Vitos Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Witam, W ubiegłą sobotę warzyłem pilsa 12 Blg , brzeczka miała 12,5 Blg dzisiaj po burzliwej ma 8,5 Blg (fermentacja miała miejsce w temp. 13-14 stopni C zamiast jak w wskazówkach 10-12 st. C) i teraz nie wiem, czy już przechodzić do fermentacji cichej, czy jeszcze mimo wszystko zostawić by drożdże miały czas popracować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 poczekaj jeszcze tydzień to dofermentuje. dla piwa na Dolniakach 2 tygodnie burzliwej to raczej standard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitos Posted November 7, 2009 Author Share Posted November 7, 2009 poczekaj jeszcze tydzień to dofermentuje. dla piwa na Dolniakach 2 tygodnie burzliwej to raczej standard dzięki wielkie:) to moja pierwsza warka więc sorry za te może trywialne pytania. dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu- czy on jest potrzebny? jeżeli go nie dodam to jaki to będzie miało wpływ na finalny smak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 gips obniża ph zacieru i podnosi twardość wody więc różnica będzie odczuwalna ale nie aż tak żeby nie dało się wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitos Posted November 7, 2009 Author Share Posted November 7, 2009 (edited) A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak. do pilsa zadałem drożdże Saflager W 43/70 11,5 g takie jak w zestawie z Browamator'a ześrutowana wersja-taki kupiłem teraz przeniosłem fermentator do pomieszczenia o niższej temperaturze 10 st C oczywiście skosztowałem i smak rewelka:) Edited November 9, 2009 by Vitos Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu Pierwszego pilsa zrób bez zadnych dodatków gipsu, mozesz tyle samo popsuć co poprawić. Niewielka ilość gipsu byłaby na miejscu jeżeli chcesz uwarzyć niemieckiego pilsa na miękkiej wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Mimo ze jestem zwolennikiem modyfikacji wody pod dane style, to przestrzegam przed dodawaniem czegokolwiek bez znajomości parametrów wody jaka używany do warzenia. Lepiej użyć w ciemno taka wode co sie ma niż zniszczyć piwo próbując ją polepszyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Na początku warz bez dodatków, no to przyjdzie czas gdy opanujesz technologie i poznasz jak smakują różne słody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vitos Posted November 7, 2009 Author Share Posted November 7, 2009 uuu to jeszcze trochę czasu upłynie, póki co mam 4 zestawy surowców do zrobienia- każdy inny:) czyli dopiero za ok. 2 miesiące będę wiedział co i jak smakuje dzięki wszystkim za podpowiedzi;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now