Radomiak Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Witam Chciałem zasięgnąć porady, czy mój sposób postępowania z lagerami jest OK. Robię tak: - Fermentacja burzliwa: 3 tygodnie w 8-9 C - Fermentacja cicha: 2 tygodnie w 8-9 C - Butelkowanie i refermentacja: 2 tygodnie w 15 C - Lagerowanie: jak najdłużej się da w 4-5 C (tyle mam w garażu w zimie) - Leżakowanie w butelkach: 15-20 C (aż do wypicia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Skąd takie pytanie? Coś nie tak z piwami? Pytam bo właśnie ten sam schemat stosuje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radomiak Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zima się skończyła i ostatnie warki już nie zdążą być lagerowane, Dlatego nie wiem czy nie lepiej lagerować przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zima się skończyła i ostatnie warki już nie zdążą być lagerowane, Dlatego nie wiem czy nie lepiej lagerować przed butelkowaniem. Czyli lagerowanie podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radomiak Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Po cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 lagerujesz przed refermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Po cichej lagerujesz przed refermentacją Czyli kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ja z pierwszym swoim lagerem z prawdziwego zdarzenia postąpiłem tak: Burzliwa (do stałego blg, 3 tygodnie) - zlanie do lagerowania w 1-2st. C na 2 tygodnie - zabutelkowanie (dzisiaj). Piwo było dość klarowne już podczas zlewania na lagerowanie. Podczas lagerowania sporo drożdży opadło tak, że przy butlekowaniu w rurce wyglądało jak woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Wszystko zależy od tego jakie ma się aktualnie warunki. Najważniejsza sprawa, żeby fermentacje przeprowadzić w przedziale odpowiednim dla danego szczepu, a najlepiej w dolnym zakresie widełek. W Twoim przypadku zrobiłbym tak: burzliwa - aż do jej zakończenia - w 8-9°C, następnie lagerowanie w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do 0°C 2 - 3 tygodnie, rozlew i leżakowanie w 8 -9°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Andre356, dnia 30 marzec 2015 - 23:12, napisał: lagerujesz przed refermentacją Czyli kiedy? no przed refermentacją, po cichej nie wiem o co dokładnie pytasz. U mnie to wygląda tak: burzliwa -> cicha tzn. schodzenie z temp. o 1st. C dziennie do docelowej temp. lagerowania (-2st. C) -> lagerowanie po tygodniu na każdy 1 BLG -> podnoszenie temp. o 1 st. C do temp. pracy drożdży, dodanie glukozy i świeżych drożdży (co do tego drugiego to są różne szkoły) rozlew do butelek i refermentacja warto zerknąć na ten wątek: http://www.piwo.org/topic/13601-dodawanie-swiezych-drozdzy-podczas-rozlewu/?p=275250 Edytowane 31 Marca 2015 przez Andre356 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się