bps Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam serdecznie Ostatnio zostałem zmiażdżony tym piwem pod każdym względem. Niedługo mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze APA. Chciałbym uzyskać efekt taki jak w kosmicznej owcy ( wytrawność, średnio dużą goryczkę i przede wszystkim SMAK i AROMAT!! ) Czy ktoś byłby na tyle uprzejmy i zaproponował jakiś zasyp i chmielenie. Będę zobowiązany Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Tematy o APA/IPA przewijają się ostatnio tak często, że na pewno bez problemu coś znajdziesz jak się trochę rozejrzysz po forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Sprawdź jaki zasyp i jakie chmiele mają w tym piwie i staraj się dobrać ilość. Po kilku warkach dojdziesz do perfekcji :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Co do zasypu to nie udało mi się znaleźć żadnej informacji. O chmielach już coś więcej. Myślę, że zrobię to tak: na 20 L. 4k słodu pilzneńskiego 250 g carahel chmiel: galaxy , simcoe, centenial 25 g Centenial 60 min20 g simcoe 15 min20 g galaxy 15 min 10 g simcoe 0 min 10 g galaxy 0 min 10 g centenial 0 min na cichą: 50 g simcoe, 50 g galaxy , 50 g centenial jak już pisałem , zależy mi najbardziej na smaku i aromacie chmielu i na umiarkowanej goryczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Wrzuciłeś to do jakiegoś programu żeby wyliczyć IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 na kalkulatorze wychodzi ok 55 ibu, może trochę mniej sypnąć na 60 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 55 IBU to na pewno za dużo. Jeśli chcesz zbalansowane APA to powinieneś celować bliżej 35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bps Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 chmielenie zmodyfikowane: 20 g Centenial 60 min10 g simcoe 15 min10 g galaxy 15 min 10 g simcoe 0 min 10 g galaxy 0 min 10 g centenial 0 min wychodzi nieco ponad 35 ibu a co sądzicie o zasypie i chmielach na zimną ? takie wartości mogą być czy coś byście pozmieniali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Moim zdaniem: Jak chcesz wytrawność to nie dawaj carahella, daj np 100g Caramunicha Jak chcesz dużo smaku i aromatu chmielu to nie zmniejszaj chmielu na 15 min, daj np. 10g na 60' a podbij na 15' aby sumarycznie otrzymać to 35IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Jak na APA to za dużo dawek chmielenia. Wystarczą 2. Ja w swojej ostatniej dałem tylko jedną na 60 min. na goryczkę ok. 35 IBU plus dawka do zacieru. Wyszło fajnie, goryczka umiarkowana, do tego sporo smaku chmielowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Ja bym jednak klasyczne podejście polecał, zwłaszcza jak dla kogoś to trzecia warka będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się