Vitos Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Witam, W ubiegłą sobotę warzyłem pilsa 12 Blg , brzeczka miała 12,5 Blg dzisiaj po burzliwej ma 8,5 Blg (fermentacja miała miejsce w temp. 13-14 stopni C zamiast jak w wskazówkach 10-12 st. C) i teraz nie wiem, czy już przechodzić do fermentacji cichej, czy jeszcze mimo wszystko zostawić by drożdże miały czas popracować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 poczekaj jeszcze tydzień to dofermentuje. dla piwa na Dolniakach 2 tygodnie burzliwej to raczej standard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitos Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 poczekaj jeszcze tydzień to dofermentuje. dla piwa na Dolniakach 2 tygodnie burzliwej to raczej standard dzięki wielkie:) to moja pierwsza warka więc sorry za te może trywialne pytania. dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu- czy on jest potrzebny? jeżeli go nie dodam to jaki to będzie miało wpływ na finalny smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 gips obniża ph zacieru i podnosi twardość wody więc różnica będzie odczuwalna ale nie aż tak żeby nie dało się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitos Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak. do pilsa zadałem drożdże Saflager W 43/70 11,5 g takie jak w zestawie z Browamator'a ześrutowana wersja-taki kupiłem teraz przeniosłem fermentator do pomieszczenia o niższej temperaturze 10 st C oczywiście skosztowałem i smak rewelka:) Edytowane 9 Listopada 2009 przez Vitos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu Pierwszego pilsa zrób bez zadnych dodatków gipsu, mozesz tyle samo popsuć co poprawić. Niewielka ilość gipsu byłaby na miejscu jeżeli chcesz uwarzyć niemieckiego pilsa na miękkiej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Mimo ze jestem zwolennikiem modyfikacji wody pod dane style, to przestrzegam przed dodawaniem czegokolwiek bez znajomości parametrów wody jaka używany do warzenia. Lepiej użyć w ciemno taka wode co sie ma niż zniszczyć piwo próbując ją polepszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Na początku warz bez dodatków, no to przyjdzie czas gdy opanujesz technologie i poznasz jak smakują różne słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitos Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 uuu to jeszcze trochę czasu upłynie, póki co mam 4 zestawy surowców do zrobienia- każdy inny:) czyli dopiero za ok. 2 miesiące będę wiedział co i jak smakuje dzięki wszystkim za podpowiedzi;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się