Jump to content

Schemat fermentacji lagerów

Recommended Posts

Witam

Chciałem zasięgnąć porady, czy mój sposób postępowania z lagerami jest OK. Robię tak:

- Fermentacja burzliwa: 3 tygodnie w 8-9 C

- Fermentacja cicha: 2 tygodnie w 8-9 C

- Butelkowanie i refermentacja: 2 tygodnie w 15 C

- Lagerowanie: jak najdłużej się da w 4-5 C (tyle mam w garażu w zimie)

- Leżakowanie w butelkach: 15-20 C (aż do wypicia)

Ja z pierwszym swoim lagerem z prawdziwego zdarzenia postąpiłem tak:

Burzliwa (do stałego blg, 3 tygodnie) - zlanie do lagerowania w 1-2st. C na 2 tygodnie - zabutelkowanie (dzisiaj). 

Piwo było dość klarowne już podczas zlewania na lagerowanie. Podczas lagerowania sporo drożdży opadło tak, że przy butlekowaniu w rurce wyglądało jak woda.

Wszystko zależy od tego jakie ma się aktualnie warunki. Najważniejsza sprawa, żeby fermentacje przeprowadzić w przedziale odpowiednim dla danego szczepu, a najlepiej w dolnym zakresie widełek. W Twoim przypadku zrobiłbym tak: burzliwa - aż do jej zakończenia - w 8-9°C, następnie lagerowanie w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do 0°C 2 - 3 tygodnie, rozlew i leżakowanie w 8 -9°C.

Andre356, dnia 30 marzec 2015 - 23:12, napisał: lagerujesz przed refermentacją Czyli kiedy?

no przed refermentacją, po cichej :) nie wiem o co dokładnie pytasz.

U mnie to wygląda tak: burzliwa -> cicha tzn. schodzenie z temp. o 1st. C dziennie do docelowej temp. lagerowania (-2st. C) -> lagerowanie po tygodniu na każdy 1 BLG -> podnoszenie temp. o 1 st. C do temp. pracy drożdży, dodanie glukozy i świeżych drożdży (co do tego drugiego to są różne szkoły) rozlew do butelek i refermentacja

warto zerknąć na ten wątek:

http://www.piwo.org/topic/13601-dodawanie-swiezych-drozdzy-podczas-rozlewu/?p=275250

Edited by Andre356