego (10min) drożdże Belgian Ardennes Zacieranie 60 min w 68°C , Mash Out 10min w 76°C Gotowanie 60min First Gold, 30min Styrian Goldings, 15min Styrian Goldings, 10min mech irlandzki Wyszło 22 litry o gęstości 12°Blg Fermentacja gęstwa Belgian Ardennes Edytowane 17 Lutego 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Warka nr 23 poszła do kega i butelek 17 litrów + 70gram cukru do kega oraz 4 litry +20gram glukozy do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Warka nr 25 Belgijskie Pale Ale v2 powędrowało wczoraj wieczorem na cichą fermentacje. Piwo zeszło do 2°Blg dość szybko chyba przyczyną była ilość zadanej gęstwy, raczej duża. Temperatura 20°C nie przekraczała(19-20°C). Podczas warzenia uciekło z garnka, podczas fermentacji burzliwej z wiadra, coś jakieś uciekające te piwo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Warka nr 24 Belgijskie Pale Ale została zabutelkowana z 160 gramami brązowego cukru.Piwo odfermentowało do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się