robodude Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Uwarzyłem Black IPA wg receptury BYO, a dokładnie W-10 Pitch Black IPA clone w wersji partial-mash. Słody zacierałem w temperaturze 67 stopni przez 30 min. To moje pierwsze piwo z zacieraniem i niestety na początku miałem temperaturę ok 72. Później dodałem ekstrakty i gotowałem przez 75 min dodając chmiel. Drożdże Fermentis US-05 uwodniłem w wodzie ok 22C i po 20 min dodałem do brzeczki o temperaturze 24C. Fermentacja po paru godzinach ruszyła bardzo mocno, gruby kożuch, dużo bulgotania z rurki fermentacyjnej. Po 4 dniach piana całkowicie opadła. W dniu 5 i 6 zmierzyłem BLG i wyszło mi między 4.5 a 5 BLG. Obawiam się czy fermentacja się nie zatrzymała całkowicie. Planowałem jutro (dzień 7.) zlać na cichą i dodać chmiel. Czytałem, że przy przelewaniu do brzeczki dostanie się trochę tlenu i drożdże mogą ponownie ruszyć. Czy to dobry pomysł przy tak wysokim BLG? Czy to możliwe, że przez zbyt wysoką temperaturę na początku zacierania powstało dużo niefermentowalnych cukrów i BLG już nie zejdzie? Niestety nie zapisałem dokładnie początkowego BLG ale wg receptury powinno to być 16 BLG i mniej więcej się zgadzało. Przeliczam z SG wg wzoru: 2 ost. cyfry / 4. Bardzo proszę o pomoc! To dopiero moja 2. warka i bardzo się stresuję, zwłaszcza że piwo już teraz mi bardzo smakuje! (próbowałem przy pomiarach). Wcześniej uwarzyłem IPA z brewkita Coopers'a i BLG zeszło dużo niżej, chyba do 2. Pozdrawiam Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez robodude Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Szcerze to nie przeczytalem wszystkiego ale jak sam na początku twierdzisz: Obawiam się czy fermentacja się nie zatrzymała całkowicie. Planowałem jutro (dzień 7.) zlać na cichą i dodać chmiel to po kiego chcesz przelewać na cichą? Aaa jeszcze zaznaczę 7 dzień czy to jest jakiś magiczny moment? Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 4,5 BLG dla takiego zacierania + ekstrakty to całkiem prawdopodobny wynik końcowy. Nie zlewaj na cichą bo nie warto. Szkoda czasu i ryzyka infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Kiedy miałeś temperaturę 72°C? Prawdopodobnie zacierałeś na słodko i może już więcej nie zjechać, ostatnio zacierałem infuzyjnie w 68°C i z 12°Blg zeszło do 4,5°Blg. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Po co się tak rozdrabniacie co? jak? kiedy? ile? Tydzień to mało i koniec. Po dłuższym czasie można zacząć jakieś dywagacje, które i tak nie będą już miały sensu. Sławek i Radek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robodude Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 W takim razie przelanie na cichą teraz może piwu pomóc, zaszkodzić czy nie będzie miało wpływu? Dzięki za szybki odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zaszkodzić, zostaw na co najmniej tydzień i ponów pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Słody zacierałem w temperaturze 67 stopni przez 30 min. To moje pierwsze piwo z zacieraniem i niestety na początku miałem temperaturę ok 72. Pinhead chodziło mi o to zdanie, bo nie rozumien z niego czy robodude zacierał w 67°C czy też w 72°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robodude Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Słody zacierałem w temperaturze 67 stopni przez 30 min. To moje pierwsze piwo z zacieraniem i niestety na początku miałem temperaturę ok 72. Pinhead chodziło mi o to zdanie, bo nie rozumien z niego czy robodude zacierał w 67°C czy też w 72°C? Przez pierwsze 10-15 min miałem ok 72C. Później 67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) A mi chodziło o to, że takie dywagacje po tygodniu są bez sensu Przez pierwsze 10-15 min miałem ok 72C. Później 67 Pewnie zatarło ci się na słodko ale tydzień to mało żeby stwierdzić czy zostanie na tych 4,5 blg. Uzbrój się w cierpliwość. Co do cichej to na pewno jeszcze nie przelewaj. Czy w ogolę przelewać? Twój wybór. Są dwie szkoły. Ja przelewam ale to jest najmniej istotne co ja robię Pewnie będzie tu jakiś temat o wyższości przelewania od nie przelewania albo odwrotnie. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Obawiam się czy fermentacja się nie zatrzymała całkowicie. Planowałem jutro (dzień 7.) zlać na cichą i dodać chmiel. Czytałem, że przy przelewaniu do brzeczki dostanie się trochę tlenu i drożdże mogą ponownie ruszyć. Skoro i tak chcesz chmielić na zimno to przelewanie na cichą Cię nie minie. Czekanie jednak dodatkowo przez tydzień to moim zdaniem przesada. Zmierz Blg za dwa dni, jeśli się nie zmieni to znaczy że już fermentacja się zakończyła, więc można przelać na cichą i dochmielić. Jeśli spadnie to poczekaj kolejne 1-2 dni i znowu zmierz. Na cichej fermentacja znowu może ruszyć, ale nie będzie to jednak tak gwałtowne jak na burzliwej - od czasu do czasu coś tam bulknie, szczególnie w ciągu 1-2 pierwszych dni po przelaniu, ale nie ma to juz wielkiego wpływu na cokolwiek. Gdybyś nie chmielił tylko od razu po burzliwej chciał butelkować, to wtedy zalecenie kolegi Pinhead'a ma sens, bo dodając cukier do refermentacji gdy piwo jest niedofermentowane można sobie wyprodukować granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Czekanie jednak dodatkowo przez tydzień to moim zdaniem przesada. Możesz to jakoś uzasadnić? Bo moim zdaniem minimum to 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Skoro i tak chcesz chmielić na zimno to przelewanie na cichą Cię nie minie.Mógłbyś uzasadnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Quadi na cichą przelewa się piwo przefermentowane a nie ma się nadzieje, że dofermentuje. Z okazji świąt życzę Ci żebyś się czasem kiedyś nie zdziwił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robodude Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 OK, dzięki Panowie za rady! Trochę uspokoiłem zapędy i zobaczę co będzie z piwem po Świętach Przelewać na cichą chciałem tak czy siak. Dziękuję i życzę udanych Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się