Radomiak Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Witam Chciałem zasięgnąć porady, czy mój sposób postępowania z lagerami jest OK. Robię tak: - Fermentacja burzliwa: 3 tygodnie w 8-9 C - Fermentacja cicha: 2 tygodnie w 8-9 C - Butelkowanie i refermentacja: 2 tygodnie w 15 C - Lagerowanie: jak najdłużej się da w 4-5 C (tyle mam w garażu w zimie) - Leżakowanie w butelkach: 15-20 C (aż do wypicia) Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Skąd takie pytanie? Coś nie tak z piwami? Pytam bo właśnie ten sam schemat stosuje :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radomiak Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 Zima się skończyła i ostatnie warki już nie zdążą być lagerowane, Dlatego nie wiem czy nie lepiej lagerować przed butelkowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Zima się skończyła i ostatnie warki już nie zdążą być lagerowane, Dlatego nie wiem czy nie lepiej lagerować przed butelkowaniem. Czyli lagerowanie podczas fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radomiak Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 Po cichej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre356 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 lagerujesz przed refermentacją Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Po cichej lagerujesz przed refermentacją Czyli kiedy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Ja z pierwszym swoim lagerem z prawdziwego zdarzenia postąpiłem tak: Burzliwa (do stałego blg, 3 tygodnie) - zlanie do lagerowania w 1-2st. C na 2 tygodnie - zabutelkowanie (dzisiaj). Piwo było dość klarowne już podczas zlewania na lagerowanie. Podczas lagerowania sporo drożdży opadło tak, że przy butlekowaniu w rurce wyglądało jak woda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Wszystko zależy od tego jakie ma się aktualnie warunki. Najważniejsza sprawa, żeby fermentacje przeprowadzić w przedziale odpowiednim dla danego szczepu, a najlepiej w dolnym zakresie widełek. W Twoim przypadku zrobiłbym tak: burzliwa - aż do jej zakończenia - w 8-9°C, następnie lagerowanie w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do 0°C 2 - 3 tygodnie, rozlew i leżakowanie w 8 -9°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre356 Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 (edited) Andre356, dnia 30 marzec 2015 - 23:12, napisał: lagerujesz przed refermentacją Czyli kiedy? no przed refermentacją, po cichej nie wiem o co dokładnie pytasz. U mnie to wygląda tak: burzliwa -> cicha tzn. schodzenie z temp. o 1st. C dziennie do docelowej temp. lagerowania (-2st. C) -> lagerowanie po tygodniu na każdy 1 BLG -> podnoszenie temp. o 1 st. C do temp. pracy drożdży, dodanie glukozy i świeżych drożdży (co do tego drugiego to są różne szkoły) rozlew do butelek i refermentacja warto zerknąć na ten wątek: http://www.piwo.org/topic/13601-dodawanie-swiezych-drozdzy-podczas-rozlewu/?p=275250 Edited March 31, 2015 by Andre356 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now