Wysoki Niski Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Przymierzam się do witbiera. Chcę dodać skóry cytrusów. Pobuszowałem chwilę po forum i ze znalezionych informacji wywnioskowałem, że skórki najlepiej gotować przez 10 minut. Postanowiłem to przetestować. Oto przebieg eksperymentu i wnioski: świeże skórki limety gotowałem w wodzie przez 10 minut w trakcie gotowania nad kubeczkiem unosił się piękny limetkowy zapach. Po gotowaniu zapachu już nie było już czuć zapachu, w smaku też nie było czuć tego co dobre w limetkach, pojawił się za to jakiś niezbyt przyjemny smak. świeże skórki limety gotowałem w wodzie przez 2 minuty i uzyskałem efekty podobne jak w przypadku pierwszego gotowania. świeże skórki limety moczyłem w wodzie w temp pokojowej, woda dość szybko nabrała limetkowej barwy, pojawił się w niej też smak i zapach limetek oraz troszkę kwaśności. Nieprzyjemny smak występujący w próbkach gotowanych pojawił się również, ale był mniej intensywny. Założyłem, że nieprzyjemny smak wynikał z niedbałego obrania limetek. Na skórkach było trochę białego Następną próbkę obrałem więc bardzo dokładnie, ścinając tylko cieniutką warstwę z wierzchu owocu. Tak by było tylko zielone. świeże skórki limety moczyłem w wodzie w temp pokojowej, woda dość szybko nabrała limetkowej barwy, pojawił się w niej też smak i zapach limetek oraz troszkę kwaśności. Nieprzyjemny smak został niemal wyeliminowany. Mimo wszystko to co uzyskałem nie jest raczej tym co chcę znaleźć w swoim piwie. w analogiczny sposób przygotowałem jeszcze próbki z pomarańczy, mandarynki i cytryny, ze wszystkich przetestowanych owoców zadowalający efekt uzyskałem tylko z cytryny. Wnioski: Nie warto gotować świeżych skórek cytrusowych, lepiej wymoczyć je w temperaturze pokojowej. Moczenie w wodzie nie powinno trwać dłużej niż jedna/dwie doby. Po tym czasie woda mętniała i nabierała dodatkowych nieprzyjemnych posmaków. Nie można wykluczyć, że owoce inne niż cytryna także dają dobre efekty. Pomarańcz pomarańczy nie równa, jedne są słodkie inne nie, na pewno mają też różne skórki. Wygląda na to, że przed dodaniem skórek do piwa należało by najpierw przeprowadzać próbki na wodzie. Wątpliwości: Czy skórki w wodzie zachowują się tak samo jak w piwie? Kiedy dodać skórki? Na jeden dzień podczas cichej? Czy może zrobić wywar ze skórek w wodzie i dodać go do piwa? Czy nie lepiej dodać sok wyciśnięty z owoców zamiast bawić się ze skórkami? Gotowałem też ziarenka kolendry. Nie uzyskałem wyraźnego smaku, za to woda zmieniła swoją konsystencję, w ustach wydawała się bardziej kremowa/ślulzowa. Podobał mi się ten efekt choć chciałbym dostać też smak. Będę jeszcze gotować czerwony pieprz. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Zalej skorki wódką, a jeszcze lepiej spirytusem i po kłopocie, ja w tym sezonie robiłem tak z pomarańczą i wszystko elegancko oddało aromat do piwa. Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Zalej skorki wódką, a jeszcze lepiej spirytusem i po kłopocie, ja w tym sezonie robiłem tak z pomarańczą i wszystko elegancko oddało aromat do piwa. Do piwa dodajesz skórki po wymoczeniu w wódce czy całą nalewkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Z czerwonym pieprzem, który tak naprawdę nie jest pieprzem to bym uważał bo może być oleisty i może zabić piane w piwie. Wysoki Niski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Zalej skorki wódką, a jeszcze lepiej spirytusem i po kłopocie, ja w tym sezonie robiłem tak z pomarańczą i wszystko elegancko oddało aromat do piwa. Do piwa dodajesz skórki po wymoczeniu w wódce czy całą nalewkę? Wszystko wlalem. Wysoki Niski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Eksperyment na wodzie nie do końca odzwierciedla to co uzyskasz dodając skórki do brzeczki. Dodawałem już skórkę pomarańczy słodkiej, grejpfruta, cytryny oraz pomelo. Skórki pomarańczy, grejpfruta lub cytryny dodane na 5' lub na FO dodawały aromatu, nie wnosiły natomiast jakichś przykrych posmaków. Nie wiem czy była to kwestia tego, że do brzeczki nie przechodzą substancje dające przykry posmak czy też smak brzeczki/piwa zagłusza te posmaki. Skórę pomelo wraz z chmielem traktowałem roztworem alkoholowym i dało mi to piekącą goryczkę, tak jakby sobie psiknąć sokiem ze skórki na język, przemija, łagodnieje z czasem, ale na przyszłość czas ekstrakcji skróciłbym do 24h. Chociaż może po prostu skórka pomelo słabo się nadaje do takich celów. Wysoki Niski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Z czerwonym pieprzem, który tak naprawdę nie jest pieprzem to bym uważał bo może być oleisty i może zabić piane w piwie. Zaintrygowałeś mnie kwestią niepieprzu Poczytam o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 To wygląda na najprostsze rozwiązanie. Pamiętasz ile skórki dodałeś na warkę? Boję się przesadzić. Ostatnio dodałem za dużo płatków dębowych i piwo teraz musi swoje odleżakować bo na początku picie go przypomninało gryzienie beczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 To wygląda na najprostsze rozwiązanie. Pamiętasz ile skórki dodałeś na warkę? Boję się przesadzić. Ostatnio dodałem za dużo płatków dębowych i piwo teraz musi swoje odleżakować bo na początku picie go przypomninało gryzienie beczki Jeśli to było pytanie do mnie, to przejrzałem notatki i aż sam się zdziwiłem, że jednak było więcej tych piw ze skórkami + jeszcze piwo z kandyzowaną skórką pomarańczy słodkiej, no i oczywiście curacao. Jeśli chodzi o wita, który najlepiej wyszedł (pod kątem cytrusów) to użyłem skórki z 4 pomarańczy słodkich (z tego co pamiętam to 2 były te wielkości dorodnego jabłka, z połowy starłem skórkę, później nie starczyło cierpliwości i obrałem je ścinając możliwie cienko skórkę), skórkę z 2 grejpfrutów czerwonych i przy okazji dodałem sok z tych owoców, razem ze skórkami na flame out. Przy okazji może to Cię zainteresuje, bo temat podobny http://barleypopmaker.info/2012/06/02/using-vodka-to-extract-flavors-and-aroma-of-spices-and-as-an-alternative-to-dry-hopping/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Robiłem trzy warki ze skórką limonki. Wybierałem najbardziej zielone limonki i dodawałem skórkę z dwóch takich na warkę około 30-33l. Wrzucałem na 10 minut gotowania. Początkowo odniosłem wrażenie, że drożdże wolniej startowały w takiej brzeczce ale przy mocniejszej gęstwie już nie było problemów. Ogólnie z efektów jestem zadowolony i te warki jeszcze powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się