Jump to content

pytanie dotyczące pils'a


Vitos

Recommended Posts

Witam,

W ubiegłą sobotę warzyłem pilsa 12 Blg , brzeczka miała 12,5 Blg dzisiaj po burzliwej ma 8,5 Blg (fermentacja miała miejsce w temp. 13-14 stopni C zamiast jak w wskazówkach 10-12 st. C) i teraz nie wiem, czy już przechodzić do fermentacji cichej, czy jeszcze mimo wszystko zostawić by drożdże miały czas popracować?

Link to comment
Share on other sites

poczekaj jeszcze tydzień to dofermentuje. dla piwa na Dolniakach 2 tygodnie burzliwej to raczej standard

dzięki wielkie:) to moja pierwsza warka więc sorry za te może trywialne pytania.

dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu- czy on jest potrzebny? jeżeli go nie dodam to jaki to będzie miało wpływ na finalny smak?

Link to comment
Share on other sites

A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak.

Link to comment
Share on other sites

A jaki to był konkretnie Pils i jakie drożdże? Bo jak z puszki, to musisz podnieść temp. W tej temp. dolniaki powinny pożreć tę brzeczkę, a widać, że się nie kwapią do roboty. Coś jest nie tak.

do pilsa zadałem drożdże Saflager W 43/70 11,5 g takie jak w zestawie z Browamator'a ześrutowana wersja-taki kupiłem

teraz przeniosłem fermentator do pomieszczenia o niższej temperaturze 10 st C oczywiście skosztowałem i smak rewelka:)

Edited by Vitos
Link to comment
Share on other sites

dzisiaj jestem w trakcie warzenia Pale Ale 12 Blg i już się okazuje że nie mam gipsu

Pierwszego pilsa zrób bez zadnych dodatków gipsu, mozesz tyle samo popsuć co poprawić.

Niewielka ilość gipsu byłaby na miejscu jeżeli chcesz uwarzyć niemieckiego pilsa na miękkiej wodzie.

Link to comment
Share on other sites

Mimo ze jestem zwolennikiem modyfikacji wody pod dane style, to przestrzegam przed dodawaniem czegokolwiek bez znajomości parametrów wody jaka używany do warzenia. Lepiej użyć w ciemno taka wode co sie ma niż zniszczyć piwo próbując ją polepszyć.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.